כשאת מגיעה לסעודה החגיגית עם אישור (פיקטיבי) לאכול בשביל שניים היד הרבה יותר קלה על התוספות, הקינוחים זורמים לכיוונך מבלי שאת צריכה לרמוז אפילו והחישובים הקלוריים נזנחים לטובת ליטופי בטן חולמניים. אבל עם כל הכבוד לעובדה שאת לא צריכה להכניס את הבטן, כדאי שתשימי לב מה את מכניסה לפה, ותבחרי בקפידה את התפריט החגיגי עבורך ועבור התינוק. על מה מומלץ להתביית? ומה עדיף לבקש שירחיקו ממך? טובה קראוזה, דיאטנית קלינית להריון ואחרי לידה, ממליצה על חמישה מאכלים טובים וחמישה מאכלים קצת פחות טובים לערב החג.
הרשימה הטובה:
רימון. כהריונית יש לך אישור לדרוש שיפרטו לך את הגרגירים המתוקים, כדי לא להרוס את המניקור – ולפי טובה, כדאי מאוד שתעשי זאת. "ברימונים יש ויטמין C, אשלגן וברזל – אם כי המיתוס לא מדויק, ובחצי רימון בינוני יש בסך הכל משהו כמו 1% מהכמות היומית הדרושה לאישה הרה. עם זאת, המיץ שלו – אימת הבגדים הלבנים – מכיל הרבה מאוד נוגדי חמצון (אנטי-אוקסידנטים), שחשובים מאוד לבריאות של אנשים בכלל ושל נשים הרות בפרט".
סלק. עוד מכתים לאומי הוא הסלק, שנמצא בהרבה מאוד שולחנות חג על צלחת הברכות. וחוץ מהפרנסה שהוא מספק לתעשיית הניקוי היבש, יש לו עוד כמה יתרונות בולטים. "סלק בינוני תורם לנו 4% מכמות הברזל היומית ו-20% מכמות החומצה הפולית היומית הדרושות בהריון, וכן עשיר באשלגן, מגנזיום, סיבים ונוגדי חמצון".
תפוח. חרף התדמית המשמימה, אם את לא מתפרעת עם הדבש מדובר במאכל חג מומלץ ביותר. "כמו ברימון, גם בתפוח יש הרבה נוגדי חמצון, ועשירית מכמות הסיבים התזונתיים היומית הדרושה (מה שמסייע לעיכול ומונע תופעות לא נעימות כמו עצירות בהריון). בנוסף, מחקרים מצאו קשר בין אכילת תפוחים בהריון להפחתת הסיכון לבעיות נשימה אצל יילודים".
תמר. עוד כוכב של צלחת הברכות הוא התמר, שמהווה ממתק-על בריא במיוחד. "נכון שהתמר מתוק מאוד, אבל מכיוון שהוא מכיל כמות גדולה במיוחד של סיבים תזונתיים, הוא לא מעלה את רמת הסוכר באופן חד מדי ולכן מומלץ מאוד, במיוחד במקום ממתקים רגילים. בנוסף הוא עשיר מאוד באשלגן, שחשוב לשמירה על לחץ דם תקין, ויש בו גם סידן וברזל והרבה נוגדי חמצון חשובים".
דגים. למרות הריח והעצמות, הנה מאכל חג שבהחלט כדאי לך לאמץ בחום. "דגי ים הם מקור מעולה וכמעט בלעדי לאומגה 3 (חומצות שומן איכותיות מסוג DHA ו-EPA), וחשוב ומומלץ לצרוך שתי מנות דג בשבוע, גם בלי קשר לחגים. אגב, גם בקרפיונים המושמצים יש אומגה 3, אף שהם גרים בבריכה, מכיוון שהמגדלים מעשירים את תזונתם של הדגים באומגה 3 בתוספים".
הרשימה הרעה:
עוגת דבש. מעבר לסכנת החנק האורבת למי שנוגס ברוב הגרסאות של מעצור הדלת החגיגי הלז, מדובר באופציה גרועה מאוד מבחינה תזונתית. "פרוסה ממוצעת מכילה כ-300 קלוריות, 3 כפיות שמן וכמות פחמימות שיש בשלוש פרוסות לחם – או, אם תרצו, לא פחות מ-9 כפיות סוכר. למי שסובלת מסוכרת הריון מדובר בסכנה של ממש, אבל גם לנשים הרות בריאות (ולסתם אנשים) מומלץ לטעום ביס סמלי ולעצור שם".
חלה עגולה. סמל נוסף של החג היא החלה העגולה והמתוקה, שלפעמים מגיעה גם בתוספת צימוקים ופירות יבשים נוספים שרק מעשירים אותה עוד יותר. אבל האם היא בחירה מומלצת? במשורה. "ברור שחלה, שהיא למעשה לחם לבן ממותק במיוחד, היא בחירה פחות איכותית מלחם מלא וטוב, אבל ברוח החג (ובהנחה שאין לך צליאק או סוכרת) את בהחלט יכולה לאכול ממנה, רק לא להיסחף".
יין. בניגוד לענייני טעם, ריח וגמישות מחשבתית בענייני משקל, אלכוהול בהריון הוא ממש לא נושא למשא ומתן. אסור, וזהו. "מכיוון שהמדע טרם הצליח לגלות האם יש כמות בטוחה של אלכוהול בהריון, משרד הבריאות ממליץ להימנע לחלוטין מצריכה של משקאות אלכוהוליים לכל אורך ההריון. את יכולה לברך על מעט תירוש, שגם איתו לא מומלץ להגזים אגב, מכיוון שהוא מכיל כמות גדולה של סוכר".
קינוחים. עוגת תפוחים ודבש, גלידה ביתית, מלבי חגיגי עם מי ורדים – איכשהו, כשהקינוח מגיע לשולחן ספירת הקלוריות מתאפסת, וכאילו נפתח מקצה חדש לחלוטין. "כמובן שלא צריך לוותר על הקינוח, אבל חשוב לזכור לאורך הארוחה שהוא מגיע בסוף, ולשמור לו מקום. כדאי תמיד להעדיף קינוחים על בסיס פירות, ולא להגזים – לביס העשירי יש בדיוק את אותו טעם כמו הביס הראשון, וחבל לקום מהשולחן בתחושה כבדה ומלאה מדי".
פיצוחים. אם גם במשפחה שלכם הפיצוחים הם הקינוח של הקינוח, אולי כדאי שתתנדבו לעזור בפינוי מהשולחן או תתייצבו ליד הכיור עם כפפות – הכל כדי לברוח מהצרה הזו. "מעבר לעובדה שהם מכילים 600 ואפילו 700 קלוריות למאה גרם, הפיצוחים מתובלים בכמויות עצומות של מלח, שמזיקות לכל אחד – ובוודאי שלאישה הרה. גם כשמדובר באגוזים 'בריאים', הרי שהקלייה וההמלחה הורסים את רוב היתרונות שלהם, ולכן בהחלט מדובר על תוספת מיותרת מכל בחינה".
למידע נוסף על תוסף ברזל ללא תופעות לוואי לחץ כאן
>> יולדת טרייה: רוצה לימוזינה עד הבית?
>> תופעות לוואי בהריון: כל מה שאת צריכה לדעת