כבר המליצו לכם לא ללבוש תחתונים לוחצים, לאכול פירות טרופיים, להימנע מעישון ולוותר על ג'אנק פוד, לרדת במשקל, לעשות סקס יום כן ויום לא ולהקפיד על פעילות גופנית – הכל כדי לשפר את איכות הזרע.
כעת מגלה מחקר חדש שפורסם לראשונה בכנס של החברה האמריקאית לפוריות: גם עודף ספורטיביות לא מיטיב עם השחיינים הקטנים.
מהי תנועת זרע בעייתית?
מחקר שנערך באוניברסיטת ימגוצ'י שביפן בדק דגימות זרע של 215 גברים, שסיפקו מידע מפורט על הרגלי ההתעמלות והכושר שלהם.
בהתבסס על שאלוני הספורט שחולקו להם, פוצלו הגברים לשלוש קבוצות: מתעמלים "כבדים" שעסקו בפעילות גופנית מדי יום: אירובי ותרגילי כוח; מתעמלים ממוצעים שהתאמנו פעמיים עד שלוש בשבוע; וגברים שכמעט לא עסקו בפעילות גופנית כלשהי.
הגברים היו בני אותו גיל, ובאף אחת מהקבוצות לא נכללו גברים שמנים או רזים במיוחד בהשוואה לחברי הקבוצות האחרות.
כשבחנו החוקרים את דגימות הזרע, הם גילו כי תנועתיות הזרע - פרמטר שבוחן כמה טוב מסוגלים תאי הזרע לשחות בדרכם לביצית - הייתה בשיאה אצל הגברים מקבוצת האמצע, כלומר אלו שהתעמלו בצורה מתונה.
תנועת זרע נחשבת בעייתית כאשר מדובר בתנועה של פחות מ- 40 אחוז זרעים נעים.
בקרב קבוצת הגברים שעסקו בפעילות ספורטיבית מתונה נמצא שכ- 85 אחוז מהם היו בעלי תנועת זרע תקינה; רק 14.3 אחוז מחברי הקבוצה נתנו דגימה בעייתית, לעומת 31 אחוז מהגברים שכמעט לא עסקו בספורט ו-27 אחוז בקרב המתעמלים הכבדים.
"פעילות גופנית היא חלק מסגנון חיים בריא, אשר תורם בין היתר גם לפוריות משופרת", הסבירה ד"ר דולורס לאמב, שכיהנה כראש הכנס שבו הוצג המחקר. " הנתונים שהוצגו בפנינו חשובים, ובהחלט מלמדים על חשיבותה של הפעילות המתונה בשיפור הפוריות הגברית".
למה ספורט אינטנסיבי עלול להזיק לאיכות הזרע?
"התוצאות של המחקר בהחלט הגיוניות", אומר ד"ר דוד ישי, גינקולוג בכיר של שירותי בריאות כללית במחוז חיפה והכרמל ובמרכז הרפואי כרמל. "כאשר בוחנים את ההבדל בין הגברים שעסקו בפעילות מתונה לכאלו שכמעט לא עסקו בפעילות, לא קשה להניח שמי שהתעמל באופן קבוע – גם מקפיד על תזונה טובה יותר ולכן סביר שהזרע שלו במצב טוב יותר ממי שמקפיד פחות על בריאותו.
"עם זאת, קשה לתלות את כל ההסבר לשוני באיכות הזרע ברמת הפעילות הגופנית, דווקא בגלל ההשוואה לקבוצת המתעמלים המתמידים".
ואכן, מה שפחות ברור ומתבקש הוא הירידה ברמת התנועתיות של הזרע בקרב גברים שעסקו בפעילות אינטנסיבית. הסבר אפשרי אחד הוא עליית הטמפרטורה של האשך כתוצאה מעלייה בחום הגוף בזמן מאמץ; בעבר הוכיחו מחקרים שונים כי עלייה בחום של אזור האשכים פוגעת בתפקודו של הזרע, וייתכן כי שם טמון ההסבר לירידה בתנועתיות הזרע בקרב הספורטאים.
הסבר נוסף שמעלה ד"ר ישי קשור דווקא למערכת ההורמונלית: "בדיוק כפי שספורטאיות חוות ירידה בפוריות או עיכוב בקבלת הווסת, כמו שניכר מאוד למשל במתעמלות קרקע, שנראות כמו ילדות קטנות גם בגיל העשרה - גם גברים חווים שינויים הורמונליים בעקבות פעילות גופנית אינטנסיבית, וייתכן כי הסיבה לאיכות הזרע הירודה נעוצה כאן".