מסעה של ג'ו שורט, אישה בריטית בת 37, בדרך להפוך לאמא מוכיח בפעם המי יודע כמה את תשוקתה של אחת לאחוז בידה את פרי בטנה. זו עברה 19 הפלות עד ללידת בתה היחידה. הסיבה לבעיות הרבות שנגרמו לה עם השנים נובעת מתסמונת נשית שנקראת אנדומטריוזיס. אבל סוף טוב, הכל טוב ואין מאושרת מהגברת שורט.
תסמונת שתוקפת עד 5 אחוז מהנשים בגיל הפוריות
אנדומטריוזיס הוא מצב גניקולוגי שבמסגרתו נמצאים נגעים של רקמת רירית הרחם במקומות שאינם פנים הרחם, מקומה הטבעי. ברוב המקרים חלקי הרקמה מופיעים בעיקר באגן: כל השחלות, על דפנות הרחם החיצוניים, על שלפוחית השתן, בנרתיק ועל החצוצרות, אולם לעתים אפשר למצוא אותם ברחבי חלל הבטן, על הכבד או על איברים פנימיים אחרים. במקרים נדירים מאוד, הם יכולים להופיע אפילו בריאות או במוח. התסמונת תוקפת עד 5% מהנשים בגיל הפוריות, ונפוצה במיוחד בקרב נשים מאותגרות פריון, ובפרט אצל נשים שבעיות הפריון שלהן הן על רקע מכני. הקשר בין אנדומטריוזיס לקשיי פריון ברור למדי – חלקי הרירית הפזורים בגוף האישה מדממים מדי חודש, בדיוק כמו הרירית שברחם, אולם בניגוד לדימום הרחמי, שיוצא מהגוף דרך הנרתיק, הדם מאותם חלקי רקמה נותר כלוא, וגורם לציסטות, דלקות והידבקויות. מה שברור פחות הוא הקשר בין אנדומטריוזיס להפלות חוזרות, ובפרט במקרה של ג'ו.
"הקושי הגדול ביותר שלנו היה המחסור במידע ומחקרים. 8 רופאים שונים אמרו לי שאין קשר בין האנדומטריוזיס להפלות החוזרות שלי, ושאני פשוט צריכה להמשיך לנסות – אבל לא הציעו פתרון אחר", אמרה ג'ו בראיון טלוויזיוני, כשהיא מחזיקה את התינוקת הטרייה בזרועותיה. "בכל פעם שקיבלתי תשובה חיובית בבדיקת הריון, ניסיתי לשכנע את עצמי שהפעם זה יצליח, אבל עמוק בפנים כבר איבדתי תקווה, וידעתי שגם ההריון הזה יסתיים בהפלה במוקדם או במאוחר. עברתי ארבע לפרוסקופיות - ניתוחים שבהם מסירים את הרירית שמפושטת בגוף, אבל עדיין המשכתי להפיל פעם אחרי פעם. בשלב מסויים הסכמתי להליך ניסיוני, שבו כורתים לא רק את הרירית הסוררת, אלא גם קצת רקמה של איברים בריאים שהיא דבוקה אליהם, כדי למנוע מהנגעים לצמוח שוב".
התסמונה נפוצה, אך הגורמים לא ברורים
"כשמתרחשת הפלה לא מאבדים הריון – מאבדים תינוק, ואת החיים השלמים שיכולים היו להיות לו", אמרה ד"ר שרה קרדיף, הרופאה שטיפלה בג'ו. "כשזוג מצפה לתינוק, אפילו אם הם רק גילו על ההריון, הם כבר מדמיינים את החתונה של התינוק הזה, והאובדן שלהם עצום. אני מקווה שההליך הניסיוני הזה יעזור להמון נשים אחרות להימנע מהפלות טבעיות, ויסייע להן להחזיק הריונות בריאים וארוכים".
אף שמדובר בתסמונת נפוצה למדי, הגורמים לה טרם הובהרו. ישנה סברה לפיה חלקים מהרירית מגיעים אל מחוץ לרחם במחזור הדם או הלימפה של האישה, וסברה נוספת לפיה דם וסת שלא יוצא מהנרתיק מוצא את דרכו לחצוצרות, ומשם לחלל הבטן, כשהוא משאיר נגעים שמשתרשים. הטיפול באנדומטריוזיס יכול להיות הורמונלי, ולכלול גלולות למניעת הריון הניטלות ברצף (כדי למנוע קבלת וסת, שכואבת למטופלות מאוד ומחמירה את מצבן), מתן מדכאי ביוץ ובמקרים קשים – ניתוחים להסרת הנגעים.
"הסיפור הזה מעניין, אבל ככל הידוע לנו, אין כל קשר בין אנדומטריוזיס להפלות חוזרות", אומר ד"ר אריק אוחנה, רופא בכיר במחלקת נשים ויולדות ב' במרכז הרפואי סורוקה, מקבוצת הכללית. "לנשים עם אנדומטריוזיס יש הרבה תופעות לוואי, ובכללן אי פריון, אבל הפלות חוזרות אינן נמנות עמן, וככל הנראה העובדה שההריון שצלח הגיע אחרי הטיפול באנדומטריוזיס היא מקרית בלבד. ישנן סיבות אחרות להפלות חוזרות, שברובן אפשר לטפל ביעילות, ואישה הסובלת מהפלות חוזרות צריכה להיות מאובחנת ומטופלת כדי שתוכל לשאת הריון תקין ובריא".
>> משפחה בריבוע: 3 זוגות של תאומים נולדו לאותה אמא
>> ילדה באמצע כביש מהיר במהלך נסיעה