בתקופת ההריון, המשקל העודף הוא כבר לא בעיה רק שלך. כל רופא, אחות או מיילדת יסבירו לך שההשמנה שלך מסכנת אותך ואת התינוק בסיבוכים שונים, וככל הנראה דנה גם אותו לחיים של דיאטות.
מחקר חדש ומעורר מחלוקת, שנערך ביוזמת ובמימון משרד הבריאות הבריטי, מנסה לצמצם את ההשפעה האמהית על עתיד המשקל של הילד, ובוחן אפשרות לטיפול תרופתי נגד השמנה – בזמן שהתינוק עדיין ברחם.
תמנע מהתינוק לעלות מעבר למשקל הדרוש
מובילי המחקר מסבירים כי השמנת היתר, ובפרט השמנת היתר בקרב נשים הרות, היא מגיפה עולמית, שלא נראה לה פתרון בעתיד הקרוב. לכן, לדבריהם, כדי להגן על דור העתיד מפני ההשמנה, יש למצוא דרך לטפל בהם עוד במהלך ההריון. המתנגדים לניסוי, מאידך, טוענים כי אין צורך לפנות לעזרה תרופתית לפני שנוסו אמצעים קונבנציונלים יותר, כמו דיאטה מאוזנת מגיל צעיר ופעילות גופנית סדירה.
בשלב זה נערך הפיילוט לניסוי בקרב 400 נשים בארבעה בתי חולים בבריטניה (בערים שפילד, קובנטרי, ליברפול ואדינברו), ואם ישיג תוצאות משביעות רצון יורחב לשימוש בכלל הממלכה, ויינתן לעשרות אלפי נשים הרות בעלות עודף משקל.
בשנים האחרונות חלה עלייה מדאיגה במספרם של התינוקות הכבדים, שזכו לכינוי "סומו בייבי". מעבר לסיבוכי ההריון הצפויים לאישה שמנה שנושאת תינוק גדול – וביניהם סוכרת, הזדקקות לניתוח קיסרי ואף ללידות שקטות, מצאו מחקרים שונים כי סיכוייו של תינוק גדול מדי להפוך לילד ולמבוגר שמן גבוהים פי שניים מהסיכוי של תינוק שנולד במשקל תקין לסבול מהשמנת יתר, מכיוון שכל המערך של חילוף החומרים בגופו עובר "תכנות" לקוי ברחם.
הנשים המשתתפות בניסוי החדש נוטלות מטפורמין, תרופה שמותרת לשימוש בהריון ומשמשת בדרך כלל לטיפול בנשים שהתגלתה אצלן סוכרת הריון – וזאת אף שלא אובחנו כחולות סוכרת. הטיפול זמין, זול (עלותה של טבליה עומדת על כחצי שקל). מטרת הניסוי היא לבחון האם המטפורמין משפיע על רמות האינסולין של האם, גם כאשר אין מצב פתולוגי של סוכרת.
נשים שמנות מייצרות יותר אינסולין מנשים במשקל נורמלי. כתוצאה מכך, העובר מקבל יותר יותר מזון ממה שהוא זקוק לו, וגדל באופן לא פרופורציונלי. החוקרים מקווים כי הורדת רמת האינסולין בדמה של האם תגרום לאספקת המזון לעובר להיות מתונה יותר, ותמנע ממנו לעלות במשקל יותר מהדרוש. בנוסף, המטפורמין אמור לסייע במניעת מצבורי שומן באזורים אסטרטגיים בגופו של העובר, כמו הכבד, כדי לתת לו נקודת פתיחה מאוזנת לחיים ולא לדון אותו מראש למאבק חסר סיכוי במשקל עודף.
"האתגר המרכזי הוא לשכנע את הנשים שמשהו לא בסדר אצלן", אומרת ד"ר ג'יין נורמן, ממובילות המחקר. "הן לא חולות סוכרת, הן מרגישות מצוין ולמראית עין הן גם בריאות, אבל הסיכוי שלהן לסבול מסיבוכים בהריון ובלידה גדול, כמו גם הנזק העתידי לתינוק. אני מבינה את הביקורת על מתן תרופות לעוברים, ואני מאוד תומכת בהקניית הרגלי תזונה וכושר נכונים, אבל יש מקרים שזה פשוט לא מספיק".