דיבורים על הסתברות, נוסחאות ואחוזים הם בערך הדבר האחרון שאמור להכניס אתכם למצב רוח לעשות ילדים, אבל אחרי כמה חודשי ניסיונות לא מוצלחים, יכול להיות שדווקא כאן טמון הפתרון.
קבוצת מתמטיקאים, שבימים כתיקונם עמלים דווקא על מודלים להבראת מפעלים כושלים ומנתחים מאזנים של חברות ענק, פיתחה מודל שמראה מה הסיכויים שלך להרות – כפונקציה של גילך ומספר החודשים שאת מנסה כבר – וחשוב מכך, מתי יש לפנות לטיפול רפואי.
שקלול הגיל וזמן הניסיונות שלא צלחו עד כה
הנוסחה מיועדת כמובן לנשים בריאות, ללא היסטוריה של סיבוכים מיילדותיים או מחלות רקע, שמנסות להרות באמצעים טבעיים בלבד, ללא כל טיפול תרופתי שהוא וכאשר אין לבן הזוג בעיית פוריות ידועה. הנוסחה מבוססת על העיקרון הפשוט והמוכר, לפיו ככל שהאישה מבוגרת יותר הסיכוי שתהרה במחזור ספציפי נמוך יותר, ומבוססת על שקלול סטטיסטי של מאות אלפי הריונות קודמים ששימשו כבסיס הנתונים.
נהוג לומר כי הסיכוי של אישה בת 35 ומטה להרות בכל חודש נתון הוא -20%-25%, וכי יותר מ-80% מהזוגות המקיימים יחסי מין לא מוגנים סדירים ישיגו הריון בתוך שנה. ייחודה של הנוסחה החדשה הוא בשימת הדגש על מספר החודשים שעברו מבלי שהושג הריון, כמנבאים את המשך הדרך ואת סיכויי ההצלחה העתידיים, ולכן כמובן מדוייקת יותר מהסברה הכללית שהנחתה זוגות עד היום.
לדוגמה, אישה בת 25, שמנסה כבר חצי שנה להרות, יכולה לשמור על אופטימיות מסויימת, שכן לפי הנוסחה יש 15% סיכוי שהוסת הבאה שלה תהיה האחרונה שתראה בקרוב. אישה בת 30 שמנסה גם היא חצי שנה תיאלץ להתפלל חזק יותר, שכן הנוסחה מנבאת לה רק 13% הצלחה, ובת 35 עם אותם נתונים נהנית רק מ-10% של תקווה לראות שני פסים על המקלון. לאישה בת 40 יש 5% סיכוי בלבד, ובמלים אחרות: סיכוי של 1 ל-20.
כאמור, אחת החוזקות של הנוסחה היא שקלול מספר החודשים שעברו בלא שהושג הריון, וכצפוי, גם כאן יש משקל לא מבוטל לגילה של האישה. בעוד שאישה בת 25 צריכה לנסות יותר משנה (ליתר דיוק, 13 חודשים) כדי שתוגדר "בעייתית" (בעלת סיכויים של 10% או פחות), אצל בת 35 ההכרזה על קושי תגיע אחרי חצי שנה בלבד.
"יסייע בשאלה מתי לפנות לעזרה מקצועית"
החוקרים מציינים כי אחת התקוות שלהם בפרסום המודל היא שינוי התפיסה לפיה רק אחרי שנה של ניסיונות יש לפנות לרופא, מכיוון שתזמון הפנייה לעזרה מקצועית, לפי הנתונים במעלה הנוסחה, צריך להתבסס במידה רבה גם על גיל האישה. בנוסף מקווים בצוות החוקרים, שהורכב ממדענים מאוניברסיטת וורוויק וממתמטיקאים מ-LSE, בית הספר לכלכלה של לונדון, כי הנוסחה תשמש רופאים למיון וסיווג ראשוני של סוג הטיפול שיש להציע לנשים.
"מטבע הדברים, פוריות היא עניין שמכניס הרבה מתח ולחץ לחיים של זוגות", אומרת פרופ' ג'רלדין הארטסהורן, ממובילות המחקר. "אנחנו אמנם לא יכולים לעזור לכולם להיכנס להריון מתי שהם רוצים, אבל אנחנו לפחות יכולים להקל את המתח של השאלה מתי צריך לפנות לרופא, שכשלעצמה יכולה להקשות מאוד על הזוג המתלבט".
"הריון הוא בכלל מאורע סטטיסטי, וגם ברפואה אנחנו משתמשים לא מעט במספרים", אומר ד"ר שי אליצור, מנהל היחידה להפרייה חוץ גופית באסותא ת"א. "הנתונים שאנחנו מכירים, של 20-25 אחוזי סיכוי בכל חודש אצל נשים צעירות ובריאות, כמובן מביאים בחשבון אישה שמבייצת באופן סדיר, עם חצוצרות פתוחות ובלי מומים ברחם, עם בן זוג בריא ובעל זרע תקין. הנוסחה הזו יכולה באמת לעזור לאנשים מכיוון שהיא מפשטת את המידע, ויכולה לעזור לזוגות להבין מתי לפנות לייעוץ. חשוב לציין שבארץ לא חייבים לחכות שנה שלמה, גם אצל אישה מתחת לגיל 35, ואפשר להתחיל בבירור ראשוני גם אחרי חצי שנת ניסיונות, אם בני הזוג סבורים שיש בעיה כלשהי שמקשה עליהם להרות".