מזל טוב, וברוכים הבאים למקצוע הכי מאתגר בעולם: להיות הורים. בעוד כ-40 שבועות לא תצליחו להבין איך חייתם קודם, ללא התינוק המתוק שיתכרבל בזרועותיכם, שיחייך, שיבכה ושידרוש תשומת לב מלאה 24/7 ולא דקה אחת פחות. אבל לפני שהאושר מגיע, יש עוד 40 שבועות שדורשים לא פחות תשומת לב. נכון, הריון איננו מחלה, אבל חשוב מאד להיות במעקב רפואי לאורכו. כדי שתדעו מה מצפה לכם, התייעצנו עם ד"ר משה רויבורט, רופא נשים ומנהל המרכז לבריאות האישה, הדר יוסף, מכבי שירותי בריאות, וריכזנו עבורכם רשימת בדיקות מומלצות ונחוצות בהתאם לשבועות ההיריון.
חשוב להדגיש שרשימת הבדיקות משתנה מעת לעת, לכן כדאי שתתייעצו עם רופא הנשים שמבצע את מעקב ההיריון, וקחו בחשבון כי ייתכן שהרופא ימליץ לבצע בדיקות נוספות, בהתאם לנתונים אישיים שלכן ולמהלך ההיריון.
בדיקות דם כלליות
בדיקות דם הכוללות סוג דם ו-RH, ספירת דם ורמת סוכר בדם בצום. כמו כן, יבוצעו בדיקות דם לאיתור נוגדנים למחלות זיהומיות כגון אדמת, מחלות מין, נגיף ציטומגלווירוס (CMV), צהבת מסוג B ו-C, וטפיל טוקסופלזמה.
מתי: בתחילת ההיריון.
מדוע חשוב לעבור את הבדיקות: אם סוג הדם שלך הוא מקבוצת ה-Rh שלילי תצטרכי לקבל חיסון, הקרוי אנטי D, בסביבות השבוע ה-28 להיריון. חיסון זה אמור למנוע מתקפה חיסונית כנגד תאי הדם של העובר. אם נמצאו נוגדנים למחלות זיהומיות, תקבלי אבחנה ויעוץ בנוגע למידת הסיכון לעובר ולטיפול האפשרי.
מעקב אחות: מעקב לחץ דם, בדיקות שתן ומדידת משקל של האישה
בדיקות אלה יתבצעו אחת לחודש, או יותר על פי המלצת הרופא. לקראת סוף ההיריון ייתכן שתתבקשי לבצע אותן כל שבועיים.
מתי: לכל אורך ההיריון, אחת לחודש.
מדוע חשוב לעבור את הבדיקה: הבדיקה יכולה לאתר סימנים מוקדמים לרעלת הריון.
מעקב רופא: ביקור ראשון - ביצוע אולטרה-סאונד לקביעת גיל העובר
הבדיקה פשוטה, אינה כואבת ומבוצעת בדרך כלל במרפאת הרופא המטפל. מטרתה היא הערכת גיל ההיריון, וניטור דופק העובר.
מתי: בשבועות 6-12
מדוע חשוב לעבור את הבדיקה? "יתכן מצב בו האישה תהרה מבלי לדעת מתי היה הביוץ, למשל אחרי לידה או בסמוך להפסקת נטילת גלולות." מסביר ד"ר משה רויבורט, רופא נשים ומנהל המרכז לבריאות האישה, הדר יוסף, מכבי שירותי בריאות. "כמו כן, ישנם מקרים בהם המחזורים של האישה אינם סדירים, כך שיתכן שהביוץ התרחש מאוחר יותר משבועיים מהיום הראשון של הווסת, ולכן יש לקבוע את גיל ההיריון על פי בדיקת האולטרה-סאונד הראשונה."
סיסי שליה (CVS)
בבדיקה זו שואבים כמות קטנה של רקמת השליה, שנבדקת במעבדה לצורך זיהוי עודף או חוסר של כרומוזומים לאיתור תסמונת דאון והפרעות גנטיות נוספות. הבדיקה כלולה בסל הבריאות וניתנת חינם לנשים מעל גיל 35 או בהתאם להמלצת גנטיקאי. חשוב לבדוק את ההטבות לביצוע בדיקה זו בביטוחים המשלימים של הקופות. הבדיקה מתבצעת בבתי החולים השונים (ציבוריים ופרטיים כאחד).
מתי: בשבועות 10-13
מדוע חשוב לעבור את הבדיקה? חשוב לבחון את המטען הגנטי ומומים כרומוזומליים של העובר כדי לשלול סיכון לתסמונת דאון או תסמונות גנטיות נוספות. יתרונה של בדיקה זו על פני דיקור מי שפיר היא מועד הביצוע המוקדם שלה, ולכן במקרה בו חלילה מאובחנת מוטציה גנטית ניתן לבצע הפסקת הריון מוקדמת, שהיא גם פשוטה יותר לביצוע וגם פחות טראומטית לאישה.
סקר שליש ראשון - אולטרה-סאונד ובדיקת דם
שילוב של בדיקת השקיפות העורפית (אולטרה-סאונד) עם בדיקות דם (מרקרים של שליש ראשון), הבודקות נוכחות ורמה של שני חלבונים בדמה של האם (HCG ו-( PAPPA-A . בדיקת שקיפות עורפית בוחנת את עובי עורפו של העובר. שקלול תוצאות הבדיקות מעלה סטטיסטית את יכולת הניבוי לתסמונת דאון ומומים נוספים. הבדיקה כלולה בסל הבריאות בהשתתפות עצמית, ומבוצעת במעבדות קופות החולים.
מתי: שבועות 10-13
מדוע חשוב לעבור את הבדיקה? "כדי לבדוק את הסיכון היחסי של העובר לתסמונת דאון או לטריזומיה 18 כבר בשלבים המוקדמים של ההיריון", מסביר ד"ר רויבורט.
>> פענוח בדיקות: כך תפענחו את בדיקת ספירת הזרע שלכם
סקירת מערכות מוקדמת
זוהי בדיקת אולטרה-סאונד המאפשרת לגלות מומים באיברים הפנימיים של העובר, כמו לב, מוח, כליות, ריאות וכן בגפיים, בעמוד השדרה, בפנים ובאברים נוספים. הבדיקה אינה כלולה בסל הבריאות, וניתנת בחלק מהביטוחים המשלימים של הקופות בהשתתפות עצמית או במכונים שנמצאים בהסדר עם קופת החולים.
מתי: שבועות 14-17
מדוע חשוב לעבור את הבדיקה? "הבדיקה חיונית כדי לשלול מומים מבניים בעובר בשלבי ההתפתחות הראשונים", מעיד ד"ר רויבורט.
סקר שליש שני - התבחין המשולש (חלבון עוברי)
זוהי בדיקת דם לאיתור 3 חלבונים בדמה של האם (AFP, HCG ואסטריול). שילוב הבדיקות מאתר מומים מולדים, כמו תסמונת דאון, פיגור שכלי ומומים במערכת העצבים. הבדיקה בסל הבריאות בהשתתפות עצמית. ומתבצעת במעבדות קופות החולים.
מתי: שבועות 16-20
מדוע חשוב לעבור את הבדיקה? "כדי לבדוק את הסיכון היחסי של העובר לתסמונת דאון או תסמונות גנטיות נוספות", מדגיש ד"ר רויבורט.
התבחין המרובע (בדיקת אינהיבין A)
ניתן להוסיף לתבחין המשולש בדיקת חלבון נוסף, מלבד לשלושת החלבונים, על מנת להגדיל את רגישות הבדיקה. הבדיקה כרוכה בתשלום נוסף.
התבחין המשולב – INTEGRATED
מדובר למעשה בשקלול התוצאות של בדיקת שקיפות עורפית, המרקרים הביוכימיים של שליש ראשון ומרקרים ביוכימיים של שליש שני (חלבון עוברי). שקלול זה מגדיל את הרגישות הבדיקות ומהימנות החיזוי שלהן לגבי הסיכון היחסי לעובר עם תסמונת דאון או תסמונות גנטיות נוספות.
בדיקת מי שפיר
בדיקה הכרוכה בשאיבת מי שפיר תחת אולטרה-סאונד. הבדיקה נערכת במכוני בדיקה ונמצאת בסל הבריאות עבור נשים מעל גיל 35 או נשים שיש חשד לגבי בריאות העובר, או נשים הנמצאות בסיכון מוגבר. נשים שאינן זכאיות לבדיקה חינם יכולות לעבור אותה באופן פרטי, בהתאם לתנאי הביטוח המשלים, במכונים פרטיים, בקופות החולים או בבתי החולים.
מתי: שבועות 16-20
מדוע חשוב לעבור את הבדיקה? כדי לבחון את המטען הגנטי ומומים כרומוזומליים של העובר ובכך לשלול סיכון לתסמונת דאון או תסמונות גנטיות נוספות.
סקירת מערכות מאוחרת (שליש שני)
בדיקת אולטרה-סאונד שהינה כמעט זהה לסקירת מערכות מוקדמת. הבדיקה הזו נחשבת מדויקת יותר שכן העובר כבר גדול ומפותח יותר. הבדיקה הבסיסית כלולה בסל הבריאות. ניתן לבצע סקירת מערכות מקיפה יותר, בהשתתפות עצמית דרך הביטוחים המשלימים של קופות החולים.
מתי: שבועות 20-25
מדוע חשוב לעבור את הבדיקה? כדי לשלול מומים מבניים בעובר.
מבחן העמסת סוכר, ספירת דם ונוגדני RH
במהלך הבדיקה שותים מים שהומס בהם סוכר, ונמדדת רמת הסוכר בדם, כעבור שעה. בדיקות נוספות של רמת הסוכר בדם יערכו בהתאם לתוצאות. בדיקת נוגדני RH מיועדת רק לנשים עם Rh שלילי. הבדיקה כלולה בסל הבריאות.
מתי: שבועות 24-28
מדוע חשוב לעבור את הבדיקה? מבחן העמסת סוכר נועד לאתר סיכון לסוכרת הריונית.
הערכת המשקל ומיקום השליה
בדיקת אולטרה-סאונד שמטרתה לעקוב אחר גדילת העובר, תנוחת העובר ומיקום השיליה. הבדיקה כלולה בסל הבריאות.
מתי: שבועות 30-32
מדוע חשוב לעבור את הבדיקה? הבדיקה חשובה בגלל 3 סיבות, מסביר ד"ר רויבורט:
1. כדי לוודא שהעובר מתפתח בצורה תקינה, וקצב הגדילה שלו תקין.
2. על מנת לשלול האטה בצמיחה תוך רחמית של העובר או עליית משקל מוגזמת.
3. בשביל לעקוב אחרי נפח מי השפיר.
סקירת מערכות שלישית
סקירת אולטרה-סאונד, שבדומה לשתי הסקירות הקודמות בוחנת את מערכות גופו של העובר על מנת לשלול מומים שטרם התגלו. זו בדיקה שנויה במחלוקת, שאיננה כלולה בסל הבריאות, והיא מבוצעת רק באופן פרטי.
מתי: שבועות 30-34
מדוע חשוב לעבור את הבדיקה? אין הכרח לעבור את הבדיקה, וכאמור, מדובר בבדיקה שנויה במחלוקת. "כבדיקת שיגרה לא הוכחה יעילותה של הסקירה השלישית (cost-effectiveness) וההמלצה של האיגוד הגינקולוגי כיום היא לבצע שתי סקירות בלבד (המוקדמת והמאוחרת)." מסביר ד"ר רויבורט, "יש להפנות לבדיקה שלישית רק אם עולה חשד במהלך ההיריון למום או במידה ושמעקב ההיריון היה לקוי והאישה לא ביצעה שום סקירה קודמת."
משטח GBS
בדיקה זו אינה בדיקה שגרתית, אולם כל הנשים זכאיות להיבדק. מטרתה היא איתור חיידק סטרפטוקוק B בנרתיק. יש להתייעץ עם רופא הנשים לגבי הבדיקה.
מתי: שבועות 34-36
מתי חשוב לעבור את הבדיקה? לדברי ד"ר רויבורט מומלץ לבצע את הבדיקה בקרב נשים שסבלו בעבר מדלקת בדרכי השתן עם GBS, מצירים מוקדמים, לידה מוקדמת בהריון קודם או צירים מוקדמים וירידת מים בהריון נוכחי.
ניטור דופק העובר
הבדיקה מבוצעת אם קיים חשש לירידה בתנועות העובר. התייעצו עם רופא הנשים לגבי נחיצות הבדיקה.
מתי: שבוע 37-40
* נכתב בשיתוף ד"ר משה רויבורט, רופא נשים ומנהל המרכז לבריאות האישה, הדר יוסף, מכבי שירותי בריאות.