בקבוק וודקה ושמונה פחיות של בירה. זה היה ההספק היומי של אם בריטית צעירה, שלא נתנה להריון לקלקל לה את הרגלי השתייה האיתנים שפיתחה. באופן לא ממש מפתיע, בתה נולדה עם פגיעות שונות כתוצאה מהאלכוהוליזם של האם, ואובחנה כסובלת מ"תסמונת האלכוהול העוברית" - שם כולל למגוון מומים ופגיעות, שנגרמים כתוצאה משתייה במהלך ההריון. בין היתר משוייכים לתסמונת מגוון רחב של מומים בפנים ובשלד התינוק, בעיות כלייתיות וכן פגיעות מוחיות שונות.
האם, שהתובעת היא בתה השנייה, הרתה אותה בגיל 17. כעת, שש שנים מאוחר יותר, היא מואשמת בתקיפה, בתיק שנדון בהרכב של שלושה שופטים. אם תורשע, תיאלץ לשלם לבתה, שכמובן לא נמצאת בחזקתה, פיצוי כספי נכבד שייקבע בהמשך. לדברי עורך הדין שמייצג את הילדה, אם אכן תורשע האם ישנן 80 תביעות דומות נוספות שיוגשו נגד אמהות שלא הניחו את הבקבוק בחודשי ההריון.
עוד ב-9 חודשים:
>> חוקרים: נמצא חלון הזמן המסוכן ביותר לשתיית אלכוהול בהריון
>> קבלות הפנים הכי משמחות בעולם: זה מה שקורה כשהתינוק פוגש את אבא
>> חדש בשוק: צעצועים שמצלפים סלפי לתינוקות
לדברי ג'ון פוי, עורך הדין של הילדה, האם שתתה בין 40 ל-57 יחידות אלכוהול מדי יום - כאשר ההערכות הנדיבות והמקלות ביותר מתירות שתייה של עד 8 יחידות בשבוע, ויש הגורסים כי שתיית כל כמות של אלכוהול בהריון מסוכנת, בעיקר מפני שהרפואה טרם הצליחה לקבוע מה הכמות הבטוחה לשתייה. "האם הייתה מודעת לחלוטין לנזק שעלול להיגרם לבתה כתוצאה מהשתייה המופרזת, ובחרה לקחת את הסיכון בכל זאת", אמר עורך הדין. "זה חוסר אחריות משווע".
עורך הדין מטעם הסניגוריה הציבורית, שמייצג את האם הנתבעת, טוען כי לא ניתן לקבוע היכן עובר הגבול בין חוסר אחריות לנטילת סיכון מחושב. "יש דעות סותרות בעניין שתייה בהריון, כמו גם בענייני עישון ואכילת מזונות שונים", אמר עורך הדין, בן קולינס. "אם נרשיע אישה ששותה אלכוהול במהלך ההריון, מה ימנע מיתנו להרשיע מישהי שלא וידאה אם הגבינה שהיא אוכלת מפוסטרת, או לא הקפידה לבשל את הביצה הקשה מספיק?".
מה הסיכויים שתביעה כזאת תצליח? ובכן, לפי עו"ד יעל אמר רוזנברג, מתמחה בנזיקין ורשלנות רפואית מנהלת את פורום פיצוי לפני תביעה בפרקליטי IL, "לעובר זכות לתביעה נזיקית העומדת לו לאחר היוולדו. עובר שנולד עם נזקים קשים עקב הפרת חובת זהירות מצד רופאיו במהלך ההריון ובמהלך הלידה יהיה זכאי באופן עצמאי לפיצויים בגין נזקיו ותהיה לו זכות לתביעה עצמאית מכח עילת רשלנות רפואית. מאחר ודיני הנזיקין מטרתם לפצות את הניזוק עקב רשלנות המעוול ומאחר ובמקרה זה האם בידיעה שתתה אלכוהול ובתוך כך הפרה את חובת הזהירות כלפי העובר וחשפה אותו לסיכונים שתוצאותיהם נזק מוחי קשה, הרי שבהחלט עשויה היא לשאת את הדין והדבר ייצור תקדים".