"אצל מי מכם הבעיה" הוא אחד המשפטים הראשונים ששומעים זוגות שמספרים על בעיית פוריות. משום מה, לזוגות קשה יותר להודות כשהבעיה אצל הגבר, אבל לפעמים אפילו הרופאים מתעלמים מבעיה אצל הגבר ושולחים את האישה לטיפולים לא נחוצים. ומכיוון שגם טיפולי פוריות "קלים" יחסית גובים את מחירם, בכסף ובבריאותה העתידית של האישה, מדובר בטעויות מיותרות לחלוטין.
"שום דבר רציני", פסק הרופא לנוכח תוצאות בדיקת הזרע
ג'נט פארקר בת ה-38 ובן זוגה הם דוגמא קיצונית לטעות שכזו, ולכן אפשר (וצריך) ללמוד מהמקרה שלהם. אחרי שנה של נסיונות להרות הם פנו לרופא המשפחה, ששלח אותם לייעוץ אצל גינקולוג. הגינקולוג בדק את ג'נט, ושלח את שניהם לבדיקות נוספות. אך למרות שבדיקת הזרע הייתה בעייתית, הוא העדיף להתעלם מהתוצאות, ופטר אותן באמירה כי מדובר ב"שום דבר רציני".
רק שלושה טיפולי IVF כושלים לאחר מכן, שאחד מהם אף הניב הריון חוץ רחמי שסיכן את חייה של ג'נט ועלה לה בכריתת אחת מהחצוצרות שלה, הציע אחד הרופאים שטיפלו בהם לערוך בירור נוסף באשר לזרע של מארק.
בדיקת זרע פשוטה, שלא כרוכה בהליך פולשני ובוודאי עולה הרבה פחות מ-90 אלף השקלים שהשקיעו בני הזוג בטיפולי ההפריה הכושלים. בלי זריקות כואבות, בלי הרדמה – בסך הכל כמה דקות לבד בחדר הבדיקות עם המבחנה. זה כל מה שהיה דרוש למומחה לפוריות הגבר שאליו ניגשו כדי להבין שיש חסימה בצינור הזרע, ולכן נפח נוזל הזרע נראה תקין, אבל כמות הזרעים הפעילים בתוכו נמוכה בהרבה מהכמות התקינה.
"יש לבצע בדיקת זרע לפני כל החלטה על התערבות טיפולית"
אחרי ניתוח פשוט להסרת החסימה, כ-30% מהגברים שלוקים בה יכולים להפרות באופן טבעי את בת הזוג. למעשה, הטיפולים שעברה ג'נט לא רק שלא עזרו לה להרות, אלא העלו את הסיכון שלה לסבול שוב מהריון מחוץ לרחם (טיפולי הפריה חוץ גופית מעלים את הסיכון להריון חוץ רחמי, ולאחר שהריון כזה מתרחש פעם אחת, עולה משמעותית הסיכון שיקרה שוב).
נוספים לכך העלות הכספית הגבוהה, שאמנם פחותה בהרבה בארץ, אבל גם בהשתתפות של קופות החולים, עדיין מדובר בהוצאה לא מבוטלת, ובזבוז הזמן המשווע, שמשמעותי במיוחד כאשר מדובר בזוג מבוגר יחסית.
"בירור פריון ראשוני בהחלט אמור לכלול גם בדיקת זרע", אומר ד"ר ערן הורוביץ, רופא נשים בכיר לפריון ולהפריה חוץ גופית. "מכיוון שהטבע חילק שווה בשווה את בעיות הפריון בין גברים ונשים, כשמגיעים לרופא הפריון הוא אמור לבדוק את השחלות והרחם באולטרסאונד, לשלוח את האישה לבדיקות דם (ולעתים גם לצילום רחם) ואת הגבר לביצוע בדיקת זרע, לפני שהוא מחליט על כל התערבות טיפולית".
ד"ר הורוביץ מציין, כי באוכלוסייה החרדית הדבר יכול להיות מעט יותר בעייתי, מכיוון שמדובר בשפיכת זרע לבטלה, אבל גם לבעיות האלו יש פתרון, ובהחלט לא מתקבל על הדעת לבדוק רק בן זוג אחד בתהליך. "לגברים שמתביישים או לא מרגישים בנוח לתת זרע במרפאה, אפשר אפילו למלא את הכוסית בבית ולהביא תוך שעה לבדיקה, כך שבאמת אין תירוץ להתחמק".