הדבר האחרון שיכולת לחשוב עליו, אבל האחרון, זה להיכנס עכשיו להריון. אם זה הקידום בעבודה שסוף סוף הגיע; אם זה הילדים הקטנים שבבית או אם זה עניין של טיימינג, שממש, אבל ממש לא מתאים עכשיו לביקור החסידה. אז מה עושים? זה הזמן לנבור בנפש פנימה ולעשות סדר בכל המגירות הפנימיות. התשובה, מסתבר, מסתתרת שם.
"הריון לא מתוכנן מחדד תכונות קיימות"
בואי נודה על האמת שגם בלי ההריון הלא מתוכנן הזה, את לא הכי זורמת בעולם. את לא הטיפוס הספונטני של "השנייה הזמינו אותי לטיול אוהלים בצפון תנו לי חצי דקה לארוז ואני יורדת". כזאת את, שקולה, מסודרת, מתוכננת, אלופת הסנכרון ונסיכת הטיימינג. אבל עכשיו, דווקא את צריכה להתמודד עם הריון, שכל קשר בינך לבינו הוא מקרי לחלוטין.
"הריון לא מתכונן מחדד את דפוס האישיות הקיים", מסבירה גלית גורן- גלעד, פסיכולוגית קלינית שעוסקת גם בהדרכת הורים. "אישה שיש לה קושי להתמודד עם שינויים בחיי היום יום וכל חריגה משגרה מתוכננת מלחיצה אותה, תתקל בקושי גם בהתמודדות עם הריון לא מתוכנן".
אם את זורמת יותר וחרדה פחות, אולי תצליחי לקבל את הבשורה הזו יותר בקלות, ואפילו להישיר מבט אמיץ אל התסריט הצפוי של תפיחה, אפייה ויציאה מהתנור של תינוק חדש.
נא לבדוק: באיזה מצב רגשי אני נמצאת?
אז אחרי ההלם וההתפכחות, את צריכה לעבור לשלב הבדיקות. לא, עוד לא בדיקות שקשורות להריון, אלא לנבור קצת בתוך עצמך (התחביב האהוב עלייך גם ככה) ולנסות לברר את המצב הרגשי שלך.
"אחד הפרמטרים המרכזיים בהתמודדות עם הריון לא מתוכנן הוא המצב הרגשי והנפשי של האישה", מסבירה ד"ר סיגלית עליש, מטפלת משפחתית וזוגית ומומחית להתפתחות הילד בגיל הרך. במקרה כזה יש לבחון את מגוון התחושות שעולות ואם עולות תחושות קשות (את בהריון כבר למעלה מדקה אז מותר לך להתחיל להשתמש בתירוץ "הורמונים"), חשוב לתת להן ביטוי ולהתמודד איתן.
"הרגשות השליליים שעולים הם חלק מקשת רגשות רחבה ולא מעידים כלל על התחושות אל הילד בהמשך. אל תשפטי את עצמך לנוכח תחושות של כעס ותסכול ואל תפחדי שתחושות אלו ישפיעו בעתיד על ההיקשרות אל הילד", אומרת גלית גורן- גלעד.
יחד עם זאת, על אף שהזמן יעשה את שלו ואת תתחילי לעכל את הרעיון (ואת מנין הארוחות שיעלו בהתאם), חשוב לטפל ברגשות השליליים האלה, אחרת תצטרכו להתחיל לחסוך לפסיכולוג. ד"ר עליש מציינת ש"אי טיפול בתחושות הכעס, המירמור והחרדה יכול להוביל להשפעות פסיכולוגיות בעלות משקל אצל ההורים ואצל התינוק גם יחד ולכן חשוב לטפל בתחושות השליליות כבר מההתחלה".
זכרי שאת לא לבד
שימי לב שהכוונה כאן אינה למשפט תמיכה לעוס ולא מעודד, אלא הלכה למעשה: את לא לבד, יש כאן צלע נוספת, חשובה לא פחות והיא בן הזוג שלך. אז נכון שאת צריכה להתמודד עם ההריון, אבל ההתמודדות קשורה גם לזוגיות שלכם, שבלי שום קשר תמיד כדאי לבדוק את הדופק שלה.
"ההנחה כי תינוק חדש יכול לתקן 'זוגיות לא טובה' היא מוטעית מהיסוד", טוענת ד"ר עליש, "שכן זוגיות כזו מצריכה טיפול, תשומת לב והקדשת זמן, שבהכרח יעברו לטובת הטיפול בתינוק החדש. במצב כזה הבאת תינוק חדש לעולם לא רק שלא תתקן את בעיות הזוגיות הקיימות, אלא עלולה אף להוביל להחמרתן". עוד היא מוסיפה ש"זוגיות טובה ובן זוג תומך יכולים להקל מאד על ההתמודדות עם הריון לא מתוכנן" ולכן זה יכול להיות גם שיעור מעולה בשיתוף ואפילו בלהקשיב למה שיש לו לומר בעניין.
פרה, פרה (תירגעי, זאת עדיין לא את)
אז גם שלא עבר הרבה זמן מהבדיקה החיובית הבוקר, בוא נתערב שהספקת לייצר אינספור תסריטים שלא מביישים את תעשיית הסרטים ההודית. "קודם כל, תירגעי", מייעצת ד"ר עליש. "מרגע הגילוי יש לך מספיק זמן בשביל לקחת נשימה ארוכה ולחשוב מה לעשות. קחי לך את הזמן בשביל לחשוב כל הפרמטרים הרלוונטיים, ביניהם המצב הרגשי שלך, מצב הזוגיות שלך והשלב המשפחתי ההתפתחותי בו אתם נמצאים כמשפחה. שקלול כל הפרמטרים האלו יעזור לך להגיע להחלטה הנכונה עבורך", היא מרגיעה. גלית גורן- גלעד מוסיפה שיש להבחין בין הבעיות המציאותיות, להן ניתן למצוא פתרון פרקטי, לבין הבעיות הרגשיות, שהתמודדות איתן שונה.
"יש לבודד את הבעיות ולכל בעיה למצוא פתרון בנפרד. את הבעיות המציאותיות ניתן לפתור באופן פרקטי, כמן למשל לבקש עזרה מההורים, לארגן מחדש את התקציב, לבקש העלאה מהבוס, לחשוב על מעבר לדירה גדולה יותר וכדומה". תתפלאי לגלות, שלכל בעיה יש פתרון, אפילו אם זה ייגבה מחיר שלא בדיוק תכננת לשלם כרגע (אבל גם את ההריון הזה לא ממש תכננת אז תזרמי).
בנוסף, צריך להעלות גם את היתרונות שבדבר, ותתפלאי לדעת שיש הרבה. "צריך לזכור שהריון לא מתוכנן יכול להביא גם הרבה אושר וסיפוק. יש נשים שדוחות את ההריון מפאת הקריירה או סיבות כלכליות. תמיד תזכרי שאפשר להתקדם בקריירה גם אחרי הלידה, המצב הכלכלי הוא נזיל ומשתנה וגם בזוגיות אפשר לטפל כמעט בכל שלב. בניגוד לכך, הבאת ילדים לעולם תחומה בזמן ולא תתאפשר בכל שלב בחיים", מזכירה לנו ד"ר עליש.
אז עכשיו, אחרי שקצת נרגעת וקראת, את יכולה לחזור להיות מתוכננת, לשקלל שיקולים, לסנכרן סינכרונים ולצייר טבלאות. אבל בין חישוב אחד לאחר, אל תשכחי להקשיב גם לציפור הנפש שלך כי בטוח יש לה מה להגיד.