אני זוכרת שלקראת הלידה הראשונה שלי כל מה שעניין אותי היה איפה אני יולדת. חששתי מהמרחק של הנסיעה לבית החולים, כי מה יקרה אם אלד בדרך? בעלי תמיד היה אומר שאם אלד בבית או באוטו יהיה מאוד קשה לנקות אחר כך. "את יודעת  כמה זמן לוקח להוריד מי שפיר מהריפודים של האוטו?" ואני תמיד צחקתי בקול שאין מצב. הגורל רצה וכמה שנים לאחר מכן, ליולדת שליוויתי ירדו המים ברכב שלי בזמן שנסענו יחד לחדר לידה. בעלי צדק. זו אכן משימה לא פשוטה לשפשף מי שפיר מריפוד של רכב. כשהחלטתי סוף סוף היכן ללדת, החשש הבא היה: רק שלא יחתכו אותי.  והיו עוד לא מעט חששות אחר כך. כשאישה נכנסת להריון היום, כל מה שהיא שומעת הם סיפורי אימה על לידה. כשאני שומעת משפטים מיולדות שמספרות לי מה הן שמעו מהחברות שלהן, אני פשוט ממליצה להן להחליף חברות. קשה להעביר הריון שלם כשסביבך רק סיפורים כאלה. אז מה בעצם מלחיץ נשים בהיריון לקראת הלידה, ואיך שולטים בפחד?

הכאב

מחשבה יוצרת מציאות. נכון, לידה היא כואבת אבל לכל אחת יש סף כאב מסוים שאיתו היא יכולה להתמודד בהתאם ליכולותיה. את המשפט "בשביל מה לסבול כשיש אפידורל?"  אני ממליצה להניח בצד ולזכור שלכל אחת יש את הלידות שלה. עד שלא התחילו לך צירים את לא באמת יודעת כיצד תתמודדי ועל כן כדאי להגיע בגישה פתוחה האפשרות לשיכוך כאבים תמיד קיימת.

רק שלא יחתכו אותי

פעם היה נהוג לבצע חתוך חיץ (אפיזיוטומיה) לכל  אישה בלידה ראשונה. היום מיילדות משתדלות מאוד לא לחתוך אם אין סיבה. הן תעשנה כל שביכולתן להימנע מחיתוך. סמכי עליהן.

תפרים

המשך ישיר לפחד מהחתך בלידה הוא החלק של הכאב מהתפרים. כיצד להתמודד עם התפרים, האם ארגיש אותם, האם וכיצד זה ישפיע על מערכת היחסים שלי עם בן זוגי לאחר הלידה, ועוד. כאמור, הצוות היום נמנע מחיתוך מיותר. ואם בכל זאת תפרו אותך? הנה כמה טיפים שיעזרו לך

אילוסטרציה (צילום: אימג'בנק - gettyimages)
רק שלא יחתכו אותי | צילום: אימג'בנק - gettyimages

4) פיטוצין

זירוזים הם סוג של התערבות רפואית שאם ניתן להימנע ממנה אז בוודאי שכדאי, אך לעתים זירוזים תרופתיים בלידה נחוצים וחשובים. נכון, פיטוצין גורם לצירים, ולצירים צפופים וכואבים, מה שיכול לגרום לאישה להחליט לקחת משכך כאבים, אבל הוא משפיע על כל אחת בצורה שונה וזה ממש לא אומר שאם לקחת פיטוצין, הלידה הטבעית ירדה מהפרק. היא אומנם לא תיקרא לידה טבעית אבל היא עדיין יכולה להיות לידה פעילה גם אם הפיטוצין מחייב מוניטור קבוע.

לידה ראשונה היא ארוכה מאוד

זו אמירה שהיא לא לגמרי נכונה. סטטיסטית לידה ראשונה אורכת יותר זמן מלידה שנייה, אבל יש לידות ראשונות של 6 שעות ויש של 12 ואף 36 שעות. השאלה מתי מתחילים לספור. אם ספרת מהציר הראשון שאת מעבירה בבית וזה צירים לא סדירים ככה כבר שבועיים, מרגע שנכנסת לחדר לידה או אולי מרגע שנכנסת ללידה פעילה. בלידה ראשונה נוטים להתחיל לספור מוקדם.

שהמים ירדו לי בבריכה או באמבטיה ולא ארגיש

המים יכולים אומנם לרדת בבת אחת אבל אין מצב שלא תרגישי אותם ממשיכים לרדת גם אחרי שתצאי מן הבריכה או האמבטיה. לירידת המים ריח שמזכיר נוזל זרע, זהו סימן נוסף למקרה שלא תדעי אם אכן ירדו המים. אם עדיין לא תהיי בטוחה, גשי להיבדק.

תינוק בלבן יונק משד אימו בטורקיז עוצם עיניים (צילום: jupiter images)
מה אם לא אצליח להניק? | צילום: jupiter images

שאלד מהר ובעלי או אימא או חברה לא יספיק להגיע

אם זה יקרה אני מניחה שנשים רבות יהיו מוכנות להתחלף איתך. נשים בלידה ראשונה לרוב מגייסות את בן הזוג, האימא או החברה שיישארו לצידן כדי לא להיות לבד כשמתחילים צירים. לרוב זה תהליך שלוקח זמן רב.

ניתוח קיסרי

אף אחת לא רוצה שינתחו אותה ככה סתם. צריך לזכור שגם המיילדות והרופאים לא מעוניינים להגיע עם אישה לניתוח והם יעשו כל שיוכלו להמנע מכך.

הנקה

נשים חוששות שלא יהיה להן מספיק חלב, שלא יצליחו להניק ושהתינוק לא יצליח להתחבר לשד. זהו חשש טבעי, הישרדותי לגמרי, ולכן חשוב להתכונן לכך מראש. מומלץ להיפגש עם יועצת הנקה לפני הלידה או להזמין יועצת לבית החולים או הביתה לאחר הלידה, בכדי שחווית ההנקה תהיה טובה. בבית החולים יש יועצות הנקה שניתן להיעזר בהן.

מיילדת לא נחמדה

זה פחד של לא מעט נשים לקראת לידה, ולא משנה באיזו לידה מדובר. כולנו רוצות ׳ליפול׳ על מיילדת קשובה, מקצועית, נחמדה, תומכת ומבינה עניין. זה מבאס לקבל מיילדת עייפה או זעופה. אני תמיד אומרת שחיוך ושיחה עם המיילדת על תחושותיך יוכלו לפתור הרבה דברים. מקסימום, אם לאחר מכן עדיין תרגישי אי נוחות עם המיילדת, תוכלי לנסות לבקש להחליפה.

אישה בהריון ירידת מים (צילום: ThinkStock, getty images)
ומה אם לא אזהה שזו ירידת מים? | צילום: ThinkStock, getty images

שתיהיה לידה קלה ונטולת חששות עד כמה שאפשר!

אורית הלפגוט היא דולה, רפלקסולוגית ומטפלת מוסמכת ברפואה משלימה בהתמחות היריון ולידה, זירוז והשראת לידה, מכינה ללידה בשילוב מיילדת . מקימת  'הקו האישי' שנותן מענה מקצועי משבוע 37 ועד הלידה 24 שעות ביממה.