כשהצירים יופיעו והכאב יתחיל לחרוך את הגוף זה כבר יהיה קצת מאוחר להתחיל לנהל דיונים ולקבל החלטות שקולות. אם את רוצה (ואת רוצה) לשלוט במה שיקרה עד כמה שניתן, עדיף שאת ובן זוגך תקבעו במהלך החודש השמיני או התשיעי ערב זוגי, בו תיקחו עט ונייר (אם אתם אולדסקול) או את הלפטופ, ותעברו ביחד על הנקודות הבאות:
איפה יולדים – ערכתם סיורים בבתי חולים מבאר שבע ועד צפת, שמעתם המלצות מחברים ובני משפחה, והגיע הזמן לקבל החלטה: איפה הסביבה נעמה לכם? האם התחברתם לאחד מאנשי הצוות במהלך הסיור? ומה עם המרחק ממקום מגוריכם? כל אחד מאלה משחק תפקיד חשוב בקבלת ההחלטה, וקחו בחשבון שלעיתים צריך לשריין מקום מראש, במיוחד אם מדובר בחדר לידה טבעית. ועוד טיפ קטן וחשוב: גם אם החלטתם ללדת בבית החולים שלא קרוב לביתכם, תמיד כדאי לחשוב על אופציה שנייה, רק ליתר ביטחון.
איזו לידה – יש כל כך הרבה אפשרויות ושיטות שונות ללידות היום; במים, בבית, לידה טבעית, רגילה או בכלל קיסרי אלקטורלי - כדאי לחקור היטב את השיטות ולהבין מה נכון עבורכם ולאיזו שיטה היולדת מתחברת. חלק מהאפשרויות, כמו לידה במים למשל, כרוכות בעלויות רציניות, וגם על כך כדאי לתת את הדעת מבעוד מועד.
מי בחדר – באירוע האינטימי והמיוחד הזה היולדת צריכה להיות מוקפת באנשים הכי קרובים אליה, שמשרים עליה רוגע ושלווה, שיכולים לתמוך בה ושהיא חשה הכי בנוח במחיצתם. למרות שבשנים האחרונות מקובל שבן הזוג תמיד נמצא בחדר - זה לא מובן מאליו וכדאי לחשוב על אפשרויות נוספות – חברה טובה, אמא, אחות או אפילו החמות. לעיתים מהלך הלידה עשוי להוות אתגר קשה מדי עבור בן הזוג, ויש סיבה שסביבת לידה במשך שנים ארוכות הייתה מעוזן של נשים בלבד: הן עברו זאת בעצמן והן יודעות כיצד להתמודד וכיצד לתמוך. אפשר להחליט על יותר ממלווה אחד ללידה, כך שהם יוכלו לעשות רוטציות.
דולה, מיילדת פרטית או סולו – למרות שמדובר בהחלטה זוגית וגם כלכלית, כאן הבחירה תלויה בסופו של דבר ביולדת: האם היא רוצה לבחור את זו שתיילד אותה, ואיזה סוג של תמיכה היא מעדיפה? את ההחלטה הזו כדאי לעשות מספר חודשים טרם הלידה, כך יהיה לכם זמן לפגוש מספר דולות או מיילדות ולהחליט מי הכי מתאימה ללוות אתכם.
ישנים במלונית או חוזרים הביתה – אם החלטתם להעביר את הלילות הראשונים שלאחר הלידה במלונית, כדאי שתבררו קודם כל באילו בתי חולים יש מלוניות, ותשריינו לכם מקום מראש. איך מחליטים? הפרמטרים שצריכים לבוא בחשבון כאן הם האם יש או אין לכם עזרה צמודה לאחר הלידה מצד המשפחה או החברים, וכמובן - מצבכם הכלכלי.
כשאת אומרת "עכשיו" למה את מתכוונת – החלטתם ללכת על לידה כמה שיותר טבעית, אבל שניכם יודעים שצפויים רגעי משבר בהם הצירים מטפסים לקצה גבול היכולת. ואז, למרות שנשבעת לעצמך שלא תיכנעי לאפידורל, את דורשת אותו תיכף ומיד. בן הזוג יודע שמאוד לא רצית את זה ועשוי לעודד ולשכנע אותך למשוך קצת זמן, אבל הוא לא מבין שאת מתכוונת לזה באמת. נשמע כמו סיוט? אולי כדאי להסכים על סימן שיבהיר לכל הצדדים מתי את חייבת בדחיפות אפידורל.
מי חותך – הכוונה היא כמובן לחבל הטבור. האם אתם נותנים לצוות הרפואי לעשות זאת או שדווקא בן הזוג או היולדת עצמה רוצים לקחת חלק פעיל באקט המיוחד הזה?
למי מודיעים ראשון מיד אחרי הלידה – זה אולי נשמע שולי, אבל זה לא: כדי שהיולדת לא תתעצבן שבן הזוג הודיע לאמא שלו קודם, אפשר להחליט מראש למי רוצים להודיע ואיך: פוסט חגיגי בפייסבוק, הודעה בוואטסאפ הקבוצתי, הודעה אישית או שיחת טלפון, כמו בימים הטובים של פעם.
מסיבה או שקט – צד אחד רוצה לחגוג את הולדת התינוק או התינוקת ולהשוויץ בפני כל העולם, והצד השני מעוניין להמשיך ולהישאר בתוך בועת חלב, לפחות לתקופה מסוימת. כדאי לדון בנושא מראש, ולא להיקלע לוויכוחים בימים בהם תזדקקו לכל האנרגיות האפשריות שיש לכם.
מי יוצא לחופשת לידה – נכון, 99.9 אחוזים מהנשים יהיו אלה שייצאו לחופשת לידה, כך מקובל בחברה שלנו וגם הפערים במשכורות בין גברים לנשים מכתיבים בדרך כלל את המציאות הזו. ועדיין, חלק מהזוגות עשוי להחליט שהאם היא זו שתחזור זמן קצר לאחר הלידה לעבודה (בעיקר אם היא מנהלת עסק), ובן הזוג יישאר לשמור על העולל, או שהחופשה תתחלק שווה בשווה בין שניהם.
רוצה 1,300 שקל לרכישת מוצרים לבייבי שלך? היכנסי עכשיו
לכל הכתבות אוטוטו אמא, היכנסו