טרגדיה: זוג הורים מהדרום תובע פיצוי של מיליוני שקלים מבית החולים סורוקה על רשלנות, לאחר שרעלת היריון של האם לא זוהתה וגרמה, ככל הנראה, למותו של תינוקם בן השבועיים
לירז (שם בדוי), תושבת הדרום בת 25, לא האמינה ששרשרת של מחדלים וטעויות של הצוות הרפואי בבית החולים סורוקה יגנזו לעת עתה את חלומה להיות אמא. הסיפור החל לפני כשנתיים: לירז הרתה ועברה בשלבי ההיריון הראשונים שורה של בדיקות שנמצאו תקינות. בשבוע ה-34 להריונה, במהלך החודש השמיני, חשה לפתע ברע. היא החלה להקיא, סבלה מכאבי ראש עזים ופנתה לקבלת טיפול רפואי בקופת חולים. לאחר בדיקה קצרה היא הופנתה לחדר המיון בבית החולים סורוקה.
עוד בתשעה חודשים:
- איך עוברים את השבוע הראשון עם התינוק החדש
- ההמצאה שתשנה לך את חופשת הלידה
- ההיריוניות הכי משוגעות בעולם
לא אובחנה - למרות כל הסימנים המקדימים
לאחר סדרה של בדיקות מקיפות, שוחררה לירז לביתה - עם המלצה של הרופא המטפל לבצע מעקב של לחץ דם, לבדוק חשד לסימני רעלת הריון ולעבור שוב ביקורת של רופא נשים. ארבעה ימים לאחר מכן הרגישה הגיעה שוב למיון בהרגשה רעה ועברה שוב בדיקות - אבל הרופאים החמיצו את העובדה שהיא סבלה מרעלת הריון.
רעלת היריון תוקפת בין שלושה לחמישה אחוז מכלל הנשים ואף עלולה לגרום למוות. מדובר במחלה המתאפיינת בלחץ דם גבוה, הופעה של חלבון בשתן ובהפרעות של מערכות בגוף, כגון כאבי ראש, טשטוש ראייה והקאות. רעלת הריון נגרמת בחציו השני והקריטי של ההיריון והיא גורמת לפגיעה והתפתחות של העובר.
כאשר אושפזה לירז בשנית בבית החולים, היא נתקפה בכאבי בטן עזים והצוות הרפואי החליט להכניס אותה לחדר הלידה ולבצע בה ניתוח קיסרי. בתום הניתוח ילדה לירז בן במשקל של 2.2 ק"ג, ללא דופק וללא נשימה. הצוות הרפואי ביצע בו החייאה והוא הועבר לאשפוז בפגיית בית החולים. התינוק של לירז נאבק במשך שבועיים על חייו - ולבסוף למגינת ליבה נפטר, כתוצאה מפגיעה רב מערכתית ובכלל זה בצקת קשה במוח.
ההורים, באמצעות עו"ד גדעון פנר וורד נעים, הגישו תביעת נזיקין נגד שירותי בריאות כללית לבית משפט השלום בתל אביב - על סכום של 2.5 מיליון שקל. לכתב התביעה צורפה חוות דעת של ד"ר בנימין זילבר, מומחה לרפואת נשים ומיילדות. בחוות דעתו ציין ד"ר זילבר שורה של מחדלים קשים אשר גרמו למות התינוק, וזאת עקב העובדה שהרופאים לא אבחנו את רעלת ההיריון למרות כל הסימנים המקדימים שמהם סבלה לירז.
"לא חשבתי שככה זה יגמר"
לדברי המומחה תמוה כי הצוות הרפואי לא זיהה את רעלת ההיריון, למרות שהיה עיכוב משמעותי יחסית בגדילת העובר. מחוות הדעת עולה עוד כי לו היו הצוותים הרפואיים בקופת החולים ובבית החולים מזהים את המחלה, היה אפשר להציל את חייו של העובר. מומחה נוסף בתחום רפואת הילדים טען כי האיברים החיוניים של העובר נפגעו קודם ללידה בעקבות הרעלת, וכי מעקב הדוק יותר אחר האם היה מונע את הנזקים. ניתן היה, לדברי המומחה, ליילד את לירז מספר שבועות מוקדם יותר - והתינוק היה נולד בריא.
"החיים שלנו נפגעו מאוד. זה היריון ראשון שלנו ולא חשבתי שזה ייגמר בצורה כזו", סיפרה לירז. "אם היו מטפלים בי כמו שצריך, עוקבים אחר כל הממצאים ומאבחנים את רעלת ההיריון, הייתי היום עם תינוק בריא ולא מת. זו עוגמת נפש קשה מאוד שאי אפשר לתאר".
מביה"ח סורוקה מסרו: "אנו לומדים את כתב התביעה, ונגיב כמקובל כחלק מההליך המשפטי".