עמידה על הראש תעלה את הסיכוי להיכנס להריון? ירח מלא מזרז לידה? הריון הוא תקופה מלאה בהתרגשות וציפייה אבל גם במיתוסים. ברגע שאישה נכנסת להריון, הדודות, הסבתות והחברות מציפות אותה במידע שלא ברור מה מתוכו נכון ומה קשקוש מוחלט. אז איך אפשר לדעת? התייעצנו עם אנשי מקצוע ובדקנו עבורך כמה מיתוסים נפוצים.
המיתוס: נשים בהריון צריכות להימנע לחלוטין מקפאין
המציאות: מותר לשתות עד 200 גרם קפאין ביום, כמות השקולה בערך לשתי כוסות נס קפה. קפאין מהווה סכנה לנשים הרות ועלול לגרום להפלות רק אם מגזימים בצריכתו. אל תשכחו שקפאין נמצא לא רק בקפה אלא גם בתה, שוקו, קקאו ומשקאות אנרגיה.
המיתוס: פעם קיסרי, תמיד קיסרי
המציאות: דווקא לא. ד"ר בני שכטר, מומחה בגינקולוגיה ומיילדות, מסביר: "בעבר הניתוחים הקיסריים התבצעו בחתך אורכי, שבאמת מחייב ניתוח קיסרי בלידות הבאות כי קיים סיכון לקרעים ברחם. כיום, הרוב המכריע של הניתוחים מתבצע על ידי חתך רוחבי, ובמצב כזה הסיכון לקרעים בלידות הבאות הוא חצי אחוז.
כמובן שצריך להתחשב בסיבת הניתוח בלידה הקודמת – מי שנותחה בגלל המבנה האנטומי שלה, סביר שתצטרך ניתוח גם בלידות הבאות אבל במקרים רבים, אפשר בהחלט ללדת בלידה רגילה אחרי ניתוח קיסרי."
המיתוס: לכל הדולות יש דעה שלילית על לידות בבית חולים
המציאות: ממש לא. לדברי אירית אלטר-אבני, מדריכת הכנה ללידה ודולה: "הדולות נמצאות שעות רבות בבתי חולים ויש להן הערכה רבה לטכנולוגיה הרפואית, במיוחד כשזה קשור למצבים מצילי חיים. ברור שאין צורך להשתמש בסרט נע של התערבויות רפואיות אבל גם בבית החולים ניתן ללדת בלידה טבעית, וטוב לדעת שיש שם גם חדר ניתוח וצוות רפואי מיומן, למקרה הצורך.
ידוע שמצבה הנפשי של האישה משפיע על התקדמות הלידה ואם קרבתו של הצוות הרפואי נוסכת בה ביטחון, זה יכול לזרז את הלידה."
המיתוס: לאפידורל אין סיכונים או תופעות לוואי
המציאות: לא נכון. אמנם לאפידורל יתרונות רבים, הוא משכך כאבים בצורה משמעותית, מאפשר לידה רגועה ולדעתם של רופאים מסוימים – מזרז את הלידה במקרים שהיולדת כבר מותשת אחרי צירים ממושכים.
יחד עם זאת, לזריקה בהחלט יש תופעות לוואי, למשל רעידות, כאבי גב, כאבי ראש או בחילה וקיימים סיכונים כמו ירידה בלחץ הדם ובמקרים נדירים ביותר – סיכונים חמורים יותר כמו שיתוק.
נכון, מדובר בסיכונים נדירים ביותר ואין סיבה להיבהל, אבל חשוב שתהיי מודעת לסיכונים ולא תשמעי עליהם לראשונה בחדר הלידה – אז תצטרכי לחתום על הצהרה שאת מודעת לכל הסיכונים.
המיתוס: התינוק גדול? תהיה לך לידה קשה
המציאות: "גודל העובר בהחלט משפיע על הקושי בלידה", אומר ד"ר שכטר, "אבל התשובה אינה מוחלטת. אם האגן הורחב בגלל לידה קודמת בה העובר היה גדול, יתכן שלידה שנייה לא תהיה קשה. בנוסף לכך, יש גורמים אחרים שמשפיעים על הקושי בלידת עובר גדול, למשל גמישות הרקמות."
המיתוס: אפידורל מעכב לידה
המציאות: ד"ר שכטר: "זה תלוי בלידה. במקרים מסוימים, אפידורל באמת מעכב לידה אבל במקרים רבים אחרים, הוא דווקא מזרז, במיוחד אם הוא לא ניתן בשלב מוקדם מדי".
אירית אלטר אבני מסכימה:"אפידורל אינו תמיד נחוץ ובמקרים רבים, עדיף לא לקחת אותו. אבל אחרי לידות ארוכות, מתישות וכואבות, אפידורל עשוי לזרז את הלידה. אישה הנתונה במתח מפרישה הרבה אדרנלין שידוע כחומר מעכב לידה. כאשר היא נרגעת כתוצאה משיכוך הכאבים, היא מייצרת יותר אוקסיטוצין – הורמון שמזרז את הלידה."
המיתוס: בהריון אוכלים בשביל שניים
המציאות: נכון, בשביל שניים, רק שאחד מהם שוקל כמו שקית פיצוחים ובשלב מאוחר יותר – רק 2-3 קילו. אז לא, לא צריך לאכול בשביל שניים אלא להוסיף כ-300 קלוריות ביום.
המיתוס: צורת הבטן מרמזת על מין היילוד
המציאות: את מין העובר אפשר לנבא לפי בדיקת אולטרה סאונד ולא לפי צורת הבטן, קצב הלב שלו או המאכלים שאת אוכלת. ואם הדודה ניבאה שתהיה לך בת וצדקה? אל תשכחי שהסיכוי היה 50 אחוזים.
המיתוס: יחסי מין מזרזים את הלידה
המציאות: לא נכון. ד"ר שכטר מסביר: "אמנם בנוזל הזרע יש חומר שמזרז את הלידה אבל בריכוז נמוך ביותר, שלא מספיק כדי לזרז לידה. בכל מקרה אני תמיד אומר לפציינטיות שלי שגם אם זה לא יזרז את הלידה, זה בטוח לא יזיק, במיוחד שאחרי הלידה יש בדרך כלל תקופה ארוכה בה לא מקיימים יחסי מין."