מרגע שהילדים מגיעים לגיל מסויים, לאמהות רבות מתחיל לתקתק שעון ביולוגי חדש, מסוג שאומר: אני רוצה להיות סבתא, ושום דבר לא יעמוד בדרכי. אן מארי קאסון, אם אחת מסורה במיוחד בת 45 החליטה לקחת את העניינים בידיים. כאשר בנה, קייל קאסון בן ה-27, רווק והומוסקסואל מדונקאסטר, בריטניה, החליט לחפש פונדקאית על מנת להפוך לאב ולא הצליח, הפכה היא לפונדקאית עבור הבן. אן מארי נשאה ברחמה את נכדה, מזרע הבן וביצית מתורמת אנונימית, אשר נולד בניתוח קיסרי לפני שמונה חודשים. המקרה הייחודי יצר לא מעט רעש תקשורתי וחילוקי דעות בבריטניה, והפך את קייל קאסון לרווק הראשון בבריטניה המביא ילד בפונדקאות.
התינוק מיילס, מתוק ושמח, ממשיך להיות קרוב לזו שנשאה אותו ברחמה, סבתא אן מארי קאסון, ולאביו, על אף שבעיני החוק היבש, הוא נחשב גם לאחיו הצעיר של האב קייל. ״אני מבין שלא כולם מקבלים את הסיפור שלנו, אבל לכל אחד מותר שתהיה דעה משלו״, אומר קייל, שמוצא את עצמו בלבו של ויכוח תקשורתי סוער. ״בעיני, כל עוד אדם יכול לספק לילד בית, ויש לו תמיכה, אני לא מבין למה צריך לשלול ממנו את הזכות להיות לאב. זה לא עניין של נטייה מינית או מגדר. שילמתי על כל הטיפולים, יש לי בית משלי ואני חוזר לעבודה בקרוב״. קאסון עובד בסופרמרקט, וביצע את ההליך דרך מרפאה פרטית, בעלות משוערת של 75 אלף שקל. כשיחזור לעבוד, בחודש הבא, תהפוך סבתא אן מארי למטפלת של מיילס.
קאסון מתכוון להיות מאוד כנה עם בנו ולספר לו את כל השתלשלות העניינים שהביאה אותו לעולם, בבוא היום. ״לעולם לא אשקר לו״, מבטיח האב. ״נספר לו בזמנים המתאימים. אין דרך אחרת מאשר כנות מוחלטת. הוא גם ידע היטב עד כמה הוא היה רצוי וכמה ציפינו לו״. החוק בבריטניה אוסר על רווקים להיכנס לתהליכי פונדקאות, אך המקרה של קאסון ייחודי מאחר שהוא עקר ואינו יכול למצוא סידור ׳אלטרנטיבי׳, וליצור הסכם עם אישה אותה יפרה, כפי שעושים רבים.
החוק בבריטניה קובע, כאמור, כי מי שנשאה את הילד ברחמה היא האם, ובעלה הוא האב, שמות שניהם מופיעים על תעודת הלידה, ועל כן סיימה המשפחה הליך אימוץ לאחרונה, כדי לשנות את השמות במסמכים הרשמיים. החוק אומר שעל הפונדקאית להעביר ילד לידי שני הורים, לרוב בני זוג במערכת יחסים ארוכה, אך השופט הסכים לחרוג מהכללים בטענה שהאב ובנו הם גם אחים, ועובדות סוציאליות תמכו בהליך האימוץ.
המבקרים הרבים של המקרה טוענים כי יש להחמיר בחוקים וכי הליך זה הוא מלוכלך ומסוכן, וגם בסביבתה הקרובה של המשפחה היו לא מעט הרמות גבה. ״כאשר הוא בא אלי ואל אביו לראשונה והעלה את הנושא, חשבתי לעצמי: אני יכולה לעשות את זה״, נזכרת האם. ״היו אנשים ששמעו והגיבו באופן קשה אבל הם פשוט לא מבינים. התינוק לא קשור אלי ביולוגית, מעבר לכך שהוא הנכד שלי. אני מאוד אוהבת להיות אם, ועל מנת שקייל יוכל לחוות את זה גם, הייתי מוכנה לעשות הרבה מאוד״. אפילו אביו של קאסון לא הצליח להבין עד הסוף את המהלך. ״אבא שלי שאל: למה שלא תחכה לפגוש בן זוג?״ הוא מספר. ״איש לא יכול להבטיח לי שאפגוש מישהו. לא בחרתי להיות הומו, נולדתי כך. נולדתי גם ללא היכולת להביא ילדים בעצמי. אני לא יכול ללכת עם מישהי ולהפרות אותה. להיות אב היתה אחת המטרות הגדולות בחיי ועכשיו השגתי אותה״.
״הפלוס הגדול ביותר כשאמא שלך היא הפונדקאית, הוא שאפשר ללכת לכל תור אצל הרופא״, אומר קאסון. כשגילו לו שההפריה צלחה, הוא בכה מאושר, כי לקח לו חמש שנים לחסוך את הסכום הנדרש להליך. ״וכמובן שהייתי בלידה. זה היה ניתוח כי אמא שלי רצתה בכך וכיבדתי את זה. היא אמרה: זה לא התינוק שלי ואני לא רוצה לדחוף״.
״הוא הבן שלי ואני אוהבת אותו, אבל יש דברים שהוא לא צריך לראות״, מסבירה אמו של קאסון. בתום הניתוח עבר מיד מיילס לילדי אביו הנרגש. ״בכיתי שוב, לא האמנתי שזה אמיתי. לא ידעתי איך הוא יראה כי לא ראיתי את התורמת, אבל אומרים שהוא דומה לי".
עוד ב-9 חודשים:
>> איך זה מרגיש ללדת במקום בו את עובדת?
>> חצאית גם בחודש תשיעי: סטיילינג בהריון
>> התינוקות שנולדו זקנים