סבתא שלך צודקת. באמת פעם היה קשה יותר: לא היה לה מדיח כלים, היו לה כביסות אינסופיות של חיתולי בד והמציאות הייתה נטולת יועצות הנקה, יועצות שינה ודולות. אבל בדבר אחד את מנצחת אותה: לפי מחקר חדש, סביר שהלידה שלה הייתה הרבה יותר קלה וקצרה מהלידה שלך.
מחקר חדש ומקיף שערך משרד הבריאות האמריקאי, ובחן יותר מ-140,000 לידות, מגלה: בעוד שלידה ראשונה לפני 50 שנה ארכה 4 שעות בממוצע, לידה ראשונה בת זמננו עומדת על 6 שעות וחצי.
הסיבות: מגיל מבוגר יותר של היולדת ועד אפידורל
מעבר לעניין "מי סובלת יותר", ייתכן כי יש להתארכות הלידה "הנורמלית" משמעות נוספת – עלייה בשיעור הניתוחים הקיסריים שמתבצעים עקב לידה שלא מתקדמת. ההגדרה של "לידה נורמלית", שאליה נלווית "עקומת פרידמן" – מעין לו"ז משוער ללידה – גובשה בשנות ה-50. לפי המחקר, מאז התארכה הלידה הממוצעת ביותר מ-50 אחוז, אולם העקומה לא עודכנה, וייתכן כי לידות מוגדרות כ"תקועות" שלא לצורך.
"ההגדרה של לידה נורמלית נועדה לסמן לרופאים מתי הגיע הזמן להתערב ולבצע ניתוח קיסרי", אמר ד"ר ווייר ברנץ', ממובילי המחקר. "אבל מה שראינו במחקר הזה הוא שלידה נורמלית בימינו היא פשוט ארוכה יותר ממה שהוגדר נורמלי לפני 50 שנה. זה בהחלט רמז לכך שאנחנו צריכים למתוח מחדש את הקו האדום, ששולח אישה לניתוח קיסרי".
אבל מה גורם להתארכות המשמעותית הזו של הלידות? ישנן לא מעט סיבות. בין היתר, החוקרים הצביעו על כך שנשים בלידה ראשונה בימנו מבוגרות בארבע שנים בממוצע מנשים שילדו לראשונה לפני 50 שנה. בנוסף, הנשים והעוברים גדולים יותר, בגלל שינויי התזונה שהתרחשו בעולם בשנים האחרונות, וגם לקוסמופוליטיות, שמשדכת בין אנשים מגזעים שונים, יש השפעה על אורך השהות בחדר הלידה.
עם זאת, עורכי המחקר סבורים כי יש גורם מאריך אחד שמאפיל על היתר: שימוש באפידורל. גם אחרי שבוצעו ההתאמות הסטטיסטיות הנדרשות לגיל היולדות וגודלם של התינוקות, גילו החוקרים כי הלידות של לפני 50 שנה –לפני שהאפידורל נכנס לשימוש נפוץ - היו קצרות יותר. "לפי מה שאנחנו יודעים, שימוש באפידורל מאריך את הלידה ב-40 עד 90 דקות בממוצע", אמרה ד"ר קתרין לואון מהמכון הלאומי האמריקאי לרפואת ילדים.
"זירוז הלידה גורם להתארכותה"
עורכי המחקר מודעים לכך שתוצאות המחקר שלהם עלולות להיתקל בהתנגדות בקרב קולגות למקצוע המיילדות, שיראו במחקר התקפה על דרכי עבודתם. "אני בטוח שיהיו מי שיגידו שאין מספיק פרטים על שתי הקבוצות – היולדות לפני 50 שנה והיולדות בנות זמננו – אבל זו ביקורת לגיטימית, שנתמודד איתה. העובדה הפשוטה היא שהלידות היום ארוכות יותר, על זה אין ויכוח. מה שצריך לדון עליו הוא איך משנים את מה שאנחנו עושים בנדון".
"אני חושבת שהסיבה המרכזית להתארכות הממוצעת של הלידות היא העובדה שיש יותר השראות לידה", אומרת ד"ר ליאת גינדס, רופאת נשים ומומחית לאולטרסאונד "זה אמנם נעשה כדי להגן על האישה ועל העובר, כמו במקרים של רעלת הריון או מצוקה עוברית חלילה, אבל יש לזה מחיר. כיום אנחנו ממעטים לקחת סיכונים, מעדיפים לזרז והמחיר שמשלמים הוא לידות יותר ממושכות, ועלייה בשיעור הניתוחים הקיסריים".
ועדיין, מציינת ד"ר גינדס, לידה ארוכה זה מחיר ששווה לשלם עבור הבריאות של האם והעובר. "לדעתי צריך לבחון ולהשוות בין לידות שמתחילות ספונטנית ללידות שהתחילו באותו אופן לפני 50 שנה, ואז לא בטוח שיהיה שינוי כל כך משמעותי. לגבי האפידורל, יש גם מחקרים שמראים שהוא לא מאריך את זמן הלידה, ואני נוטה יותר לכיוון הזה".