לדניאל יאנג לא היה הרבה סיכוי להיכנס להריון טבעי, לא כל שכן ללדת תינוק בריא. בגיל 18 אובחנה דניאל יאנג כבעלת שני רחמים – מצב רפואי נדיר, שבדרך כלל מקשה על כניסה תקינה להריון ונשיאתו עד למועד הלידה.
ואם זה לא מספיק, אחת החצוצרות שלה, שאמורות להעביר את הביצית מהשחלה לרחם, הייתה חסומה לחלוטין, כך שלמעשה, היה לה רק רחם פעיל אחד. באורח פלא ממש, היא נכנסה באופן טבעי להריון תאומים – אחד בכל רחם – ילדה שני תינוקות בריאים ובחישוב כולל ניצחה סיכויים של חמישה מיליון לאחד.
"חששתי שלא אוכל להפוך לאם"
"זה מקרה שאתה רואה פעם אחת בחיים, אם בכלל", חלק פרופ' אנדרו שינן, שטיפל בדניאל, את רשמיו עם "הדיילי מייל". "הביצית כנראה הצליחה לעבור בחצוצרה החסומה, באופן שטרם הצלחנו להבין".
שני הרחמים של דניאל מופרדים זה מזה באופן מוחלט. כל אחד מהם יש צוואר רחם ונרתיק משלו, אולם רק לאחד מהם הייתה חצוצרה מתפקדת, שיכולה הייתה להעביר ביצית וליצור הריון – או לפחות, כך חשבו הרופאים.
"ידעתי שבגלל המצב המיוחד שלי יהיה לי קשה להפוך לאמא, וזה מאוד הדאיג והעציב אותי. אני מאוד אוהבת ילדים, אבל חששתי שמצפה לי דרך ארוכה, שרק בסופה אגיע לילד משלי, אם בכלל", היא מספרת.
דניאל ובעלה היו ברשימת ההמתנה לטיפולי הפריה חוץ גופית, אולם הרופאים הזהירו אותה כי גם אם תצליח להרות, בשל גודלו המוגבל של כל אחד מהרחמים אין לה סיכוי להמשיך את ההריון עד סופו, והיא עתידה ללדת פג. "הבנתי את הסיכונים, אבל הייתי מוכנה לעשות הכל, כל עוד הייתה אפילו תקווה קטנה שאהיה אמא", היא מספרת.
כמה ימים לפני תחילת סבב הטיפולים הראשון, דניאל לא הרגישה טוב. "בעלי שכנע אותי לעשות בדיקת הריון ביתית, וכשראינו את התוצאה, פשוט לא האמנו: נכנסתי להריון טבעי. היינו בהלם, איך קורה שאחרי כל מה שהרופאים אמרו, נכנסתי ככה להריון. עדיין חששנו מהפלה או לידה מוקדמת, אבל היינו מאושרים מהסיכוי".
הבת הבכורה של בני הזוג נולדה במועד, וכשהייתה בת חמישה חודשים, דניאל שוב הרגישה את הבחילות המוכרות. היא ניגשה לבדיקה, שגילתה לה ששוב קרה לה נס – והפעם, מדובר בנס כפול: תינוק בכל רחם. "כמובן שהיינו המומים, אפילו יותר מבהריון הראשון. באולטרסאונד הראשון שעשיתי, הבודקת הראתה לנו דופק אחד, ואז פתאום התקרבה למסך עם הבעה של הלם, הזיזה את המתמר לצד השני והראתה לנו עוד דופק, ברחם הנוסף שלי. אף אחד לא הצליח עד היום להסביר איך נכנסתי להריון ברחם ההוא, עם החצוצרה החסומה. כנראה שזה פשוט נס, ויש דברים שאין להם הסבר".
"מקרה נדיר ומורכב מאין כמותו"
בשל מצבה המיוחד, מעקב ההריון היה צמוד. בכל שבוע נבדקו התאומים, ובמיוחד התאום שהיה ברחם השמאלי והקטן יותר, ועד החודש השישי להריון הכל היה תקין. אז החלה לידה מוקדמת, ושני התאומים – ג'ושועה וליאה, נולדו במשקל של ק"ג כל אחד.
"הם היו קטנטנים, ומאוד דאגנו לשלומם", משתפת דניאל. "בהתחלה חששנו שלליאה יש נזק מוחי מסוים, אבל לאט לאט המצב של שניהם השתפר, וכיום, בגיל ארבע, הם כבר הדביקו לחלוטין את הפער ההתפתחותי ואת פערי הגובה והמשקל מבני גילם. כשהם יגדלו קצת אני אספר להם ולאחותם הגדולה איך הם נוצרו, נולדו ושרדו נגד כל הסיכויים. כשאני מביטה בהם, אני יודעת שניסים אכן קורים".
"זה אכן מקרה נדיר מאוד, שכמעט לא רואים", אומרת ד"ר ליאת גינדס, רופאת נשים ומומחית לאולטרסאונד. "רחם חד קרני (שמחובר לחצוצרה אחת) הוא גורם סיכון בפני עצמו, והריון עם רחם כזה עלול להסתיים בלידות מוקדמות ובמצג עכוז, שמחייב ניתוח קיסרי. בגלל שהמקרים הללו כל כך נדירים, אין ממש ספרות שתראה סטטיסטיקות של רמת הסיכון, אבל אין ספק שזה מקרה מעניין ומורכב מאין כמותו".