הסיוט הכי גדול של כל יולדת הוא עובר שנתקע באמצע הדרך, לא מצליח לעבור בתעלת הלידה ושולח אותה לקיסרי חירום, שמשאיר אותה מצולקת בבטן ובנפש.
בניגוד לסיכונים אחרים בהריון ובלידה, כמעט בלתי אפשרי לקבוע איזה עובר יעבור בקלות יחסית את מסלול המכשולים מהרחם החוצה. יש עוברים גדולים לאמהות קטנות שמחליקים בנחישות בתעלה, ולעומתם עוברים רגילים לאמהות רגילות שפשוט לא מצליחים להתברג ולסיים את הלידה בהצלחה.
תוכנה חדשה, שפועלת בשילוב MRI, מבטיחה לתת לרופאים כלים חדשים להעריך אילו לידות מועדות לסיבוכים, ולהמליץ במקרה הצורך על ניתוח קיסרי יזום, שסיכוניו נמוכים יותר וההחלמה ממנו קצרה יותר בהשוואה לניתוח חירום.
התוכנה מדמה 72 דרכי מעבר של ראש התינוק בתעלה
"המבנה של תעלת הלידה הנשית ושל העובר האנושי הופך את תהליך הלידה של בני האדם למסובך ביותר מקרב היונקים", אמר ד"ר אוליבר אמי, רופא נשים מהמחלקה לאולטרסאונד בבית החולים אנטואן בקרל שבפריז שלקח חלק בפיתוח המערכת, שנקראת PREDIBIRTH. "מכיוון שראש העובר קטן רק במעט מהתעלה, ונדרשים סיבובים רבים כדי שיצליח להתברג שם כראוי, מספיק שיבוש קטן בדרך כדי לתקוע את הלידה כולה".
ד"ר אמי ועמיתיו הציגו בשבוע שעבר ניסוי של המערכת בכנס הרדיולוגים של צפון אמריקה, והתוצאות לפניכם.
בניסוי השתתפו 24 נשים, שתעלת הלידה שלהן וראשו של העובר שנשאו נסרקו בתלת מימד באמצעות המערכת. לאחר מכן, תוכנת המחשב דימתה 72 אופנים שונים של ניסיונות מעבר של ראש התינוק, והעריכה מה סיכוייה של כל נבדקת לעבור לידה וגינאלית בהצלחה.
לאחר שכל הנשים ילדו, הושוו ההערכות שסיפקה התוכנה לאופן שבו התנהלה הלידה במציאות. 13 נשים ילדו לידה וגינאלית רגילה – כולן קיבלו ציון גבוה מהמערכת, שדירגה אותן כמועמדות טובות ללידה נרתיקית ללא סיבוכים מיוחדים.
שלוש נשים עברו ניתוח קיסרי אלקטיבי – שתיים מהן בגלל משקל חריג של העובר, ואחת מסיבה שלא נמסרה – שלושתן קיבלו ציונים נמוכים, והמערכת חזתה כי לא יצליחו ללדת ללא סיוע של אזמל המנתחים.
חמש נשים נזקקו לקיסרי חירום, שתיים מתוכן הובהלו לניתוח בשל ירידות דופק של התינוק. אחת מהן קיבלה מהמערכת ציון ממוצע, ואחת ציון ממוצע-גבוה. שלוש הנשים הנותרות, שקיבלו ציונים ממוצעים ומטה, הצליחו אמנם ללדת נרתיקית, אולם הרופאים נאלצו להשתמש בוואקום כדי לחלץ את התינוק בשלב הסופי של הלידה.
"לא מספיק כדי לקבוע מי תצליח ללדת וגינלית ומי תזדקק לניתוח"
"התוצאות של המערכת היו מדוייקות מאוד במבחן המציאות", אמר ד"ר אמי. "זו המערכת הכי מדויקת שיש בידנו כיום, ואנחנו מאמינים שהיא תוכל למנוע הרבה ניתוחים קיסריים מיותרים".
בארה"ב, שם הוצג המחקר, עומד שיעור הנתוחים הקיסריים על כ-30 אחוזים מכלל הלידות. בארץ הנתונים רגועים יותר, עם כ-20% בממוצע. כמחצית מהניתוחים מוגדרים כמקרי חירום, ומדובר בהבדל משמעותי. ניתוחים בלתי מתוכננים, שמבוצעים כמוצא אחרון כאשר הלידה נתקעת או כאשר מאובחנת מצוקה עוברית, מעלים את הסיכון לסיבוכים ואף לתמותה של העובר והאם, וההחלמה מהם ממושכת וקשה יותר.
"השאלה אם התינוק יעבור בתעלת הלידה לא תלויה רק במשוואה של קוטר הראש מול קוטר הנרתיק, אלא בתנועות שהעובר עושה", אומרת ד"ר ליאת גינדס, רופאת נשים ומומחית לאולטרסאונד.
"זה קצת כמו להלביש חולצה לילד: אם הזווית של הראש לא טובה, הצווארון לא יעבור. בנוסף, הגולגולת של העובר מאוד גמישה. העצמות יכולות לעלות אחת על השנייה ולהקטין את הראש כדי להידחק בתעלה, וזה משהו שהמכשיר לא יכול לחזות. גם חבל טבור קצר מדי עלול להקשות על התינוק לרדת בתעלה, ואת כל המדדים האלה התוכנה לא יכולה לשקלל. לכן, למרות שאנחנו שואפים להפוך את הרפואה למדע מדויק, עדיין יש מקום להחלטות בשטח, בהתבסס על עצמת הצירים, שיתוף הפעולה של האישה וגורמים פסיכולוגיים שקשה לכמת ולהסביר. הרעיון טוב, אבל זה לא מספיק כדי לקבוע בוודאות מוחלטת מי תצליח ללדת וגינלית ומי תזדקק לניתוח".
בכל זאת נזקקת לניתוח חירום? כך תתמודדי