לפעמים קל מאוד לשכוח את היתרונות בהורות. העיפות, ההוצאות הכספיות שלא נגמרות והחרדות הן רק הסיבות המשניות לכך. אם תשאלו כל אמא מה הכי קשה בהורות, סביר שהמילים "משקל" ו"ג'ינס" ייכללו בתשובה, ולאו דווקא בטון נעים במיוחד.
אבל בעוד שאחרי לידה אחת מצליחות רוב הנשים לחזור לגזרתן הקודמת, או לפחות להתפשר על משהו באמצע, ככל שהבית מתמלא ילדים, הבטן מתמלאת צמיגים. עד עכשיו חשבנו שמדובר רק בהזנחה ("תסמונת הטרנינג"), אבל מחקר חדש מגלה: אחרי כל הריון קשה יותר לרדת במשקל, והסיבה לכך היא פיזיולוגית לגמרי.
"ההריון פוגע ביכולת חילוף החומרים של הגוף"
חוקרים מאוניברסיטת סינסנטי רתמו למחקר עכברות מעבדה, שחולקו לשתי קבוצות: עכברות שילדו פעם אחת, ועכברות שילדו ארבע פעמים. כל העכברות היו בנות אותו גיל, ואכלו כמויות שוות לחלוטין של מזון זהה. העכברות משתי הקבוצות נשקלו באופן תדיר, מצבורי השומן בגופן מופו ונרשמו וכן נערכו להן מבחני העמסת סוכר, שנועדו לבדוק את יכולתן לפרק סוכר במהירות כמדד לתקינות מערכת חילוף החומרים שלהן.
תוצאות המחקר הראו בבירור שלידות מרובות הגדילו משמעותית את מצבורי השומן בגוף, בלי קשר לגילן של הנבדקות: כך, למשל, עכברה צעירה שילדה ארבע פעמים השמינה הרבה יותר מעכברה מבוגרת ממנה, שילדה פעם אחת. העכברות הוולדניות כשלו גם במבחני העמסת הסוכר, ולאחר ארוחות עלתה רמת הסוכר בדמן באופן שיכול לרמז על התחלה של סוכרת.
השוני היה כה משמעותי, עד כי במחקרי המשך, שבדקו את דפוסי ההשמנה בקרב צאצאים של נבדקות המחקר, עלה בבירור כי הצאצאים הצעירים יותר של האמהות שילדו מספר פעמים נטו יותר לפתח השמנה, גם אם אכלו אותו מזון כמו צאצאים בכורים.
החוקרים העלו שתי השערות באשר לגורמים להבדלים הללו: האחת, שינויים לרעה ביעילותו של חילוף החומרים, שנגרמו במהלך כל ההריון כתוצאה מהשינויים ההרומונליים בגוף. השנייה: נטייה לדלקות פנימיות, בעיקר בכבד ובלבלב, ששכיחותן עולה לאחר כל הריון ועלולות לגרום לשינויים הורמונליים שמקשים על שמירת משקל תקין.
"גם חוסר שעות שינה מונע ירידה במשקל"
"יש הרבה סיבות שיכולות להסביר את התוצאות הללו", אומרת צאלה אברוני, מאמנת כושר אישית ויועצת תזונה. "הסיבה הראשונה היא 'זנבות' של משקל: אפילו קילו או שניים, שנצברים מהריון להריון, ואחרי שלושה-ארבעה ילדים כבר הופכים למשקל עודף משמעותי שקשה מאוד להיפטר ממנו".
בנוסף, כשיש ילד אחד יש הרבה יותר פנאי ומוטיבציה לעשות כושר ולאכול נכון. "כשיש לך כמה וכמה ילדים, הרבה יותר קשה להכין לעצמך ארוחות בריאות ומסודרות, והרבה פעמים את פשוט מנשנשת לאורך היום את השאריות שלהם", מציינת צאלה. "שני גורמים נוספים ומשמעותיים הם חוסר שינה, שכבר הוכח מחקרית שמזיק מאוד לחילוף החומרים, ומן הסתם מתעצם כשיש יותר מילד אחד, ותפקוד לקוי של בלוטת התריס – תופעה מוכרת אחרי לידות חוזרות, שגם משפיעה על המשקל".
כדי להימנע מהמדרון החלקלק (והשמנוני) הזה, צאלה מציעה כמה דרכי פעולה: "קודם כל, מומלץ במידת האפשר לדחות את ההריון הבא עד שמסיימים להוריד את המשקל העודף מההריון הקודם, ולא לחשוב ש'אחרי הלידה הבאה נעשה כבר דיאטה ונוריד הכל', כי זה בפירוש יותר קשה".
בנוסף, חשוב להקפיד על אכילה מסודרת – לא להרעיב את עצמך, כי זה מכניס את הגוף לסטרס מיותר שרק מקשה על הירידה בטווח הארוך. "צריך לאכול 1,200 קלוריות ליום אם את לא מניקה (ו-1,500 אם כן – מה שיעזור לך לרדת במשקל), אבל מחולקות לארוחות מסודרות, ולא כנשנוש מתמשך", היא מסבירה.
חשוב לא לוותר גם על פעילות גופנית, מרגע שהמצב הרפואי מאפשר. "אפילו רק הליכות בחוץ עם העגלה, ממש לא חייבים להתייצב ישר בחדר הכושר לאימונים מפרכים. יש כל מיני סדנאות התעמלות לנשים עם תינוקות, קבוצות הליכה עם עגלות – כל מה שיכריח אותך להתמיד וייתן לך מסגרת תומכת. בנוסף, חשוב לוודא שבלוטת התריס עובדת כמו שצריך, בעזרת בדיקת דם פשוטה, שיכולה לחסוך לך הרבה מאמצים לחינם", צאלה מסכמת.
לכל החדשות והמחקרים במדור