לפני ההריון אנחנו עוברים סט מכובד של בדיקות גנטיות, ומרגע הופעת הפס על המקלון אנחנו במירוץ מטורף של סקירות, דקירות וחפירות – הכל כדי להביא לעולם תינוק בריא. אבל פרט לדאגה לבריאותו הפיזית, חשוב לדעת שגם בריאותו הנפשית של התינוק תלויה בנו – הרבה לפני שאנחנו עושים את כל הטעויות האפשריות כהורים.
מחקר חדש מגלה כי תינוקות שנולדו לנשים שסבלו מדיכאון בהריון עלולים לפתח דיכאון בעצמם, כמו גם נטייה לחרדות ולהפרעות מצב רוח. החוקרים מציינים כי מדובר בשילוב של "תורשה וסביבה", והמרכיב הגנטי בנטייה לדיכאון משחק תפקיד משמעותי במשוואה, יחד עם הגורם הסביבתי במהלך ההריון.
המחקר נערך באוניברסיטה הלאומית של סינגפור, וכלל 157 נשים. במהלך השבוע ה-26 להריונן, התבקשו הנשים לענות של שאלון מקיף, שמיפה עבור החוקרים את מצבן הנפשי הכללי. שבועיים לאחר שילדו, עברו התינוקות של הנשאלות בדיקת MRI, שבדקה את מבנה מוחם – ובפרט את האמיגדלה - אזור שמרכז מספר גרעינים במוח ואחראי על תחושות פחד וחרדה. הבדיקות העלו כי אף שלא נצפה שינוי בגודלה של האמיגדלה אצל תינוקות לאמהות שאובחנו כסובלות מדיכאון בהריון, המבנה של האיבר היה שונה משמעותית מהאמיגדלות של תינוקות לאמהות שלא היו מדוכאות בהריון, והסיקו כי לדיכאון האמהי הייתה השפעה על השינוי.
המחקר, שפורסם בגיליון האחרון של כתב העת המדעי Biological Psychiatry, מחזק את המגמה (הקיימת גם בישראל), לפיה יש להשתדל ולאתר נשים הרות מדוכאות בשלב מוקדם ככל האפשר, כדי להעניק להן טיפול שימנע מהן מצוקה, יחסוך נזקים אפשריים לעובר ואף יצמצם את הסיכון שלהן ללקות בדיכאון לאחר לידה.
"האפשרות שמצבה הנפשי של האם בהריון משפיע על בריאותו הנפשית העתידית של העובר ועל מבנה מוחו מדאיגה מאוד, אבל החדשות הטובות הן שיש מה לעשות, ושאבחון מוקדם של קושי נפשי בהריון יכול לעזור להרבה אמהות ועוברים", אומר ד"ר ג'ון קריסטל, עורך כתב העת שבו פורסם המחקר.
מחקר נוסף, שנערך בימים אלו בבריטניה בקרב ילידי שנות ה-90, גילה כי הסיכון של בני נוער ללקות בדיכאון גדל פי אחד וחצי אם אמם אובחנה כלוקה בדיכאון במהלך ההריון.
>> הסרטון שישכנע אתכם להביא עוד ילד עכשיו
>> דברים שחשוב לדעת על דיכאון אחרי לידה
>> אני לא סולחת לעצמי על הדיכאון אחרי לידה