התפתחות העובר
בשבוע זה נוצרת על עורו של העובר שכבה לבנה ושומנית המופרשת מבלוטות החלב של העובר - ורניקס (VERNIX CASEOSA). שכבה זו המורכבת מתאי אפידרמיס וההפרשה השומנית מגינה על העור מפני הסביבה המימית שהוא נמצא בה , מקילופי עור ועוזרת לו בהמשך לעבור בתעלת הלידה. העור עצמו מצמיח פלומת שיער דקה -לאנוגו (LANUGO) אשר מסייעת לתפקוד הורניקס. השליה ממשיכה להתעבות ולהזין את העובר. העובר עצמו ממשיך לגדול אך קצב גדילתו מואט מעט.
בפה נוצרת מערכת שיניים קבועה, מתחת למערכת שיני החלב שנוצרה קודם לכן.
במידה ומדובר בעובר נקבי (בת) הרי שהרחם נוצר אך מערכת המין הכוללת את הלידן ממשיכה להתפתח. מספר הביציות בשלב זה (בשחלות העובר) מתקרב לשיאו. במידה ומדובר בעובר זכרי (בן) – בשלב זה מתחילה נדידת האשכים על פני הקיר האחורי של הבטן לכיוון שק האשכים (לשם יגיעו כעבור חודשיים).
התפתחות נוספת היא במוחו של העובר – מתפתחים תאי עצב שאחראיים על תנועה ונוצרת חלוקה לאזורים שאחראיים על החושים השונים. כמו כן מתחיל להתפתח תאי שומן חום שאחראים לאספקת האנרגיה לרך הנולד.
אורכו מגיע ל-15-16 ס"מ ומשקלו כ-240 גרם.
מה קורה אצלך
יתכן שאת מבחינה בשינויים בעורך, שקשורים לעלייה ברמת ההורמונים ונעלמים לעיתים לאחר הלידה. לנשים רבות יש "מסיכת הריון" – התכהות באזור המצח, הלחיים, האף והסנטר.
שינויים נוספים בעור יכולים להיות גירוד, פריחה או יובש.
אם את מרגישה לעיתים כאבים קלים בחלק התחתון של הבטן, בדרך כלל הם קשורים למתיחת השרירים התומכים בבטן ואין סיבה לדאגה. אם הכאבים חזקים במיוחד או שאינם חולפים – פני לבדיקה אצל הרופא.
האם הרגשת רפרופים קלים בבטן, כאילו דגיג קטן שוחה שם? אם כן, אז הרגשת את העובר שלך! בשבוע 19 מרבית הנשים (ובמיוחד הוולדניות- אלו שילדו בעבר) חשות כבר את תנועות העובר. עם זאת, חלק גדול מהנשים יתחילו להרגיש תנועות רק בשלב מאוחר יותר ואין לחשוש ממצב בו את לא חשה תנועות בשבוע זה.
המלצות
- כדי לצמצם את בעיות העור ככל האפשר, מומלץ לשתות הרבה מים, לשמור על תזונה נכונה, להימנע מחשיפה לשמש ולמרוח קרם לחות – למניעת יובש.
- ניתן למרוח על אזור הבטן שמן נבט חיטה, על מנת להפחית את הסיכוי לסימני מתיחה.
- זהו השלב בו לרוב תחושי טוב יותר – תסמיני ההריון של הטרימסטר הראשון נעלמים ועדיין אין את הלאות של הטרימסטר השלישי – נצלי זאת.
בדיקות
- בשלב זה לרוב חוזרות בדיקות הסקר הביוכימי ("חלבון עוברי") – חשוב לוודא עם הרופא המטפל שהתשובה תקינה (סיכון נמוך לתסמונת דאון ורמות תקינות המורידות סיכון למום במערכת העצבים ולבעיה שלייתית).
- זה הזמן לדון עם הרופא לגבי בדיקות נוספות כגון בדיקת דיקור מי השפיר. יש לדון על יתרונות הבדיקה (היכולת המוגברת לאתר מחלות גנטיות- במיוחד בעידן הצ'יפ הגנטי) למול חסרונותיה (סיכון קל להריון עקב הבדיקה עצמה) והחלופות (למשל בדיקת הסקר לאבחון DNA עוברי בדם האם).
- זה גם הזמן לתכנן ולקבוע את סקירת המערכות אשר אמורה להתבצע כעבור חודש.
>> המידע הכי חשוב בהריון: כל שבועות ההריון