התפתחות העובר
זהו שבוע משמעותי מבחינת התפתחות העובר. העובר גדל ומערכות העובר מתחילות להבשיל ולהתכונן לחיים מחוץ לרחם.
השבוע מתפתחים כלי הדם בריאות ויש גם תנועות ראשונות של נשימה, בהן מי השפיר נשאפים וננשפים מן הריאות. לא מדובר בנשימה של ממש מכיוון שהחמצן מגיע אל העובר דרך השליה, אלא בתנועות נשימה.
העצמות ממשיכות להתקשות, הנחיריים והעפעפיים נפתחים והעובר יכול לראות ולהריח.
שכבת השומן מתחת לעור העובר מתעבה וכך עורו הופך חלק יותר.
אורכו של העובר כ-34.6 ס"מ ומשקלו כ-800 גרם בממוצע.
מה קורה אצלך
אולי את מרגישה כמו במגרש כדורגל, כשהרחם שלך בגודל של כדור והעובר שבתוכך בועט. הרחם הגדל לוחץ על הגב ועל האגן, ועשוי לגרום לכאבים בגב התחתון וברגליים.
המלצות
- לקורס הכנה ללידה כבר נרשמתם? זה הזמן לעשות זאת.
- אם את סובלת מכאבי גב, נסי לשנות תנוחה או לנוח.
- הלחץ של הרחם על איברי העיכול עשוי לגרום לעצירות ולצרבות. אכלי ארוחות קטנות והימנעי ממאכלים מטוגנים או מתובלים יתר על המידה. הקפידי על שתיה מרובה ותזונה עשירה בסיבים תזונתיים. ניתן להיעזר ביעוץ דיאטנית מומחית להריון על מנת להתאים תזונה מתאימה להריון.
- האם התחלתם לחשוב על שמות אפשריים לתינוק? ומה בנוגע להכנת הבית וקניות לתינוק? אמנם יש עוד כשלושה וחצי חודשים, אבל אפשר כבר להתחיל להתארגן.
בדיקות
- זה הזמן לבצע העמסת סוכר. מדובר בבדיקת דם לרמת סוכר המבוצעת שעה לאחר שתיית 50 גרם סוכר. זוהי בדיקת סקר שמיועדת לכלל הנשים ההרות. במידה ותוצאות בדיקת הסקר אינן תקינות יהיה עליך לבצע העמסת סוכר מלאה הכוללת בדיקת דם בצום, ובדיקות שעה, שעתיים ושלוש שעות לאחר שתיית 100 גרם סוכר. נשים עם גורמי סיכון לסכרת הריונית יופנו מראש להעמסה המלאה.
- במידה ותאובחן אצלך סכרת הריונית עליך לפנות למעקב במרפאה להריון בסיכון גבוה. לא לדאוג, ניתן לטפל בסכרת הריונית וכך למנוע את הסיכונים הכרוכים בה הן לאם והן לעובר.
המידע באדיבות ד"ר יואלי אולמן רקפת, רופאה בכירה במערך המיילדותי, מרפאת הריון בסיכון ומחלקת הריון בסיכון בשיבא. אחראית תוכנית ההתמחות באגף נשים ויולדות בשיבא