אישה שנולדה ללא רחם עברה השתלה, הצליחה להרות – וילדה את בנה הבכור בחודש שעבר. בעבר הושתלו מספר רחמים בגופן של נשים, שחלקן אף הצליחו להרות, אולם עד כה אף אחד מההריונות לא צלח, וכולם הסתיימו בהפלות או בלידות מוקדמות.
עוד בתשעה חודשים:
>> ילדה תינוקת שחורה ותובעת את בנק הזרע
>> איך חוזרים לעבודה אחרי חופשת לידה מושלמת?
>> 8 בדיקות שיגלו לך האם החיתול איכותי
האם הטרייה, אישה בת 36 שזהותה נותרה חסויה, נולדה ללא רחם. חברה כבת 60, שכבר נכנסה לגיל המעבר, תרמה לה את רחמה, וכעבור שנה, אחרי שהרופאים השתכנעו שההשתלה הצליחה, קיבלו האישה ובן זוגה אישור להתחיל בטיפולי פוריות. בני הזוג עברו הפריה חוץ גופית, והצליחו לייצר 11 עוברים, שחלקם נותרו קפואים במעבדת בית החולים שבו עברו את הטיפול, כאפשרות להריון עתידי.
התינוק נולד אמנם בשבוע ה-32 להריון ובמשקל זעום של 1.770 ק"ג, אולם לדברי הרופאים הוא מתאושש היטב ובריא לחלוטין. "הלידה הזו הייתה פשוט אושר מושלם עבורי ועבור כל מי שהיה מעורב בתהליך הזה", אמר פרופ' מאטס ברנסטורם, שהוביל את צוות המשתילים. "אף אחד מאיתנו לא האמין שבאמת הגענו לרגע הזה ונולד תינוק בריא ושלם מהרחם שהשתלנו".
הישג מרשים בהחלט אך לא מדובר בפתרון קסם
"אנחנו שואפים לתת תקווה לגברים ונשים אחרים במצב הזה", אמרה ד"ר ליזה יוהאנסן, רופאה נוספת שנטלה חלק בהשתלה. "גם אנשים שלא האמינו שאי פעם יוכלו להיות הורים יכולים לחלום".
חרף ההתלהבות, כמובן שלא מדובר עדיין בפתרון קסם, וניתוח ההשתלה כרוך בלא מעט סיכונים וסיבוכים אפשריים, בהם דחיית השתל, הפלות (כפי שקרה עם כל הההריונות של מושתלות רחם עד כה) וסיבוכים שונים הקשורים באספקת הדם לרחם המושתל ובעקיפין לעובר. האופציה הקיימת העדיפה עבור נשים ללא רחם או בעלות רחם שאינו מסוגל לשאת הריון היא פונדקאות, שעל אף העלויות הגבוהות הכרוכות בה והמורכבות הנפשית של התהליך עדיין בטוחה יותר לאם ולתינוק.
>> הפקה רומנטית: צילומי ההריון של שי-לי שינדלר