הריון תאומים הוא אף פעם לא פשוט. מעבר למורכבות הרגשית והחשש מהתמודדות עם שני תינוקות במקביל, הריון תאומים נחשב אוטומטית "הריון בסיכון גבוה", ומצריך מעקבים צמודים, על מנת לזהות בעיות אפשריות מוקדם ככל האפשר ולטפל בהן כדי שלא יסבו נזק לאמא ולעוברים.
עתה טוענים החוקרים, כי הצליחו למצוא כלי יעיל ומדויק יותר לחיזוי בעיות אפשריות: ההפרש בין משקלם של התאומים.
החוקרים: "הצלחנו לקבוע את רף הבדלי המשקל שיוכל להעיד על בעיה"
המחקר, שנערך ברויאל קולג' באירלנד, הקיף למעלה מ-1000 נשים שילדו תאומים בין השנים 2007-2009. המחקר גילה, כי הפרש של 18% אחוזים או יותר במשקל גופם של התאומים מעלה משמעותית את הסיכון לבעיות נשימה, זיהומים, קשיי עיכול ומוות בלידה או סמוך לה.
לפי תוצאות המחקר, לא רק התאום הקטן יותר נמצא בסכנה: באופן מפתיע כאשר ההפרש בין משקלי התאומים עולה על 18%, הן התאום הגדול והן אחיו הקטן יותר נמצאים בסיכון זהה לסיבוכים השונים.
"באופן אידאלי, תאומים צריכים לשקול כמעט אותו דבר", אומרת ד"ר פיונולה ברית'נאש, מובילת המחקר. "בפועל, זה לא תמיד קורה. עד היום היו הרבה דיונים שניסו לקבוע מתי ההפרש הופך להיות מדאיג, וזו הייתה המטרה שלנו: לקבוע רף מסוים שמעליו ההפרש הופך להיות מסוכן ומצריך מעקב מסוג אחר לחלוטין במהלך ההריון ולאחר הלידה, ובמקרים מסויימים אפילו הקדמת הלידה באופן מלאכותי, כדי להציל את שני העוברים".
"המחקר הזה בהחלט מחדש", אומרת ד"ר דניאלה לנדאו, מומחית ברפואת תינוקות במרכז הרפואי סורוקה מקבוצת הכללית. "עד היום לא היה רף מסוים שהחל ממנו הפרש המשקלים הופך להיות בעייתי, והנחנו שהפרש של 20-30 אחוזים הוא סיבה לדאגה. מעבר לכך, המחקר נעשה בזמן אמת, ולא בוחן תוצאות לאחור, כך שהוא עדכני ומדויק יותר".
"המחקר יוכל לסייע בטיפול בבעיות ואף להציל חיים"
ד"ר לנדאו מסבירה כי הסיבות להבדלי המשקל בין התאומים נחלקים לשלושה: האם, התינוק ומה שבינהם - כלומר השליה. עם הגורמים האמהיים נמנים גילה של האישה, תזונה לקויה במיוחד, עישון, שתיית אלכוהול או שימוש בסמים. הגורמים השלייתיים קשורים בליקויים אספקת הדם לשליה וממנה לעוברים שברחם, והגורמים העובריים יכולים להיות גנטיים או התפתחותיים.
כאשר הבדלי הגודל משמעותיים, ויש חשש שהם מסכנים את התאומים, לעתים קרובות יחליטו הרופאים לסיים את ההריון לפני הזמן, ויוסיפו לגורמי התחלואה גם את סיכוני הפגות, ובראשם בעיות עצביות ומוחיות, בעיות עיכול, בעיות ראייה ועיכובי התפתחות. לדברי ד"ר לנדאו, הריון תאומים לא טבעי, כלומר כזה שהושג באמצעות טיפולי פוריות שונים, מהווה גורם סיכון נוסף, אך משני.
היבט מעניין נוסף במחקר האירי נוגע ללידת התאומים: לפי הנתונים שנאספו, בלידות רגילות של תאומים לא היו יותר סיבוכים מאשר בלידות קיסריות. בנוסף, בעוד שכדי להתחיל לידה רגילה נדרש העובר הקרוב יותר לפתח היציאה להיות במצג ראש, גילו החוקרים כי למצג של העובר השני טרם תחילת הלידה אין משמעות בקביעת סיכויי ההצלחה שלה, שכן לאחר יציאת התאום הראשון יש סיכוי גבוה שהתאום השני יתהפך ויוכל להיוולד אף הוא בלידה רגילה.