גזרה נוספת הנופלת בימים אלה על ציבור המטופלים היא הפסקת כל טיפולי הפריון לאלתר בהנחיית האגודה הישראלית לחקר הפוריות (איל"ה) והאיגוד הישראלי למיילדות וגינקולוגיה. זאת, מתוך חשש לסיבוכי הריון קשים הקשורים בהדבקה. אילו הליכים הרפואיים הופסקו ומה ניתן לעשות?
>> התפשטות הקורונה: האם זה מסוכן לנשים בהיריון?
טיפולי מרפאה
טיפולי הפיריון האסורים הם טיפולי מרפאתיים באמצעות תרופות מקבוצת הגונדוטרופינים הגורמות להגברת מספר הביציות ולהשראת ביוץ. ניתנה הנחיה לאחיות, לטכנאיות האולטראסאונד ולמזכירות לא לאפשר מעקב טיפולי ולא להוציא טופסי התחייבות (טופס 17).
נשים שכבר החלו את הטיפול רשאיות לסיים את הזרקת הגונדוטרופינים ולבצע מעקב אחר הביוץ – תוך הקפדה יתרה על הנחיות משרד הבריאות בעניין מיגון ומרחק בין המטופלות במרפאה.
מומלץ לצמצם את ביקורי המרפאה ולעבור לתקשורת ומעקב אינטרנטי. כשיש בעיה באיכות הזרע או באיכות הרירית בצוואר הרחם, או כאשר צריך להזריק את הזרע בדיוק במועד הביוץ, יש לבצע הזרעה לתוך חלל הרחם (IUI). גם טיפול זה אסור לביצוע.
כשיש בעיה באיכות הזרע או באיכות הרירית בצוואר הרחם, או כאשר צריך להזריק את הזרע בדיוק במועד הביוץ, יש לבצע הזרעה לתוך חלל הרחם (IUI). גם טיפול זה אסור לביצוע.
טפולי הפריה חוץ-גופית
הטיפול בהפריה חוץ-גופית כולל שאיבה של הביציות מהשחלה, הפרייתן באמצעות הזרע בתנאי מעבדה והחזרת העוברים לרחם.
הפסקתם המידית של טיפולי IVF הפתיעה מטופלות רבות באמצע הליך הטיול התרופתי, ימים ספורים לפני שהן אמורות לקבל את העוברים החדשים. מטופלות אחרות נמצאות בעיצומו של טיפול הורמונלי כהכנה להחזרה של עוברים שהוקפאו. במקרים אלה ניתן להמשיך את הטיפול, אך מומלץ לשקול את ביטול החזרת העוברים.
עם זאת, מספר בתי החולים מאפשרים למטופלות בעיצומו של ההליך לקבל את העוברים למרות ההמלצה. במקרה זה יינתן הסבר מפורט מהרופא ותידרש חתימה על בקשה לביצוע החזרת עוברים בניגוד להמלצה רפואית.
שימור פוריות
הקבוצה היחידה שאינה נכללת בהנחיות היא חולי סרטן לפני טיפולים כימותרפיים המבקשים לשמר את פוריותם. כימותרפיה יכולה לפגוע באופן מוחלט באיכות הביציות או הזרע, ובהתאם חולים אלה נוהגים לעבור טיפול שימור פוריות: הנשים עוברות טיפולי הפריה והביציות או העוברים מוקפאים עד למועד שבו ניתן שוב להרות, והזרע נמסר לשמירה בבנק הזרע ועובר תהליך הקפאה. במקרים מיוחדים יש צורך לשאוב זרעים מהאשכים ובהמשך להקפיאם.
החשש: לידות מוקדמות
ההנחיות החדשות מסתמכות על הוראות משרד הבריאות מה-17.3.20, לצד ההנחיות החדשות שפרסמו שני האיגודים המובילים בעולם בתחום הרבייה: החברה האירופאית לרביית האדם ואמבריולוגיה (ESHRE) והחברה האמריקאית לרפואת הרבייה (ARSM). ההמלצות של החברה האמריקאית יהיו תקפות עד ל-30.3.2020, אז יגובשו הנחיות חדשות בהתאם להתפתחות המגיפה.
לפי ההערכה האמריקאית, בשבועות הקרובים תחול הדבקה המונית של כ-100 מיליון חולים, שתביא לקריסת שירותי הבריאות ובתי החולים ברחבי המדינה. הסיכון בהיריון בתקופה זו הוא גבוה יותר: כ-20 עד 30 אחוזים מהמאושפזים עם קורונה ודלקת ריאות זקוקים לתמיכה נשימתית בעזרת מכשור, כ-14% מהם יחוו מחלה ריאתית קשה ו-5% יהיו בסכנת חיים.
בעקבות המגיפה קיים חשש מלידות מוקדמות, הנובע מדיווחים על לידות מוקדמות שאירעו בהדבקה בנגיף ה-SARS - לצד דיווחים ספורים של מקרי הדבקה בוירוס הקורונה הנוכחי. במקרים חמורים יותר המתפתחים לדלקת ריאות קשה, הטיפולים התרופתיים עלולים לפגוע בעוברים. יחד עם זאת, חשוב להדגיש שהידע על השפעת הקורונה בהריון מוגבל למספר קטן של דיווחים – שהתרחשו כולם בשלבים המאוחרים. יחד עם זאת, נכון להיום, אין מידע על השפעת ההדבקה בתחילת או אמצע ההיריון.