כבר שמענו על אמהות שמשמשות פונדקאיות עבור בתן, וגם על הורים שמביאים לעולם צאצאים מילדיהם שנפטרו. הסיפור המצמרר הבא משלב אמא שבורה שאיבדה את בתה, והחליטה להעמיד לה דור המשך - בכוחות עצמה. אישה בריטית (59), שמסרבת להיחשף, שכלה את בתה לפני ארבע שנים. האם השבורה טוענת כי בתה תמיד חלמה להיות אמא בעצמה, וכראייה לכך מספרת כי לפני שהחלה בטיפולים האינטנסיביים, שנועדו למגר את הסרטן מגופה (וכשלו), היא הקפיאה ביציות, במטרה להשתמש בהן אם וכאשר תחלים (שכן כימותרפיה עלולה לפגוע באופן בלתי הפיך בפוריות).
עוד ב9 חודשים:
>> תופעות מטרידות שאחרי הלידה
>> עובדות מדהימות על עוברים
>> מרגש מהחיים: סיפורי לידה של נשים
ככל הידוע, מדבור במקרה הראשון מסוגו בעולם, וכעת מחפשת האמא תורם זרע, כדי להפרות את הביציות ולהשתיל אותן ברחמה - בתקווה להפוך לפונדקאית שתלד את נכדתה. בדרך היא צריכה לעבור קרב משפטי מורכב, נגד האיגוד לפוריות ואמבריולוגיה (HFEA), שמתנגד להליך מכיוון שהבת לא הביעה את הסכמתה בכתב טרם שנפטרה. הסבתא לעתיד, מכל מקום, כבר מצאה מרפאת פוריות אמריקאית שמסכימה לבצע עבורה את ההפריה השנויה במחלוקת, וכעת היא מערערת לבית המשפט העליון באנגליה על מנת להשיג אישור סופי לתהליך. יש לציין כי התנגדות HFEA לא נובעת מגילה המתקדם של האם, שכן נשים בשנות ה-50 לחייהן יכולות, טכנית, להרות מתרומת ביצית, אלא רק מהנסיבות המורכבות שבהן הושגו הביציות.
הסיפור מעורר דיון ציבורי נרחב בבריטניה, וגורר לא מעט ביקורת על ההחלטה. "אני לא מבין מדוע מישהו רוצה להביא לעולם ילד שההורה שלו נפטר עוד לפני שנולד", אמר דייויד דייויס, חבר פרלמנט מהמפלגה השמרנית. "זה מטריד מאוד, ואני מקווה שבית המשפט יאמר את דברו". גם ג'וזף קווינטבל, מומחה לאתיקה של פוריות, טוען כי "בלתי אפשרי שלא לחוש אי נוחות רבה נוכח המקרה. עם כל הסימפטיה לכאב של האם, אין זו הדרך להתאבל על בתה שנפטרה".
מאידך, מי שיכולה לתרום מניסיונה האישי לנושא - אנני קסרלי (62), ששימשה פונדקאית עבור בתה (שלמען הסר ספק - חיה וקיימת, אך אינה יכולה להרות), טוענת כי אם הסבתא סבורה כי זו הדרך שבה הייתה רוצה בתה המנוחה שתפעל - אין למנוע בעדה מלממש את הרצון הזה. זו בחירה שלה".