הפרייה חוץ גופית היא כבר לא אירוע רפואי נדיר. מבחינה אישית מדובר אמנם במסע לא פשוט, אבל בשנים האחרונות הפכו טיפולי ה- IVF לפרקטיקה מקובלת, שמניבה מאות אלפי הריונות מוצלחים מדי שנה ברחבי העולם. ועדיין, בימים אלו מצליח טיפול הפריה אחד לרתק את העולם כולו.
לא מדובר בהפרייה של אישה מבוגרת מאוד, או בעובר מהונדס גנטית. העוברים רגילים לחלוטין, רק שהרחם שבו יושתלו לא שייך לאמא שלהם – אלא הושתל בגופה זה לא מכבר, לאחר שנקצר מגופה של צעירה שמתה בתאונת דרכים.
"אנחנו אופטימיים"
מזה מספר שנים נעשים בעולם ניסיונות שונים להשתיל רחם בנשים שאיבדו את רחמן בעקבות תאונות ומחלות שונות, או כאלו שנולדו ללא רחם כלל. כעת הכריז רופא טורקי כי אצל אחת המטופלות השיגה ההשתלה תוצאות כה מוצלחות, עד כי בכוונתו לבצע בה בקרוב טיפולי IVF, ולסייע לה להיכנס להריון מביציות מופרות שהקפיאה לפני שהחלה בהליך השתלת הרחם.
פרופ' עומאר אוזקן ביצע את השתלת הרחם המוצלחת בדריה סרט, צעירה טורקייה בת 22, באוגוסט שעבר. את דבר טיפולי ה-IVF של פציינטית הדגל שלו הוא חשף בשבוע שעבר בכנס מומחים, ועורר תגובות מקיר לקיר.
לצד רופאים שצידדו בהחלטה, ואף הצהירו כי ינסו לשחזר את ההישג, היו רופאים שטענו כי מדובר בחוסר אחריות משווע, שמסכן את חייה של המטופלת. "גברת סרט היא המטופלת הותיקה ביותר שגופה לא דחה את השתל, ובמשך שנה וחצי גופה סיגל את האיבר החדש", אמר פרופ' אוזקן בכנס. "אנחנו מתכננים להתחיל את טיפולי ה-IVF בשבועות הקרובים, וכולנו מאוד אופטימיים ומקווים שהגברת סרט ובעלה יהפכו להורים כבר במהלך השנה הקרובה".
לדברי פרופ' אוזקן, מצבה הבריאותי של סרט "נורמלי לחלוטין", וכי לפי כל הבדיקות שעברה אין כל מניעה מלהתחיל בתהליך ה-IVF שהיא ובעלה מייחלים לו. "לו היה לי שרביט קסמים, הייתי גורמת לעצמי להיות בהריון כבר עכשיו", אמרה סרט. "אני רק רוצה להחזיק את התינוק שלי, להיות כבר אמא".
לפי התכנית שהציג פרופ' אוזקן, ברחמה (המושתל) של סרט יושתלו שני עוברים מופשרים, שהוקפאו לפני כשנתיים. בסך הכל, לבני הזוג 8 עוברים מוקפאים, כך שהלחץ להצליח בטיפול לא מבוטל. בנוסף הודיע פרופק אוזקן כי רשימת ההמתנה להשתלת רחם מלאה למדי, וכי הוא משוכנע כי הריון מוצלח של גברת סרט יגרום לעוד ועוד מטופלות להגיע ולבקש לקבל רחם חדש.
"אין להתעלם מהסיכונים הכרוכים בכך"
לדברי הביקורת שנשמעים נגדו ונגד ההליך הוא הגיב במשפט: "אני יודע שאנשים אומרים שזה מיותר, כי אפשר לחיות בלי רחם ולאמץ או להביא ילדים דרך פונדקאית, אבל אני רוצה להגיד לכם שלנשים האלו שבוחרות לעבור את הניתוח זה כן הכרחי, והן לא מוכנות לוותר על זה".
"מדובר בדילמה לא פשוטה מבחינה אישית ורפואית כאחד", אומרת ד"ר ליאת גינדס, רופאת נשים ומומחית לאולטרסאונד. "בדרך כלל, השתלת איבר היא הרע במיעוטו, ונעשית כאשר איכות חייו של המטופל נפגעת באופן אנוש, או כאשר קיימת סכה לחייו, מה שלא קורה כאן. כמובן שפתרון אפשרי למצב הוא להיעזר באם פונדקאית, אבל מעבר לעלויות הכבדות הכרוכות בכך, מדובר בהליך מורכב כשלעצמו, בעיקר בגלל תחושת חוסר השליטה של האם על התהליך מרגע שהעובר נקלט בגופה של הפונדקאית.
"הליך כזה של השתלת רחם נשמע כמו חלום, אבל אין להתעלם מהסיכונים הכרוכים בו. מעבר לניתוח הלא פשוט, כבכל השתלת איברים האישה צריכה לקחת תרופות למניעת דחייה של השתל במשך כל חייה, וייתכן שלפחות חלק מהתרופות לא מומלצות לשימוש בהריון. עניין מטריד נוסף הוא הבחירה של הרופאים להחזיר לאישה שני עוברים בתהליך ההפריה, חרף העובדה שמדובר באישה צעירה מאוד, ולסכן אותה בהריון תאומים. רופאי הפריון כבר מזמן מסתכלים על הריון תאומים כעל 'כישלון' שלהם, ועושים מאמצים כדי לא ליצור הריון של יותר מעובר אחד בכל פעם. זה נכון שבעתיים כשמדובר באישה עם רחם במצב כל כך עדין, שספק גדול אם יוכל לשאת הריון אחד, לא כל שכן שני עוברים".