אם כבר יצא לך לעבור מוניטור אחד או שניים, בטח שמעת את דהרות הסוסים המוזרות, שנשמעת כאילו מישהו מוריד מים שוב ושוב בתוך אקווריום סגור. אין ספק, המוניטור הוא החבר הכי טוב שלך בהריון, ובכל ביקור רפואי קודם כל ישלחו אותך להתחבר אליו. אחרי זה ידברו איתך.
אז אם את כבר מחוברת, או בדרך להתחבר, כמה עובדות מעניינות על המוניטור, שיעבירו לך את הזמן.
המוניטור אינו מסוכן לעובר
1. הוא מבוסס על גלי קול. שני מתמרים מונחים על הבטן: אחד בודק את הדופק העוברי, ופועל על עקרון של אולטרסאונד. תנועת הלב גורמת לשינוי בתדר גלי הקול, וכך מתבצע הרישום. המתמר השני בודק את התקשות הרחם, כלומר את הצירים. כל ציר מקשה את הבטן, לוחץ על המתמר וכך נרשם משך הציר והמרווח בינו לבין הציר שלפניו ואחריו.
2. יש מוניטור פנימי. כאשר רישום המוניטור לא מצליח, או כאשר עולה חשד למצוקה עוברית, בוחרים בניטור ישיר. הרופא מחדיר דרך הנרתיק וצוואר הרחם סיכה קטנה, שמתחברת לראשו של התינוק ומודדת באופן מדויק ואמין יותר את הדופק שלו.
3. ככל שהתינוק גדול יותר, המכשיר יעיל יותר. בדרך כלל משתמשים במוניטור משבוע 24, אבל ככל שהשבוע מתקדם יותר המכשיר קולט טוב יותר את הדופק. עובר שזז הרבה או אמא שמנה במיוחד יקשו על פעולת המכשיר, ועלולים לתת תוצאה לא מהימנה.
4. המוניטור לא מזיק לעובר. מכיוון שהוא לא פועל על קרינה, אלא על גלי קול בלבד. עם זאת, הרופאים מעוניינים תמיד לוודא את שלומו של העובר גם באולטרסאונד, מכיוון שלעתים נקלט דופק האם ויש צורך לתת משנה תוקף לתוצאות הניטור.
5. יש אפלקציות מוניטור בסמארטפון.
אם את מתעצלת ללכת למרפאה, ולא רוצה להוציא מאות שקלים על מכשיר ביתי, יש אפליקציה שמבטיחה להשמיע לך את דופק העובר. כדי למנוע את השפעת הקרינה המזיקה ממליצים המפתחים להעביר את המכשיר למצב טיסה, להניח אותו על הבטן ולהתענג על הפעימות החמודות.
6. יש מוניטור אלחוטי. המאפשר ליולדת הבוחרת בלידה טבעית להמשיך להסתובב ולנוע במהלך הלידה. רוב הלידות נעשות בניטור רציף, מכיוון שהאם ממילא שוכבת עם אפידורל. אם האישה בריאה ועברה הריון תקין, וכמובן מעוניינת בלידה טבעית אפשר לבצע ניטור חלקי: רבע שעה פעם בשעה בתחילת הלידה, ובתדירות צפופה יותר ככל שהלידה מתקדמת.
7. כיום יש גם מוניטורים ביתיים. המכשירים הביתיים מבטיחים להשמיע לאם המודאגת את דופק העובר, להקליט אותו ואפילו מאפשרת לשלוח את ההקלטה במייל לסבים ולדודים הנרגשים. חשוב לציין שהמכשירים הללו אמנם פופולריים, אבל לא מחליפים בדיקת רופא בעת הצורך.
8. לא תמיד חייבים לשכב בזמן המוניטור. לא חייבים לשכב בלי לזוז, בהחלט אפשר להתנועע או לשבת, אם הכל תקין. אם מתחילות הפרעות ברישום, או שיש חשש לבעיה כלשהי, האישה תתבקש לשכב, על הגב או על צד שמאל, כדי לסייע למכשיר למדוד את הדופק בצורה אמינה.
סייע בהכנת הכתבה: ד"ר זהר נחום, מנהל מחלקת האם והעובר במרכז הרפואי העמק מקבוצת הכללית