כמחצית מתקופת ההיריון כבר מאחורייך, והעובר שברחם גדל ומתפתח בכל יום שעובר. זה בדיוק הזמן שבו ניתן לבצע "סקירת מערכות מאוחרת". למה בעצם חשוב לבצע סקירה נוספת אחרי שכבר ביצעת סקירה מוקדמת, ומה בדיוק קורה במהלכה? ד"ר אתי פיורה, מומחית לגניקולוגיה ב"מאיר" עם כל התשובות.
מה בודקים בסקירת מערכות מאוחרת?
"סקירת מערכות היא בדיקת אולטרה סאונד המתבצעת בהריון, אשר במהלכה סוקרים את אברי העובר המתפתח במטרה לאתר מומים וממצאים לא תקינים. סקירת המערכות המאוחרת מומלצת על ידי משרד הבריאות גם עבור נשים שביצעו סקירה מוקדמת, כיוון שבסקירה זו ניתן להדגים אברים שטרם התפתחו במלואם בסקירה המוקדמת".
באיזה שבוע מומלץ לבצע סקירת מערכות מאוחרת?
"בדרך כלל בשבועות 23-20 להריון (אבל לא לפני שבוע 19 או אחרי שבוע 25)".
כיצד מתבצעת סקירת מערכות מאוחרת?
"לרוב דרך הבטן. לעתים משלבים גישה נרתיקית על מנת למדוד את אורכו של צוואר הרחם, לקבוע את מיקום השליה ביחס לצוואר הרחם או לשם הדגמת איבר סמוך כמו המח במצב של מצג ראש".
מי מבצע את הסקירה?
"את סקירת המערכות מבצע רופא מומחה באולטרה סאונד גניקולוגי ומיילדותי".
מדוע חשוב לבצע גם את הסקירה המאוחרת?
"כיוון שחלק מהאברים משלימים את התפתחותם רק לאחר שלב הסקירה המוקדמת, ישנה חשיבות רבה לביצוע הסקירה המאוחרת בנוסף לסקירה המוקדמת, המתבצעת בשלב מוקדם יותר. סיבה נוספת נובעת מכך שישנם מומים המתפתחים רק בשלב זה ולא ניתן להדגימם בשלבים מוקדמים יותר. לפיכך, ביצוע הסקירה המאוחרת למעשה מאפשר לבצע בדיקה חוזרת של האברים בשליש השני-שלישי והדגמת התפתחותם המבנית התקינה עד שלב זה של ההיריון. כמו כן, כאמור, במהלך הסקירה המאוחרת מבוצעת הערכה של אורך צוואר הרחם. בחלק מהמקרים בהם מאובחן קיצור צוואר, יומלץ לאישה על טיפול רלוונטי להורדת הסיכון ללידה מוקדמת".
מה קורה כאשר סקירת מערכות מאוחרת לא תקינה?
"כאשר מתגלה ממצא לא תקין במהלך הסקירה, ניתן להרחיב את הבירור בהתאם לממצא שהודגם. הרחבתו לצורך אבחון גנטי למשל מאפשר לקבל מידע חשוב בנוגע למשמעות הממצאים הנוגעים לבריאותו של העובר המתפתח, ובהתאם לכך בני הזוג יכולים לקבל החלטות לגבי המשך ההיריון. לרוב, דיקור מי שפיר מתבצע סביב שבוע 17 לאחר הסקירה המוקדמת, אולם במקרה הצורך ניתן לבצע את הדיקור גם בשלבים מאוחרים יותר של ההיריון, לאחר הסקירה המאוחרת. בחלק מהמקרים הממצאים שיודגמו בסקירה המאוחרת יובילו להמלצה לבדיקות נוספות, כמו 'אקו-לב עובר' או הדמיית מוח באמצעות בדיקת MRI בשלב מאוחר יותר של ההיריון, עם התקדמות התפתחות מוח העובר. אם אכן מדובר בממצא חמור עם צפי לפגיעה קשה בבריאות העובר המתפתח, גם במקרים אלה לבני הזוג/לאישה ישנה האפשרות להחליט על רצונם בהפסקת ההיריון. במקרים שבהם יוחלט להמשיך עם ההיריון המידע המתקבל יאפשר להרכיב תוכנית מעקב מותאמת לאורך ההיריון וכן להכין לקראת הבדיקות נדרשות או ההתערבות הטיפולית הנדרשת לאחר הלידה. גם במקרים בהם אין כל טיפול רלוונטי, חשוב שבני הזוג/האישה יגיעו מוכנים ללידה".
לסיכום, סקירת מערכות היא בדיקה חשובה המאפשרת לבחון את תקינות אבריו של העובר ולאתר מומים. הבדיקה מהווה כלי משלים לסקירה המוקדמת המתבצעת בשבועות 17-14 להריון. הקפדה על שתי בדיקות אלו מאפשרת לוודא שההיריון אכן מתקדם באופן הרצוי והתקין, ובמקרה הצורך האישה/בני הזוג יוכלו לקבל החלטות לגבי המשך ההיריון או הפסקתו, בהתאם לממצאים הרלוונטיים.