הכול מסתכם בסדרי עדיפויות
כמו כל החלטה כלכלית, מדובר בעניין של סדרי עדיפויות. במהלך ההריון, ובעיקר לקראת הלידה, ההוצאות נוטות להיערם בקצב מבהיל. בגדי הריון, קורס הכנה ללידה, חופשה אחרונה (כי תכף אי אפשר יהיה יותר), עיסוי הריוניות להקלה על הגב הדואב – וזה עוד לפני ההוצאה הרצינית באמת: הקניות לתינוק החדש. כמובן שלכל אחת יש תקציב שונה וסדרי עדיפויות אחרים, אבל אם ליווי ותמיכה מקצועית בלידה חשובים לך, חשוב שתקחי את העלויות הכרוכות בהם בחשבון מראש. הסכומים סובבים סביב 1,600-3,000 ש"ח, בכפוף לניסיונה והכשרתה של הדולה (למשל, האם היא גם מטפלת בשיאצו, רפלקסולוגיה, דיקור סיני או כל תחום אחר), מיקום גיאוגרפי ומשתנים נוספים.
אבל עוד לפני שנידרש לסוגיית המחיר, נסביר כיצד הוא נקבע ונבדוק כיצד ניתן להוזיל אותו, אולי כדאי שנברר עד כמה – אם בכלל – הנוכחות של דולה בחדר הלידה מועילה לתהליך.
"הדבר הראשון שאני עושה כשאני פוגשת זוג שמחפש דולה זה לשאול למה הם רוצים דולה בכלל, כך שיש לי המון תשובות אפשריות", אומרת תמי נותב גינטר: פסיכותרפיסטית גופנית, דולה ומדריכת הכנה ללידה. "כיום יש מספיק מחקרים שמראים שכדי שהלידה תתקדם כמו שאנחנו רוצים, כדאי לשמור על רמת האדרנלין של האישה נמוכה, ודולה מתאימה - שמשרה עליה אווירה של ביטחון - מפחיתה את העלייה ברמת האדרנלין משמעותית. ככל שהדולה מתאימה יותר לאישה, ככל שהן מעמיקות את ההיכרות - יש יותר ביטחון בקשר ביניהן, ועולה היכולת לדייק באופן התמיכה במהלך הלידה. וגם לידע המקצועי של הדולה יש משקל – למשל, לתווך ולהסביר לאישה משפטים שאומרים אנשי הצוות או להזכיר לה כל מיני נתונים שהיא אולי יודעת אבל לא תמיד זוכרת כשהיא צריכה לקבל החלטות בזמן אמת. בנוסף, לדולה יש סל כלים גדול ורחב מהרפואה המשלימה ומהמיילדות המסורתית, שנועד לסייע לאישה להתמודד עם הכאב ולקדם את הלידה. מניסיוני, לדולה יש לפעמים גם תפקיד משמעותי בהרגעת בן הזוג ובמתן כלים שיאפשרו לו לתמוך בבת הזוג שלו בלידה. דולה מתאימה כמובן לא באה במקום בן הזוג, אלא משלימה אותו. אגב, לפעמים אין בכלל בן זוג, וזו עוד סיבה נפוצה לבחירה בליווי של דולה".
דולה לא מחייבת תוספת במידה והלידה מתארכת
ומה קורה עד שמגיעים לחדר הלידה? מחכים. בדריכות, בלי הפסקות ובלי הפוגות. "מכיוון שעדיין לא נמצאה דרך לדעת בדיוק מתי אישה תלד, יש את עניין הכוננות המתמדת. מרגע שאישה נכנסת למה שנקרא 'מועד' – משבוע 36 עד שבוע 42 – הדולה שלה בכוננות, לא לוקחת יותר מדי לידות לאותו טווח זמנים, צמודה לטלפון שלה 24 שעות ביממה, שבעה ימים בשבוע ולא מתרחקת מהאזור שבו היא מלווה. אני, למשל, לא זוכרת מתי בפעם האחרונה הייתי יותר מחצי שעה רצוף בבריכה או בים בלי לצאת מהמים ולבדוק אם היו לי שיחות, וכבר הפסקתי לספור את כמות הסרטים, ההצגות והאירועים שיצאתי מהם אחרי חצי שעה. מעבר לעניין הכספי, יש את עניין עגמת הנפש של הילדים, ואת אבדן הספונטניות: אם אני בכוננות וכמה חברים מחליטים לקפוץ לטיול בצפון, אני כמובן לא אוכל להצטרף אליהם. בדרך יש גם לא מעט הקפצות שווא, לילות ללא שינה עוד בטרם התחילה הלידה ועוד.
"מכיוון שרוב הדולות אמהות, נכנס לתמחור גם עניין הבייביסיטר או אבדן שעות העבודה של בן הזוג. אם הדולה עובדת בעבודה נוספת – ודולות רבות גם מחזיקות קליניקה שבה הן מטפלות בשיטות שמשמשות אותן גם בלידות – הן מבטלות טיפולים או לוקחות חופש, וגם זה נכנס לתחשיב. ואחרי שצוברים מספיק ניסיון בליווי לידות מבינים שאחרי כל לידה הדולה צריכה טיפול בגוף ובנפש, כי הכוחות שמושקעים בחדר הלידה עצומים – וגם זו הוצאה".
ובכל זאת, איך אפשר להוזיל עלויות?
אם את בכל זאת מחליטה לחפש דולה ותיקה, את תמיד יכולה לשאול אותה האם אפשר לפרוס את הסכום שהיא גובה לכמה תשלומים, או מוכנה לדחות מעט את התשלום – לפחות עד שחשבון הבנק יתאושש מהטלטלה שזימן לו ההריון שלך.
אופציה נוספת לצמצום עלויות היא הסתמכות על ביטוחי הבריאות המשלימים של קופות החולים, וכן על ביטוחי בריאות פרטיים, שחלקם השכילו להבין (גם אם באיחור מה) כי הצרכים של נשים הרות לא כוללים רק אולטרסאונד בארבעה ממדים או דיקור מי שפיר פרטי. ישנם ביטוחי בריאות פרטיים, וכן חלק מביטוחי הפרימיום של קופות החולים, אשר מאפשרים לנשים לקבל החזר מסוים על ליווי ותמיכה בלידה, בכפוף כמובן לתנאים השונים של כל פוליסה, אולם אם יש לך ביטוח כזה, בהחלט רצוי שתתעקשי ותבררי את זכויותייך – והכי חשוב, תוציאי לעצמך מהראש את ההערות הספרטניות של כולם. את לא מפונקת: את מסדרת לעצמך את התנאים הכי טובים להביא את הילד שלך לעולם.
>> איך בוחרים דולה
>> איך נראה יום בחייה של דולה
>> דולות מספרות על הלידה שלעולם לא ישכחו
>> ממשיכה להניק את בתה בת החמש