"הורמונים". זו לרוב התשובה שניתנת לך בכל פעם שאת תוהה, בינך לבין האסלה, למה את סובלת מבחילות בוקר בשליש הראשון, עצירות מהממת בשליש השני וחשקים מוזרים באחרון. מחקר חדש מנסה להציע הסבר חדש לבעיה.
המחקר, שנערך באוניברסיטת קורנל שבארה"ב ופורסם השבוע בכתב העת המדעי CELL, בחן דגימות חיידקי מעיים, שנאספו מ-91 נשים הרות. לפי הממצאים, לא רק שמספר וסוג החיידקים היה שונה מהותית מהמקובל במעיים של אישה לא הרה או גבר – החיידקים הוסיפו להשתנות לכל אורך ההריון, וניתן היה לראות הבדל משמעותי בין חיידקי השליש הראשון לחיידקים שנכחו במעיים לקראת סוף ההריון.
מאפשרים את העיכול ותומכים בגדילת העובר
החוקרים ציינו, כי בעוד שנוכחותם של חיידקים מסויימים עלולה לגרום לדלקות מעיים, השמנה ואפילו התפתחות של סוכרת, אצל נשים הרות דווקא הייתה להם השפעה חיובית על האם ובריאותה. "זה מחקר העומק הראשון שבחן את סביבת המעיים לאורך ההריון", התגאתה מובילת המחקר, ד"ר רות' ליי, בהקדמה לפרסום המחקר. "הממצאים מראים שהגוף האנושי של האישה ההרה וחיידקי המעיים שלה מקיימים סוג של אבולוציה זמנית ומשותפת, שבמסגרתה שניהם משתנים לתקופת זמן קצרה ותומכים זה בזה. השינויים הללו מאפשרים לאמא לעכל, למרות השפעות הורמונליות לא פשוטות על המערכת, ותומכים בגדילת העובר. השינויים שמיפינו לא היו קשורים לתזונתן של הנשים, שגם אחריה עקבנו בקפדנות", ציינה ד"ר ליי. "לכן, אנחנו מבינים שמדובר בהשפעה של הורמונים וכן בתגובה של מערכת החיסון להריון".
אבל איך אפשר בלי להתלונן קצת? לאורך ההריון, חיידקי המעיים של האישה הופכים לנורמליים פחות ומגוונים פחות. החוקרים גילו גם כי כמות "החיידקים הטובים", המוכרים לנו מהפרסומות ליוגורט, יורדת, בעוד שנוכחותם של "חיידקים רעים", גורמי מחלות ודלקות, דווקא עולה, ולכן נשים בהריון נוטות להיות רגישות יותר למיחושי מעיים ולדלקות בדרכי העיכול.
בנוסף, לכל הטוענים שהריון הוא לא מחלה, מומלץ לעיין בחלק של המחקר שבו הושתלו דגימות של חיידקי המעיים של נשים הרות בעכברים שהיו עד אז בריאים לחלוטין. העכברים המסכנים – ובמיוחד אלו שאתרע מזלם לקבל חיידקים של נשים לקראת סוף ההריון – פיתחו הפרעות מטאבוליות שונות, עד כדי חשש לסוכרת. "ההסבר לכך הוא אגירת השומן המוגברת של הגוף לקראת סוף ההריון", הסבירה ד"ר ליי. "החיידקים בעצם עוזרים לאמא לאגור יותר שומן כדי לספק יותר מזון לתינוק. עם זאת, בהיעדר תנאים תזונתיים טובים, גם נשים הרות עלולות לפתח הפרעות שונות כתוצאה מהחיידקים הללו, שיש גבול למידת יעילותם".
"מודעים לחשיבות החיידקים ונזהרים מלפגוע בהם בהריון"
"כמו שנכתב במאמר, לדעתי הרכב החיידקים משתנה מסיבה הורמונלית", אומר פרופ' משנה קליני זהר נחום, מנהל יחידת האם והעובר במרכז הרפואי העמק, מקבוצת הכללית. "בהחלט ייתכן שאותם שינויים במעיים הם-הם האחראים לתופעות לוואי של ההריון, כמו עצירות, בחילות והקאות – זה תחום חדש, שהמחקר הזה הוא סנונית ראשונה בו, ואני מעריך שמערכת הגומלין הזו, בין ההריון לחיידקי המעי, תיחקר לא מעט בשנים הקרובות.
אנחנו עוד לא יודעים הכל על חיידקי מעיים, אבל מאוד מודעים לחשיבותם, ולכן מאוד נזהרים בשימוש באנטיביוטיקה בהריון, כדי לא לפגוע באיזון העדין שהגוף יוצר במעיים, והכרחי ככל הנראה לשמירה על ההריון ולהתפתחות העובר".
פרופ' נחום מוסיף, כי מבחינה הורמונלית, אסטרוגן, פרוגסטרון והורמונים נוספים מחזיקים את ההריון, מבססים אותו ודואגים שגוף האישה יעדיף את טובת ההריון על טובתו שלו עצמו. "איברים ומערכות בגוף מושפעים מכך, וגלוקוז וחומצות אמינו עוברים לעובר, על חשבון האמא, כדי שיוכל לבנות את עצמו. האמא נאלצת למעשה להשתמש בשומן במקום בשני הרכיבים הללו, וצוברת שומן נוסף כדי שישמש אותה. כל השינוי הזה נסמך גם על חיידקי המעיים, שצריכים לחולל שינוי דרסטי במערכת העיכול בזמן קצר מאוד".
למידע נוסף על תוסף ברזל ללא תופעות לוואי לחץ כאן