להגיד שתקופת ההיריון היא מרגשת זה אנדרסטייטמנט. חיים נובעים וצומחים בקרבך, מה יכול להיות יותר מופלא מזה? עם זאת, בואי נודה – בדרך לנס הבריאה, עלייך לעבור אי אילו משוכות לא נעימות (בלשון המעטה), אבל היי – לפחות יש להן מטרה טובה. ומניסיון, ברגע שאת יודעת לקראת מה את נכנסת, הרבה יותר קל להתמודד עם האתגרים שבדרך. אז הנה הם לפנייך, שלא תגידי שלא אמרנו.
עייפות בלתי נגמרת. הערב רק התחיל ואת זקוקה כבר לזוג קיסמים כדי להחזיק את העיניים שלך פקוחות. את מנקרת באמצע התכנית האהובה עלייך, מפהקת בלי סוף כשבן הזוג שלך מספר על משהו ממש דרמטי שקרה לו בעבודה וכמעט נרדמת על הסלט בארוחת ערב. העייפות קשה ואת רק רוצה לישון.
מה עושים? פשוט ישנים בכל זמן שמתאפשר. למרות שנראה לנו שכבר הבנת את זה בעצמך.
בחילות והקאות. את קמה בבוקר עם תחושה לא נעימה שלפעמים גם מביאה אותך להיכרות מאוד אינטימית עם האסלה. את מדלגת בטעות על ארוחה והגוף שלך "נכנס לשוק" ומאותת על עילפון מתקרב. בחילות והקאות הן מבין התופעות הנפוצות ביותר שמלוות אותנו בתקופת ההריון, בעיקר בטרימסטר הראשון.
מה עושים? אוכלים לעתים קרובות, נמנעים ממטוגנים, שותים הרבה מים, נמנעים מריחות לא נעימים, נחים הרבה ובמידת הצורך פונים לרופא המטפל
רוצה ללמוד עוד על דרכי התמודדות עם בחילות והקאות בהריון היכנסי
מזונות אסורים. ההריון מגיע עם רשימה ארוכה של מאכלים ומשקאות שעלייך להימנע מהם, דווקא בתקופה שחשקים זהו שם המשחק: נקניקים, נקניקיות, טירמיסו, גבינות קממבר, ברי ופטה, הרבה קפה ואלכוהול, וכמובן המאכל שזכה ליחסי הציבור הכי מושקעים – הסושי הישן והטוב.
מה עושים? מזמינים מראש לחדר הלידה. לא, באמת.
צרבות. הלילה יורד והצרבת שלך עולה. שרירי מערכת העיכול מתחילים לנמנם עם השקיעה, וביחד עם הרחם שלוחץ גם הוא על הקיבה, החומצה שהסביבה הטבעית שלה היא הקיבה מוכיחה לנו שהיא עדיין לא שמעה על גרביטציה ועולה לוושט.
מה עושים? בוחרים מזונות שמפחיתים צרבות ובמידת הצורך מתייעצים עם הרופא המטפל.
עצירויות. מאז שאת בהריון, המעיים החליטו על קיצור יום עבודה ארוך, וגם בזמן שהם עובדים התפוקה ירודה, כתוצאה מכך הם מתמלאים גזים ואת סובלת לעתים קרובות מעצירויות. זהו שלב שבו את נוכחת עד כמה הסביבה שלך אוהבת אותך ותומכת בך גם כשאת מגיעה עם מטען ריח נודף.
מה עושים? שותים הרבה מים ומוסיפים סיבים לתזונה.
אי נוחות כללית. "ארבע לפנות בוקר אנ'לא נרדמת", מוכר לך? הראש רוצה לישון, אבל הגוף לא ממש מאפשר. את מחפשת את התנוחה הנכונה, קר לך, חם לך, שלפוחית השתן לוחצת, את רעבה, יש לך בחילה, וברגע שאת זולגת לשינה, בום! התינוק מבקיע גול בצלע הימנית.
מה עושים? מכינים מראש סדרה טובה ב-VOD ומתרפקים על תנועות העובר. אין מרגיע מזה. עוד תתגעגעי אליהן.
כאבי גב. גם ככה בשגרה אנחנו מתעללים בו כשאנחנו יושבים רוב שעות היום מול המחשב, אז תוסיפו לזה עומס רציני שמתמקד פרונטאלית, יציבה לא נכונה בגלל השינויים במשקל ובגוף, וריכוך של גידים ורצועות בגלל הפרשה מוגברת של פרוגסטרון – אם תחברו הכול יחד תקבלו לא מעט כאבי גב.
מה עושים? משנים תנוחה והרבה מנוחה.
חניכיים מדממות. אם אחרי צחצוח השיניים את מביטה במראה ונשקפת ממנה דמות של ערפד שזה עתה קינח צוואר, או במילים אחרות, החניכיים שלך מדממות, אל דאגה. מדובר בתופעה שכיחה. עלייה בנפח הדם בגוף וריכוך של רקמות החניכיים בגלל הפרוגסטרון הם האשמים בסצנת הדם הזו.
מה עושים? מחכים בסבלנות. זה יעבור עם הולדת התינוק.
פיפי והרבה. יש מערכות בגוף שההריון מכניס אותן לפעילות נמרצת, כזו היא מערכת השתן. בתחילת ההריון וגם בסופו השירותים הופכים להיות מקום בילוי מועדף בכל שעות היום.
מה עושים? פשוט עושים. לטובת השלפוחית שלך, בדקי בכל מקום שאת נכנסת אליו איפה השירותים הקרובים. ליתר בטחון.
בצקות. בשליש האחרון של ההריון, כשאת מרגישה שאוטוטו זה נגמר והנה, הצלחת לשמור על גזרה יחסית סבירה, יום אחד זה מפציע: הקרסוליים שלך תופחים כמו בצק עם יותר מדי שמרים. מסתבר, שהגוף שלך קיבל "נכשל" בפינוי נוזלים והם הצטברו ברקמות הרגליים (בעיקר בקרסוליים), לעתים בכפות הידיים, ולחלק מהנשים אפילו בפנים. בצקת יכולה להיות סימן לרעלת הריון, ורצוי להיוועץ ברופא כדי לשלול זאת.
מה עושים? הרימי רגליים בסוף היום ותני להן מנוחה.
דליפות שתן. את רואה פרק של לואי סי.קיי ונקרעת מצחוק, הצטננת ואת משתעלת ומתעטשת, את ממהרת הביתה כי את ממש צריכה לשירותים. בכל המקרים הללו, הסוגרים שלך לא קשובים אלייך ואת מטפטפת. לא נעים, אבל גם לא נורא. בשליש האחרון של ההריון רצוי להבדיל בין דליפת שתן לבין ירידת מים, ואם יש ספק, מומלץ לפנות לייעוץ רפואי.
ורידים בולטים. אם זוג הרגליים של אימך מרושת בוורידים ודליות, יש סיכוי סביר שגם את תצטרפי לחגיגה. הרחם הגדל, המשקל והפרוגסטרון כולם מתאחדים ולוחצים על וורידי הרגליים. הבעיה היא שלא ניתן למנוע את התופעה הזו, או לטפל בה, לפחות לא בזמן ההריון.
מה עושים: הרימי את הרגליים בסוף יום.
פיגמנטציה. אמנם אנחנו בוהקות וקורנות בזמן ההריון כאילו השמש זורחת לנו מהפנים. אבל אותה שמש מייצרת ומגבירה לחלקנו כתמי פיגמנטציה באזור הפנים : בלחיים, בשפה העליונה, המצח והסנטר כאילו יש לנו מפה של האיים הקאריביים על הפרצוף.
מה עושים? מורחים קרם הגנה בחורף, בקיץ, בבוקר ובצהריים. ומפחיתים חשיפה לשמש. לא לזלזל.
שינוי צורה וצבע הפטמות. אותם שדיים יקרים שהיו צמודים אלייך עד כה, הולכים להשתנות עד כדי כך שלא תביני מי אלו שהתיישבו לך במקום הישנים. צבע הפטמות מתכהה, ישנה רגישות יתר, ולברות המזל שבינינו השניים צומחים ותופחים.
טחורים. העצירות התכופה והעומס על פלג הגוף התחתון מייצרים תופעה מאוד לא נעימה היכן שהשמש לא זורחת. התוצאה נעה בין תחושה של גירוי, ובמקרים חמורים יותר כאבים חזקים או דימום ברקטום. חלק מהנשים שלא זכו בתענוג הזה בתקופת ההריון מקבלות אותו אחרי הלידה, בגלל הדחיפות בזמן צירי לחץ. מה עושים? התייעצי עם הרופא המטפל שלך.
הורמונים על ספיד. תוך דקות ספורות את עוברת מצחוק בלתי מרוסן להתייפחות חסרת שליטה. הביקורת הכי פעוטה יכולה להוציא מפיך אש של דרקון אימתני, ומחווה מתוקה מציפה את פנייך בדמעות והסנטר שלך רועד. ברוכה הבאה לרכבת הרים רגשית ומטורפת של תקופת ההריון.
מה עושים? בעיקר לא עושים מזה סיפור. בכל מקרה אם את מרגישה שתופעות אלו מטרידות אותך, פני לרופא המטפל.
למידע נוסף בנושא בחילות והקאות בהריון http://bit.ly/1PzrMQs