כמעט אין מניקה שלא מתלבטת בשאלה האם להציע לתינוק מוצץ או לא. החשש לפגיעה בהנקה אל מול היתרונות של המוצץ מעמידים את ההורים הטריים בפני דילמה לא פשוטה: האם לתת לתינוק מוצץ כבר בימים הראשונים (ולהגדיל את הסיכויים שיתרגל אליו בקלות), או להמתין עד לביסוס ההנקה (ולהסתכן בקרב התשה מול סרבן מוצצים צעיר). אך האם הדילמה הזו עומדת להיפתר בקרוב?
חוקרים אמריקאים ניתחו את דפוסי ההזנה של 2,250 תינוקות, והגיעו למסקנה המעודדת: מוצץ לא מפריע להנקה. יתרה מזאת: לפי החוקרים, הגבלת השימוש במוצץ או הימנעות ממנו אפילו הגדילה את שיעורי התינוקות שקיבלו תוספת תמ"ל להנקה במהלך האשפוז שלאחר הלידה, והפחיתה את שיעורי התינוקות שניזונו מהנקה בלבד.
חלוקת המוצצים הופסקה, התינוקות ינקו פחות
מטרתו הראשונית של המחקר הייתה לבדוק האם מדיניות בית החולים שבו התקיים, להפחית את חלוקת המוצצים לתינוקות, אכן העלתה את שיעורי ההנקה. להפתעתם של החוקרים, הם גילו כי שיעורי ההנקה דווקא ירדו מאז הופסקה חלוקת המוצצים (מ-79% תינוקות בהנקה בלעדית לפני יישום המדיניות החדשה, ל-68% בלבד לאחריה).בנוסף, עלו שיעורי התינוקות שקיבלו "השלמה" של בקבוקי פורמולה מ-18% ל-28%. שיעורי התינוקות שאכלו רק פורמולה, ולא ינקו כלל, נשאר זהה.
לפי המלצת ארגון הבריאות העולמי, כדי לעודד הנקה מלאה (שהיא, כידוע, הבחירה הטובה ביותר לאם ולתינוק) אין לתת מוצץ לתינוק יונק בשבועות הראשונים לחייו. לדברי ד"ר קארי פיליפי, מנהלת בית החולים שבו נערך המחקר, כדי לזכות בתואר "בית חולים ידידותי להנקה" ממלאים בתי חולים רבים את ההנחייה, ונמנעים ממתן מוצצים לתינוקות שנולדים בתחומם. "הורים באים אלינו ומבקשים עצה", אמרה ד"ר פילפילי. "אנחנו מקווים שהתוצאות של המחקר יעוררו חוקרים נוספים להרחיב ולבדוק את הנושא, ויעוררו מודעות ציבורית לעניין".
"קשה לאמץ את תוצאות המחקר"
עם זאת, אנשי מקצוע אחרים נותרו ספקנים בקשר לתוצאות."מה שחסר לי במחקר הוא התייחסות לכיצד הרגיעו את התינוקות שלא קיבלו מוצצים", אמר ד"ר ריצ'רד שנלר, מהאקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים. "קצת קשה לאמץ חד משמעית את המסקנות, וזה טעון בדיקה נוספת".
"המטרה שלנו היא בראש ובראשונה לקדם הנקה", סיכמה ד"ר פיליפי. "אני מקבלת את הטענות לפיהן אי אפשר להקיש מתוצאות המחקר לגבי כל היונקים, אבל זו התחלה חשובה במציאת דרכים חדשות לעידוד הנקה".
גם סיון טמיר-משגב, יועצת הנקה מוסמכת IBCLC, ספקנית. "הבעיה עם מוצצים מתחלקת לשניים – הבעיה הראשונה היא בלבול הפטמות, שנובע מכך שאופי המציצה הוא שונה. כדי לינוק צריך להפעיל את הלשון, וכדי למצוץ מוצץ לא. הבעיה השנייה, והמרכזית, היא שאמהות לא נותנות לתינוק להיות על השד מספיק זמן, וטוענות שהוא משתמש בציצי כמוצץ. למעשה, המצב הוא הפוך. אם כבר - הוא משתמש במוצץ כבשד, ולא מקבל מזון כשהוא רעב. את תוצאות המחקר ניתן לפרש בצורה שונה לחלוטין: אם התינוקות בתינוקייה לא מקבלים מוצץ, הדרך היחידה להרגיע אותם, כשאמא שלהם לא לידם, היא לתת להם פורמולה. זה מה שמסביר את העלייה בשיעורי התינוקות שקיבלו בקבוקים ואת הירידה בשיעור היונקים – הבקבוקים היו פשוט תחליף למוצץ".