שוקלת להיכנס להריון כדי להציל את היחסים הזוגיים הבעייתיים שלך? אולי כדאי שתחשבי פעמיים. מחקר חדש שנערך בנורווגיה מצא שיחסים לא טובים עם בן הזוג גורמים לדיכאון במהלך ההריון בשכיחות גבוהה יותר מכל גורם אחר.
במסגרת המחקר הועברו שאלונים ל- 50,000 נשים הרות. נשים אלה התבקשו לדרג את המידה בה הן מוטרדות במהלך ההריון מנושאים שונים, למשל בעיות בעבודה, מחלות, קשיים כלכליים או מעברי דירה תכופים.
החוקרים מצאו שחוסר שביעות רצון מהיחסים הזוגיים מנבא דיכאון יותר מהגורמים האחרים. לעומת זאת, נשים שדיווחו על יחסים טובים עם הבעל, הצליחו להתמודד בצורה טובה יותר עם שאר הנושאים המטרידים.
תופעה מסוכנת לעובר
דיכאון במהלך ההריון מתבטא בתחושות של עצב ומועקה, בהפרעות שינה, ירידה בתפקוד וחוסר הנאה. "תופעה זו מזיקה לא רק לבריאותה הנפשית של האישה, אלא גם לבריאותו של העובר", אומר אחד מהחוקרים, גאן-מטה רוזאנד. "דיכאון אצל נשים הרות עלול לגרום ללידות מוקדמות, למשקל נמוך ולמחלות מרובות יותר במהלך הילדות. חשוב שמעקב ההריון יתמקד גם בתמיכה שמקבלת האישה מבן זוגה, ובמצבה הנפשי של האישה באופן כללי.
"אחרי הלידה הבעיות נוטות להחמיר"
"זה לא מפתיע שהיחסים הזוגיים הם הגורם המשפיע ביותר על מצבן הנפשי של נשים הרות", אומרת שלי פסטרנק-כץ, סקסולוגית ומטפלת זוגית. כאשר התקשורת בין בני הזוג אינה טובה, בן הזוג מתקשה בדרך כלל להבין את תחושותיה של אשתו במהלך ההריון ואת החוויה החזקה שהיא עוברת. כתוצאה מכך, נוצר "כדור שלג" כי הנשים לא מעוניינות שבן הזוג יתקרב אליהן, מה שיוצר מרחק גדול עוד יותר. במצבים כאלה, ההריון הופך פעמים רבות למשהו בולט לעין שאפשר להשליך עליו את הבעיות הזוגיות – 'זה לא שאני לא רוצה לעשות סקס, זה בגלל ההריון'".
"בנוסף לכך, נשים רבות מוטרדות פתאום במהלך ההריון מהתנהגויות של הבעל שלא נתפסו בעיניהן בעבר כבעייתיות. אם הבעל מעשן, למשל, הן עשויות לתהות איך יחנכו את הילד להרגלים בריאים. חשוב מאוד לטפל בבעיות זוגיות שמופיעות במהלך ההריון, לא רק בגלל מצבה הנפשי של האישה ההרה אלא כי אחרי הלידה – הבעיות נוטות להחמיר".