לאחר שמצא ביוטיוב סרטון שמדריך כיצד לחלץ פקק שעם מתוך בקבוק, המכונאי (והגינקולוג בהתהוות) חורחה אודון, תושב ארגנטינה, חווה רגע של הארה. הוא לא התעצל, ובנה בביתו דגם ראשוני של ההמצאה המהפכנית שלו: חילוץ עובר במצוקה מתוך רחם אמו. בתפקיד הרחם: צנצנת זכוכית, את העובר גילמה אחת מבובותיה של בתו ושקית בד שתפרה אשתו בתור צינור החילוץ שהגה. מופרך? לא נכחד, אולם למרבה ההפתעה, ארגון הבריאות העולמי, גוף רציני לכל הדעות, התלהב מההמצאה השונה, ובימים אלו ממש שוקדת חברת טכנולוגיה רפואית בארה"ב על פיתוח ושכלול הרעיון לכדי מכשיר רפואי של ממש. רופאים המעורבים בפיתוח המוצר טוענים כי מדובר באביזר שעשוי להציל חיים, וכן להפחית משמעותית את שיעור הניתוחים הקיסריים המאמיר ברחבי העולם.
"מדובר בקפיצת דרך חשובה"
"זה מרגש מאוד", אמר ד"ר מריו מריאלדי, האחראי על פיתוחים טכנולוגיים בתחום רפואת האם והעובר בארגון הבריאות העולמי (W.H.O). "לא הייתה הרבה התקדמות בתחום הספציפי הזה, של חילוץ עוברים תקועים, בשנים האחרונות, וזו קפיצת דרך חשובה".
ברחבי העולם נולדים כ-137 מיליון תינוקות מדי שנה. 10% מהלידות מוגדרות "בעלות סיבוכים". 5.6 מיליון תינוקות נפטרים במהלך הלידה או זמן קצר לאחריה, וכרבע מיליון נשים מוצאות את מותן כתוצאה מסיבוכים מיילדותיים שונים. חלק נכבד מאותם מקרים טראגיים מתרחש כאשר התינוק נתקע בשלב הסופי של הלידה, ולא מצליח לצאת החוצה. במדינות מפותחות משתמשים בוואקום או במלקחיים כדי לחלצו, ואם לא מצליחים, מבצעים ניתוח קיסרי. במדינות מתפתחות המצב מורכב יותר, ושיעורי התמותה במקרים כאלו קשים לעיכול. בארגון הבריאות העולמי מקווים שההמצאה הפשוטה של אודון תציל את חייהם של תינוקות שלא שפר עליהם מזלם להיוולד בבית חולים מערבי, ותחלץ אותם אם חלילה ייתקעו לקראת סוף הלידה. עלות הייצור של המכשיר נאמדת ב-50 דולר, מחיר שיאפשר גם לבתי חולים עניים במדינות שונות לרכוש אספקה נכבדת ממנו ולהציל חיים של יולדות ותינוקות.
>> סקר: מה הגיל המושלם להיכנס להריון ראשון?
>> החייל חזר מהחזית ומצא את חברתו תלויה בעקבות דיכאון שאחרי לידה
>> לידה מכשירנית: דברם שצריך לדעת