אחד החששות הגדולים של מטופלות פוריות הוא היחס שיקבלו בעבודה. המעקבים התכופים, הפגישות עם הרופא והטיפולים השונים באים לא פעם על חשבון שעות העבודה, והלחץ הנפשי שהם גורמים לא תורם לתפקוד המקצועי.
וכאילו מסכת התלאות הזו לא מספיקה, יש מעסיקים שמנצלים את תקופת הטיפולים כדי לפטר את העובדת לפני שיהיה מאוחר מדי – כלומר, לפני שתיכנס להריון ותהיה מוגנת מפיטורין. לפחות למעסיק אחד, ההתנהגות הזו עלתה ביוקר.
"סיפרתי לבוס שאני מתחילה טיפולי פוריות ולפתע היחס אליי השתנה"
ע', שעבדה כסוכנת מכירות בחברת דפוס, סיפרה לבוס הישיר שלה על טיפולי פוריות שעמדה להתחיל בהם. מאותו יום, לטענתה, השתנה היחס כלפיה לרעה. זמן קצר לאחר מכן זומנה ע' ל"שיחת הבהרה" במשרדו של בעל החברה, ונשאלה אם היא הרה. משהשיבה בשלילה, הודיע לה הבעלים כי היא מפוטרת לאלתר.
ע' הרגישה שנעשה לה עוול, והחליטה לתבוע את המעסיקים. להגנתם, טענו מעבידיה של ע' כי פוטרה מכיוון שלא עמדה ביעדי המכירות שנדרשו ממנה, וכי בעל החברה כלל לא ידע כי היא עוברת טיפולי הפריה.
בעל החברה התגונן ואמר כי הגדיל לעשות כששאל אם היא הרה לפני שמסר לה את מכתב הפיטורין, כדי לא לעבור על החוק ולפטר אישה בהריון. ע', מצדה, טענה בתוקף כי גם בעל החברה ידע על טיפולי הפריון שהיא מתכננת, מכיוון שסיפרה לו עליהם בעצמה בשיחת ההבהרה שערכו לה בטרם פוטרה.
בית המשפט פסק: הפיטורים מנוגדים לחוק
למרבה האירוניה, "חוק עבודת נשים", שתוקן מאז המקרה, עבד דווקא לרעתה של ע'. מכיוון שטרם התחילה את טיפולי הפוריות כשפוטרה היא לא נעדרה מעבודתה לצורך הטיפולים, ולא הייתה זכאית ליהנות מהחוק האוסר לפטרה. ואולם, השופט לא יכול היה להתעלם מאי הצדק שזעק מהפיטורין, וקבע כי הם מנוגדים לחוק שוויון הזדמנויות בעבודה.
השופט קיבל את גרסתה של ע', לפיה סיפרה למעסיק בשיחת ההבהרה כי היא עומדת להתחיל בטיפולי פריון, ובהתאם לחוק שוויון ההזדמנויות קבע כי חובת ההוכחה היא דווקא על המעסיק, וכי באחריותו להוכיח שההחלטה לפטר את ע' לא הייתה קשורה לטיפולי הפוריות שהתכוונה לעבור.
"מה שחשוב במיוחד בסיפור הזה הוא העובדה שגם אם ההריון או טיפולי הפוריות הם רק חלק ממערך השיקולים בהחלטה לפטר עובדת, די בהם כדי להפוך את כל הפיטורים לבלתי חוקיים", מסבירה עו"ד יפעת בלייך, ממשרד אורי שאבי המתמחה בדיני עבודה.
"במקרה הזה בית המשפט בחר להאמין לתובעת, אבל אני יכולה להמליץ לכל מי שמתכננת לעבור טיפולי פוריות, במיוחד אם היא נמצאת במקום העבודה פחות משישה חודשים, ולכן לא מוגנת מפני פיטורין, לתעד הכל. אם היא מספרת למעסיק במייל, לשמור את התכתובת. אם בעל-פה: להקליט בסתר את השיחה (אל חשש, זה חוקי לגמרי להקליט בחשאיות שיחה שאת משתתפת בה בעצמך). יכול להיות שזה מה שיעשה את כל ההבדל בבית המשפט, ואם המעסיק יטען שלא ידע על הטיפולים, תוכלי להוכיח שהוא משקר".