לנערות אומרים לא לסמוך על הימים הבטוחים. למניקות אומרים לא לסמוך על היעדר הווסת. אבל מה אפשר להגיד לאישה בת 23, שנכנסת להריון שוב ושוב (ושוב!) למרות שניסתה את כל אמצעי המניעה הקיימים?
ג'מה פוטר, אם לשלושה, הרתה בחמש השנים האחרונות שש פעמים – וזאת למרות שהשתמשה כמעט בכל אמצעי מניעה שמוכר לאנושות: גלולות, קונדומים, התקן תוך רחמי, זריקות פרוגסטרון ואפילו שתל תת עורי למניעת הריון.
"אני מוכנה לנסות כל אמצעי מניעה שיציעו לי, המצב בלתי נסבל"
שלושה מההריונות הניבו ילדים בריאים, שני הריונות הסתיימו בהפלה ולהריון השישי, שנמצא בתחילתו, היא נכנסה למרות העובדה שהיא ובעלה קיימו יחסי מין רק שלוש פעמים מאז ספטמבר, מחשש שתהרה.
גברת פוטר מלאת טענות כלפי רופאיה, שלדבריה לא לוקחים אותה ברצינות, ולא מתאמצים מספיק כדי למצוא לה אמצעי מניעה שיעמוד בפרץ. "כמובן שזה משפיע על האינטימיות והזוגיות, אנחנו לא יכולים להגיע לקרבה גופנית, מחשש ששוב אכנס להריון לא רצוי. אני מוכנה לנסות כל מה שיציעו לי, כל אמצעי מניעה, כי המצב פשוט בלתי נסבל".
לפני שש שנים, כשפגשה את בעלה, השתמשה ג'מה בגלולות למניעת הריון. למרות זאת, היא הרתה שלושה חודשים אחרי שהכירו, וילדה את בנם הבכור. אחרי הלידה חזרה ליטול גלולות, מתוך מחשבה שההריון הראשון היה מקרה נדיר. שלושה חודשים לאחר ששבה ליטול גלולות, היא שוב הייתה בהריון.
אחרי הלידה השנייה יעצו לה הרופאים לנסות להשתמש בהתקן תוך רחמי, ואמרו לה שזהו אמצעי המניעה הבטוח ביותר. ג'מה הסכימה להכנסת ההתקן, אבל חמישה חודשים מאוחר יותר, היא הרתה שוב, אך הפעם הפילה בשלב מוקדם של ההריון.
כשהיא על סף ייאוש, ניסתה ג'מה להשתמש בזריקות פרוגסטרון למניעת הריון, אולם בזמן הניסוי הרתה וילדה בת נוספת. בשלב הזה היא פנתה לרופא שהשתיל התקן תת עורי למניעת הריון, אולם באורח פלא הרתה שוב, הריון שהסתיים בהפלה טבעית בשבוע ה-11. בייאושה החליטה ג'מה לחזור לפתרון הישן, גלולות – וכעת היא בשבוע ה-10 להריון".
"אני מאד אוהבת את הילדים שלי", אומרת ג'מה, "אבל מסתפקת בהם. אני פשוט לא רוצה ילדים נוספים. אנחנו לא מאמינים בהפסקות הריון, וזה קשה. כבר שנים לא הלכתי עם החברות של לשתות, כי אני תמיד בהריון. הפסדתי כל אפשרות לעבוד או לפתח קריירה, בגלל שאני כל הזמן בחופשת לידה. המשקל שלי לא מספיק לרדת וכבר אני שוב בהריון".
המומחים: "יש משמעות רבה להתאמה של אמצעי המניעה"
ג'מה מספרת שהיא מאד אוהבת את ילדיה, אבל היא מסתפקת בהם ולא רוצה להביא ילדים נוספים. "שכשאני חושבת על זוגות עם קשיי פריון, אני נעשית עצובה. זה לא הוגן שיש מי שרוצה ולא מצליח, ואצלי המצב בדיוק הפוך". גם ההשלכות הכלכליות, של גידול ארבעה ילדים, מניעות אותה מלהביא ילד נוסף, למרות שהיא חשבה על תכנית כלכלית יצירתית להתמודד עם הבעיה: לנצל את כישורי הפריון שלה, ולהיות פונדקאית בשכר.
"אני לא נתקלתי בנשים ששום אמצעי מניעה לא עובד עליהן", אומר ד"ר אריק שכטר, מומחה לרפואת משפחה והפרעות בתפקוד המיני, שירותי בריאות כללית במחוז חיפה.
"יש אמצעים שאפשר בקלות להשתמש בהם לא נכון, כמו נשים ששוכחות לקחת גלולות או זוגות שלא משתמשים נכון בקונדום. יש גם משמעות רבה להתאמה של אמצעי המניעה. לגלולות לא מתאימות יש תופעות לואי, שעלולות ליצור אצל האישה התנגדות לא מודעת שתגרום לה לפספס. גם בקונדומים: אם חושבים שכל הקונדומים זהים, ומשתמשים במוצרים מאיכות ירודה, גם מסתכנים בקריעה של הקונדום וגם סביר שהשימוש יפחת, כי קונדום מאיכות ירודה אכן פוגע מאוד בהנאה", מציין ד"ר שכטר.
"לגבי האמצעים הרציניים יותר", הוא מסביר, "כמו התקנים או זריקות, צריך כמובן להיעזר ברופא שיתאים את האמצעי הטוב ביותר למטופלת. התקנים, למשל, הם לא יעילים במאה אחוז, אבל יש התקנים כמו מירנה, שמפרישים גם פרוגסטרון, ונחשבים בטוחים יותר".