חרף העובדה שבשנים האחרונות עולה המודעות לחשיבות של תמיכה מקצועית בלידה, עדיין יש מי שסבור בצ'ופר לעשירות בלבד או עוד טרנד חולף שנועד לחלוב עוד קצת ממון מהזוגות המצפים. על הנשים שנעזרות בדולות הלידה, אומרים שהן מפונקות, שפעם ילדו עם עוד חמש נשים בחדר כשבקושי וילון מפריד בין המיטות, ולא קמה היולדת שקיבלה עיסויים, הומאופתיה או תמיכה נפשית ממישהו (להלן: "דולה-שמולה") בזמן שעברה ציר אחרי ציר. ביקשנו לבדוק כמה דולה באמת עולה, ולמה היא גובה את הסכומים שהיא גובה, וגם: האם יש דרך לצמצם עלויות?
הכול מסתכם בסדרי עדיפויות
כמו כל החלטה כלכלית, מדובר בעניין של סדרי עדיפויות. במהלך ההריון, ובעיקר לקראת הלידה, ההוצאות נוטות להיערם בקצב מבהיל. בגדי הריון, קורס הכנה ללידה, חופשה אחרונה (כי תכף אי אפשר יהיה יותר), עיסוי הריוניות להקלה על הגב הדואב – וזה עוד לפני ההוצאה הרצינית באמת: הקניות לתינוק החדש. כמובן שלכל אחת יש תקציב שונה וסדרי עדיפויות אחרים, אבל אם ליווי ותמיכה מקצועית בלידה חשובים לך, חשוב שתקחי את העלויות הכרוכות בהם בחשבון מראש. הסכומים סובבים סביב 1,600-3,000 ש"ח, בכפוף לניסיונה והכשרתה של הדולה (למשל, האם היא גם מטפלת בשיאצו, רפלקסולוגיה, דיקור סיני או כל תחום אחר), מיקום גיאוגרפי ומשתנים נוספים.
אבל עוד לפני שנידרש לסוגיית המחיר, נסביר כיצד הוא נקבע ונבדוק כיצד ניתן להוזיל אותו, אולי כדאי שנברר עד כמה – אם בכלל – הנוכחות של דולה בחדר הלידה מועילה לתהליך.
"הדבר הראשון שאני עושה כשאני פוגשת זוג שמחפש דולה זה לשאול למה הם רוצים דולה בכלל, כך שיש לי המון תשובות אפשריות", אומרת תמי נותב גינטר: פסיכותרפיסטית גופנית, דולה ומדריכת הכנה ללידה. "כיום יש מספיק מחקרים שמראים שכדי שהלידה תתקדם כמו שאנחנו רוצים, כדאי לשמור על רמת האדרנלין של האישה נמוכה, ודולה מתאימה - שמשרה עליה אווירה של ביטחון - מפחיתה את העלייה ברמת האדרנלין משמעותית. ככל שהדולה מתאימה יותר לאישה, ככל שהן מעמיקות את ההיכרות - יש יותר ביטחון בקשר ביניהן, ועולה היכולת לדייק באופן התמיכה במהלך הלידה. וגם לידע המקצועי של הדולה יש משקל – למשל, לתווך ולהסביר לאישה משפטים שאומרים אנשי הצוות או להזכיר לה כל מיני נתונים שהיא אולי יודעת אבל לא תמיד זוכרת כשהיא צריכה לקבל החלטות בזמן אמת. בנוסף, לדולה יש סל כלים גדול ורחב מהרפואה המשלימה ומהמיילדות המסורתית, שנועד לסייע לאישה להתמודד עם הכאב ולקדם את הלידה. מניסיוני, לדולה יש לפעמים גם תפקיד משמעותי בהרגעת בן הזוג ובמתן כלים שיאפשרו לו לתמוך בבת הזוג שלו בלידה. דולה מתאימה כמובן לא באה במקום בן הזוג, אלא משלימה אותו. אגב, לפעמים אין בכלל בן זוג, וזו עוד סיבה נפוצה לבחירה בליווי של דולה".
דולה לא מחייבת תוספת במידה והלידה מתארכת
ומה לגבי המחיר של התמיכה הזו? למה זה כל כך יקר, והאם אפשר – וכדאי בכלל – לחפש אלטרנטיבות זולות יותר? לתמי יש אג'נדה ברורה בנושא. "הדולה לא פוגשת אותך בפעם הראשונה בלידה, אלא עוברת איתך תהליך של הכנה והיכרות (לא מדובר בקורס הכנה ללידה אלא בהכנה ללידה בצוותא שמביאה עמה סוג של התכווננות רגשית). לאמון ולהיכרות יש חשיבות גדולה ביצירת האווירה המרגיעה, ולכן הפגישות הללו הכרחיות – אבל יש כאן השקעה של זמן, נסיעות והוצאות נלוות. במהלך הלידה, יש שעות של עבודה פיזית שלא מוגבלות בזמן: לצורך העניין, אם היית לוקחת מעסה שתהיה איתך בלידה בתעריף של 250 שקל לשעה, סביר להניח שהיית משלמת לה הרבה יותר מלדולה הכי בכירה וותיקה בשוק. נכון שיש גם לידות קצרות, ואפילו לידות שבהן הדולה מגיעה אחרי התינוק או ממש כמה דקות לפניו, אבל יש כאן סוג של הימור – כמו שרוב הדולות לא מחייבות בתעריף נוסף כשהלידה מתארכת הרבה מעבר לממוצע, רובן גם לא מחזירות חלק יחסי מהסכום אם הלידה הייתה קצרה במיוחד. בל נשכח שמתווספת גם פגישה לאחר הלידה, וגם לא מעט ליווי טלפוני לפני הלידה ואחריה".
ומה קורה עד שמגיעים לחדר הלידה? מחכים. בדריכות, בלי הפסקות ובלי הפוגות. "מכיוון שעדיין לא נמצאה דרך לדעת בדיוק מתי אישה תלד, יש את עניין הכוננות המתמדת. מרגע שאישה נכנסת למה שנקרא 'מועד' – משבוע 36 עד שבוע 42 – הדולה שלה בכוננות, לא לוקחת יותר מדי לידות לאותו טווח זמנים, צמודה לטלפון שלה 24 שעות ביממה, שבעה ימים בשבוע ולא מתרחקת מהאזור שבו היא מלווה. אני, למשל, לא זוכרת מתי בפעם האחרונה הייתי יותר מחצי שעה רצוף בבריכה או בים בלי לצאת מהמים ולבדוק אם היו לי שיחות, וכבר הפסקתי לספור את כמות הסרטים, ההצגות והאירועים שיצאתי מהם אחרי חצי שעה. מעבר לעניין הכספי, יש את עניין עגמת הנפש של הילדים, ואת אבדן הספונטניות: אם אני בכוננות וכמה חברים מחליטים לקפוץ לטיול בצפון, אני כמובן לא אוכל להצטרף אליהם. בדרך יש גם לא מעט הקפצות שווא, לילות ללא שינה עוד בטרם התחילה הלידה ועוד.
"מכיוון שרוב הדולות אמהות, נכנס לתמחור גם עניין הבייביסיטר או אבדן שעות העבודה של בן הזוג. אם הדולה עובדת בעבודה נוספת – ודולות רבות גם מחזיקות קליניקה שבה הן מטפלות בשיטות שמשמשות אותן גם בלידות – הן מבטלות טיפולים או לוקחות חופש, וגם זה נכנס לתחשיב. ואחרי שצוברים מספיק ניסיון בליווי לידות מבינים שאחרי כל לידה הדולה צריכה טיפול בגוף ובנפש, כי הכוחות שמושקעים בחדר הלידה עצומים – וגם זו הוצאה".
ובכל זאת, איך אפשר להוזיל עלויות?
ומה עם מי שלא מצליחה לגייס את המשאבים? איך אפשר להוזיל את העלות, מבלי לוותר על ליווי צמוד? האופציה הראשונה היא לחפש דולה בהכשרה, או כזו שסיימה את הכשרתה לאחרונה ונמצאת בתחילת דרכה המקצועית. תלמידות בקורסי הדולות השונים ודולות בתחילת דרכן מלוות לעתים חינם אין כסף, או גובות מאות בודדות של שקלים כהחזר הוצאות. "כמובן שיש חסרונות לדולה שטרם הספיקה לצבור די ניסיון, אבל מאידך: יש גם לא מעט יתרונות", אומרת זהר כרמי, מנחת קורס דולות ומדריכות הכנה ללידה ובעלת האתר זהר כבר בדקה. "לדולה מתחילה יש המון התלהבות ורעננות ואפס שחיקה. בנוסף, היא מגיעה כטאבולה ראסה, ואם היא למדה את הקורס במקום רציני יהיה לה גם קו פתוח למורה שלה – דולה מנוסה וותיקה כמובן – כדי שתוכל לשאול שאלות ולהתייעץ בזמן הליווי. לכן, כשמחפשים דולה מתלמדת חשוב לוודא איתה את הנקודה הזו, שיכולה להתברר כמשמעותית מאוד בזמן אמת". כדי למצוא דולה מתלמדת את יכולה לפנות לאחד מבתי הספר שמכשירים דולות, להיעזר בקבוצות פייסבוק כמו זו או לברר בבית החולים שבו את עתידה ללדת האם הם עובדים בשיתוף פעולה עם בית ספר לדולות.
אם את בכל זאת מחליטה לחפש דולה ותיקה, את תמיד יכולה לשאול אותה האם אפשר לפרוס את הסכום שהיא גובה לכמה תשלומים, או מוכנה לדחות מעט את התשלום – לפחות עד שחשבון הבנק יתאושש מהטלטלה שזימן לו ההריון שלך.
אופציה נוספת לצמצום עלויות היא הסתמכות על ביטוחי הבריאות המשלימים של קופות החולים, וכן על ביטוחי בריאות פרטיים, שחלקם השכילו להבין (גם אם באיחור מה) כי הצרכים של נשים הרות לא כוללים רק אולטרסאונד בארבעה ממדים או דיקור מי שפיר פרטי. ישנם ביטוחי בריאות פרטיים, וכן חלק מביטוחי הפרימיום של קופות החולים, אשר מאפשרים לנשים לקבל החזר מסוים על ליווי ותמיכה בלידה, בכפוף כמובן לתנאים השונים של כל פוליסה, אולם אם יש לך ביטוח כזה, בהחלט רצוי שתתעקשי ותבררי את זכויותייך – והכי חשוב, תוציאי לעצמך מהראש את ההערות הספרטניות של כולם. את לא מפונקת: את מסדרת לעצמך את התנאים הכי טובים להביא את הילד שלך לעולם.
>> איך בוחרים דולה
>> איך נראה יום בחייה של דולה
>> דולות מספרות על הלידה שלעולם לא ישכחו
>> ממשיכה להניק את בתה בת החמש