המיתוס של חופשת הלידה כזמן קסום, שכולו מנוחה ובונדינג עם התינוק החדש, נופץ כבר מזמן.
ועם זאת על אף הקשיים במהלכה, ישנו קושי עצום לסיים אותה, לחזור לעבודה – ולהיפרד מהתינוק. ואם הקשיים הללו מתקיימים כאשר מדובר בתינוק בריא, שנולד במועד, אפשר רק לתאר איך נראית "חופשת" הלידה של אמא לפג, או לתינוק שנולד חולה, שנאלץ לבלות חלק ניכר מאותה תקופה בבית החולים.
חוק חדש של חברת הכנסת אורלי לוי-אבקסיס נתן במה לקשיים האלה, ומציג הישג מדהים: הארכת חופשת הלידה בתשלום לפי משך אשפוזו של הילד – ללא הגבלת זמן.
החוק החדש: יום נוסף של חופשת לידה על כל יום אשפוז
"עד החוק שלנו, מנגנון הארכת החופשה היה מאוד מסורבל ביורוקרטית, ולא כלל את כל ההטבות שכולל החוק החדש", אומרת ח"כ לוי-אבקסיס. "הייתה טבלה מסובכת של מספר ימי חופשה נוספים שהאם זכאית לקבל בכל חודש, אבל מהיום המצב שונה לחלוטין. החוק מסדיר הארכה של חופשת הלידה כנגד אשפוז של הילד, ביחס של 1:1 – יום נוסף של חופשת לידה על כל יום אשפוז של התינוק".
חשוב לציין שבמהלך החופשה המוארכת האם זכאית לכל התנאים הסוציאליים שלה. "נצבר לזכותה ותק, מופרשות עבורה ההפרשות הרגילות, מקום העבודה שלה נשמר עבורה – והכי חשוב, היא מקבלת דמי לידה, ממש כמו בשלושת החודשים הראשונים", מציינת ח"כ לוי אבקסיס.
החוק נכנס לתוקף מיידי, וכולל גם תינוקות שמאושפזים ממש ברגע זה. "היה מאוד מורכב ומאתגר להעביר את החוק הזה", היא מודה. "בהתחלה בביטוח לאומי לא רצו בכלל לשמוע על זה, אבל עם המון התעקשות והתמדה, שכנענו את כולם שהחוק חייב לעבור. לתפיסתי, בדיוק בשביל דברים כאלו אנחנו משלמים כל החיים ביטוח, זו המהות שלו. זה אירוע לא מתוכנן, שאף אחד לא רוצה ולא מדמיין שאי פעם ייקלע אליו. לא ייתכן שדווקא בתקופה שבה ההוצאות הכלכליות רק הולכות וגדלות, ההכנסה תלך ותקטן".
זאת ועוד, כשילד מאושפז, מדובר במצב מורכב וקשה מאין כמוהו להורים, שנאלצים להתרוצץ בין בית החולים, העבודה וילדים אחרים שאולי יש בבית. "נשים רבות דוחות את חופשת הלידה לזמן השחרור של הילד, ונאלצות לעבוד כשהילד לבדו בבית החולים", מציינת ח"כ לוי אבקסיס. "בנוסף, כשתינוק כזה משתחרר מבית החולים, אי אפשר להכניס אותו מיד למסגרת, ולכן להארכת החופשה יש משמעות מכרעת בעתידו הבריאותי ובעתידה של המשפחה כולה. הכל מתרסק על המשפחות האלו ביום בהיר אחד, ואנחנו כמדינה צריכים לעשות כל מה שאפשר עבורם".
"אני מכירה את הנושא מקרוב: אחותי היא אם לפגה"
ח"כ לוי-אבקסיס מדברת גם מניסיון אישי. אחותה היא אם לפגה, והיא עצמה זוכרת היטב את החוויה. "כשאחותי חזרה הביתה עם התינוקת, אחרי חודשיים בפגייה ואחרי שהתאומה שלה לצערנו לא שרדה ונפטרה בבית החולים, היא עברה לגור אצל הוריי. כולנו, כל המשפחה, עשינו משמרות מסביב לשעון, וזה עדיין היה קשה מאוד לנו – ועל אחת כמה וכמה לה".
האחיינית, שנולדה במשקל פעוט של 800 גרם, כבר בת 15 היום. "היא מקסימה ונפלאה, ואנחנו לא מפסיקים להתרגש מהפלא הזה, אבל משפחה של פג היא תמיד משפחה של פג. זה דבר שקושר ומחבר אנשים שמגיעים מכל קצוות הארץ, מרקעים וממעמדות שונים. כשהגעתי לכנסת, ופגשתי לראשונה את אנשי עמותת לה"ב הם לא היו צריכים להסביר לי הרבה – הכרתי את הנושא מקרוב. אני מאמינה שגם בלי הסיפור האישי של אחותי הייתי פועלת בלא פחות אמביציה ונחישות למען הפגים, כי זו מטרה שקשה שלא להזדהות איתה, אבל אין ספק שזה מרגש לפעול עבור משהו שאתה מכיר כל כך טוב מהבית".
עם זאת, החוק ממש לא מיועד רק לתינוקות שנולדו טרם זמנם. "חשוב לציין שהחוק לא נועד רק למשפחות של פגים", מסבירה לוי-אבקסיס. "בהפוך-על-הפוך, יש גם תינוקות לאמהות סוכרתיות שנולדים דווקא גדולים, אבל מאושפזים הרבה בגלל בעיות נשימה למשל, תינוקות שנולדים עם מומים קשים וכל תינוק באשר הוא שנזקק לטיפול רפואי ולאשפוז – מעכשיו יוכל לקבל אמא רגועה יותר, שלא צריכה לדאוג כל כך למקום העבודה שלה".
התגובות על החוק החדש לא איחרו לבוא. "אנחנו מקבלים פשוט מבול של טלפונים: למשרד, לעוזרות שלי, לנייד האישי שלי, גם קיר הפייסבוק מוצף. אנשים מאוד מתרגשים לשמוע על החוק. אפילו הורים 'ותיקים', שהילדים שלהם כבר גדולים, מתקשרים לברך ולהגיד שחבל שהחוק לא היה בתקופתם, אבל מוטב מאוחר מאשר לעולם לא", היא אומרת.