התפתחות העובר
זוהי תקופה של גדילה מהירה. אורכו של העובר כ-4.1 ס"מ ומשקלו 7-12 גרם.
העובר ממשיך לנוע בתוך הרחם. הוא בועט ומתמתח אך את ודאי לא מרגישה בכך עדיין. רוב האיברים החיוניים שלו כבר מפותחים בשלב זה, כולל איברי הרבייה, אך עדיין לא ניתן להבחין במינו בבדיקת אולטרה-סאונד. השליה וחבל הטבור משלימים את התפתחותם ובקרוב יתחיל מעבר חומרים בין העובר לבין השליה.
בבדיקת האולטרה סאונד תבחיני מיד שגודל הראש כמעט חצי מגודלו של העובר, יחס זה ישתנה עם גדילה העובר. האזניים נמצאים בשלבי התפתחות מתקדמים .
העצמות מתקשות, האצבעות נפרדות אחת מהשניה לאחר העלמות הקרום שחיבר בין האצבעות בידיים וברגליים. ועל האצבעות הזעירות מתחילות להופיע ציפורניים. העפעפיים של העובר סגורים, האישון כבר נוצר, וקשתית העין מתחילה להיווצר.
מה קורה אצלך
הרחם שלך מגיע השבוע לגודל אשכולית. אולי עוד לא מבחינים בכך חיצונית, אבל הוא ממלא את רוב האגן. ייתכן שאת חשה הקלה בבחילות הבוקר אם כי ישנן נשים שסובלות מהבחילות עד שבוע 14 ואף יותר. עצירות וצרבת עלולות להתבטא בשלב הזה של ההריון משנית להשפעת הורמון הפרוגסטרון על שרירי המעיים והקיבה.
המלצות
- מותר ואף רצוי לבצע פעילות גופנית מתונה בזמן ההריון, כך ניתן להתמודד עם עודף המשקל במהלכו, ולשפר את דימוי הגוף.
בנוסף לכך, ספורט מסייע באיזון רמות הסוכר בדם, מאפשר חזרה מהירה של הגוף לכושר אחרי הלידה, מפחית בעיות גב ועיכול ומשפר את מצב הרוח.
כמובן שזה לא הזמן לעסוק בפעילות אירובית אינטנסיבית או בפעילות שכוללת ריצות וקפיצות. הליכה או שחייה הן הפעילויות המומלצות ביותר עבור נשים בהריון.
- אם ההריון שלך מוגדר כהריון בסיכון מסיבה כלשהי, התייעצי עם הרופא המטפל לגבי פעילות גופנית.
בדיקות
זה הזמן לבדוק עם הרופא שלך אם ביצעת או השלמת את בדיקות הסקר הגנטי – זוהי בדיקת דם שמטרתה לגלות נשאות לגן העלול לגרום למחלה גנטית אצל העובר. יש עדיפות לביצוע הבדיקות לפני ההריון, אך ניתן לבצע את הבדיקות גם בתחילת ההריון.
במידה וקיים סיכון גבוה לפגמים גנטיים, זה הזמן לבצע בדיקת סיסי שליה לאיתור פגמים אצל העובר, במידה והחלטת על כך עם הרופא המטפל.
המידע האדיבות ד"ר קיס סאלם- אחראי מיון יולדות, ב"ח שיבא תל השומר.