לא משנה אם החלטת לעשות ילד לבד, עם בת זוג או עם בן זוג שיש לו בעיית פוריות אקוטית - אם כבר הגעת לבנק הזרע - הנה כמה דברים שאת צריכה לדעת, לפני שאת בוחרת את הדמות האנונימית שתתרום מחצית מהגנים של הילד שלך. דיברנו עם ד"ר גילי בנד, מנהלת מעבדת הזרע בבנק הזרע אסותא סופרם, וקיבלנו את כל התשובות.
1. איך בוחרים את העדה? האם עדיף למזרחית לבחור תורם אשכנזי ולהפך? "פעם ההנחה הזו הייתה נכונה, כדי להפחית את הסיכון למחלות גנטיות. היום זה כבר לא רלוונטי, כי אנחנו עושים בדיקות גנטיות מקיפות, ובודקים את כל המחלות בכל העדות - כך שהחשש ממחלות גנטיות-עדתיות לא אמור להיות שיקול בבחירת התורם".
2. על אילו מחלות תורשתיות במשפחה חשוב לשאול? "התורמים שלנו עוברים בדיקות רפואיות ותשאול רפואי, שכולל שאלות לגבי סרטן שד ושחלות, סרטן המעי הגס וסוגי סרטן שנוטים לעבור בתורשה. אם יש, למשל, סרטן שד או שחלות במשפחה של התורם, נשלח אותו לבדיקת BRCA, שבודקת נוכחות של הגן שעלול לגרום למחלה. אנחנו שואלים גם לגבי מחלות נפש, סוכרת ועוד מחלות, שרבות מהן גם מופיעות בבדיקות הגנטיות שאנחנו עורכים לתורמים".
3. על אילו אלמנטים במראה החיצוני כדאי להתעקש? "כל אחת מה שמתאים לה: מי שמעדיפה כהים, תבקשי תורמים ממוצא מזרחי, מי שחולמת על ילד בלונדיני תחפש תורמים ממוצא אשכנזי. יש כאלו שמגיעות לבחור תורם יחד עם הבעל, בגלל בעיית פוריות אצלו, ורוצות שהילד יהיה דומה לו, ויש אפילו נשים שמגיעות אלינו עם תמונות של בחורים שמוצאים חן בעיניהן, כדי שנחפש תורם שמזכיר אותם".
4. איך יודעים מה רמת האינטליגנציה של התורם? יש מבדקי איי.קיו? "הסינון של המועמדים מתחיל כבר בטלפון, בכמה שאלות ראשוניות שנותנות לנו אינדיקציה לגבי הרמה של הגבר שמעוניין לתרום. בהמשך התורמים עוברים תהליך סינון של חודשיים, כך שיש לנו מספיק כלים וזמן להבחין מה הרמה השכלית שלהם. בנוסף, רוב התורמים הם סטודנטים לתואר ראשון, ואנחנו מגייסים אותם באוניברסיטאות".
5. איך מוודאים שהתשובות שהתורם נתן נכונות? "יש לנו שיטות לדעת. קודם כל, הרבה דברים מתגלים בבדיקות הגנטיות, וקשה לשקר למיקרוסקופ. תהליך אישור התרומה נמשך, כאמור, כחודשיים, והם עוברים הרבה ראיונות ומבדקים אצל אנשי מקצוע מנוסים. 85% מהמועמדים נדחים, הן בשל סיבות רפואיות והן מסיבות אחרות - אבל אנחנו לא אומרים לתורמים למה הם נדחים, כך שהם לא יכולים לתדרך חברים מה לומר כדי להצליח אם יגיעו אלינו. בקיצור, אין פוליגרף, אבל יש לנו מספיק כלים לווודא את האמינות של התורמים".
6. איך יודעים שאין לו תיק פלילי או עבר עברייני? "שימוש בסמים ואלכוהול רואים בבדיקות, ומעבר לכך אנחנו מגייסים תורמים באוניברסיטאות, אנשים צעירים ונורמטיביים. אנחנו לא מבקשים מהתורמים להביא תעודת יושר מהמשטרה, אבל כמו שאמרתי קודם, אחרי 14 שנים במקצוע, האינטואיציות מאוד מחודדות וקשה להסתיר ממני (ומאנשי הצוות האחרים) משהו, בטח לא לאורך זמן".
7. אפשר לדעת כמה מנות התורם כבר נתן, והאם ההפריות הצליחו? "לא, אבל משתדלים לאמץ את התקן האמריקאי, שלא יהיו יותר מעשר משפחות לכל תורם, גם אם הזרע שלו מבוקש ומצטין מאוד".
8. איך מוודאים שהילדים שלך וילדים אחרים של התורם לא יתחתנו? "תיאורטית - זה יכול לקרות, אבל היום ילדים יודעים שהם מתורם, ואם הם עומדים להינשא הם יידעו שעליהם לבדוק את זה עם בן או בת הזוג. פרטי התורם אמנם חסויים, אבל בבנקי הזרע אפשר לבדוק האם מנות של אותו תורם נמכרו לאותן נשים".
9. התורמים עוברים מבדק פסיכולוגי? "בייעוץ הרפואי יש גם תשאול פסיכולוגי ע"י רופא, שבוחן את האישיות של התורם באופן מדוקדק".
10. איך מוודאים שהזרע תקין? "זה דווקא החלק הכי פשוט בעבודה שלנו. כל תורם עובר בדיקת זרע מקיפה, שכוללת בחינה של תנועת תאי הזרע. צורתם ומספרם. בנוסף, יש בדיקת הישרדות: הזרע מוקפא ומופשר, מכיוון שכך האישה תקבל אותו, כדי לבדוק האם הוא עובר היטב את התהליך, ורק זרע באיכות מצוינת יימכר לנתרמות".
עוד ב-9 חודשים:
>> וידוי: כך בחרתי תורם זרע
>> בעיות פוריות: הצד הגברי
>> ארה"ב תורם זרע אחד עם 150 ילדים