הורות היא לא הדבר הכי מתוכנן בעולם. הרבה הריונות מגיעים בהפתעה, בין אם מדובר בהריונות רצויים או לא. מחקר מ-CDC האמריקאי מ-2016 מצא שכמעט חצי מההריונות הם לא מתוכננים (45 אחוז). מהצד השני יש גם לא מעט זוגות שחייבים לתכנן כניסה להריון באופן מדוקדק, בעיקר בשל אתגרי פוריות.
אבל הריונות לא מתכוננים הם דבר נפוץ למדי. אפילו הסלבס התחילו לספר על התאונות שלהן. קורטני קרדשיאן, למשל, סיפרה לפיפל שהיא שקלה לעבור הפלה אחרי שגילתה שהיא בהריון לא מתוכנן עם בנה מייסון. גם טורי ספלינג הודתה בראיון שהיא נכנסה להריון בהחלט לא מתוכנן, כשבתה האטי הייתה בת חודש בלבד. אחרי תשעה חודשים היא ילדה את בנה הרביעי, פין. "הרופא אמר לחכות ששה שבועות אחרי הלידה לפני שעושים סקס", סיפרה למגזין US, "ודין היה כזה 'זה מה שהם אומרים לכולם, לא חיכינו כל כך הרבה עם סטלה או ליאם'. אז חשבתי 'טוב אני לא רוצה שהוא יחשוב שהסקס שלנו בצניחה חופשית', אז עכשיו אנחנו עם תינוק מספר ארבע".
אולי יש כמה יתרונות בהבאת ילדים בק טו בק – נניח שהם יהיו צמודים בגיל וישחקו ביחד – אבל מחקר שפורסם לאחרונה במגזין JAMA לרפואה פנימית טוען שתכנון וניהול מועדי הכניסה להריון עשוי פוטנציאלית להפחית סיכונים בריאותיים לאם ולתינוק. חוקרים מאוניברסיטת בריטיש קולומביה והארוורד ביקשו לחקור הזמן שעובר מרגע שילדת ועד שנכנסת שוב להריון מעלה סיכון לאירוע בריאותי (בארה"ב, יש לציין, מספר הנשים שמתות בעקבות הריון הוא לידה הוא מהגבוהים במדינות המפותחות, ועדיין נמצא בעלייה).
על מנת להבין את הסוגיה, החוקרים עברו על תיקים של קרוב ל-150 אלף הריונות בקנדה. עבור נשים מעל גיל 35 שהרו חצי שנה אחרי שילדו, החוקרים מצאו שעולה הסיכוי למוות או לאירוע שלילי על בריאות האישה. פער של חצי שנה בין לידה לכניסה להריון גם העלה את הסיכון לבריאות התינוק, כולל לידה מוקדמת. לגבי תינוקות, מצאו החוקרים, זה המצב לגבי יולדות בכל הגילים, אם כי הסיכון היה גבוה מעט יותר עבור יולדות בגילאי 20-34.
על פי המחקר, הזמן האידיאלי בין לידה לכניסה להריון הוא בין שנה לשנה וחצי. אחת מעורכות המחקר, ד"ר סוניה הרננדז-דיאז, פרופסור לאפידימיולוגיה מבית הספר לרפואת הציבור בהרווארד, הוציאה הסבר משלה על ממצאי המחקר, והשאלות שעולות ממנו על הנחיצות בתכנון: "זמן מצומצם בין הריונות יכול להצביע על הריונות לא מתוכננים, בעיקר אצל נשים צעירות", אומרת הרננדז-דיאז. "בין אם הסיכונים המוגברים הם בגלל הגוף שלנו, שאין לו מספיק זמן התאוששות עם כניסה מהירה להריון נוסף, או לגורמים חיצוניים הקשורים להריונות לא מתוכננים, כמו טיפול רפואי לא מספק בזמן ההריון – ההמלצות שלנו הן זהות. שיפור הגישה לאמצעי מניעה אחרי לידה, או הימנעות ממין לא מוגן אחרי לידה".
אז מי שתכננה להיות כבר אמא לשניים תוך שנתיים – תוודאי שאת יודעת את כל העובדות לפני שאת מתחייבת לבייבי בום שכזה. בסופו של יום, זאת הבריאות שלך ושל התינוק שהיא הכי חשובה.