זה כבר לא סוד שהריון הוא לא תמיד דבר שפשוט להשיג. היום, מעריכים המומחים, שיעור אי הפוריות בקרב זוגות עד גיל 40 עומד על 15.7 אחוז, וכמובן שהשיעור הזה עולה מעל גיל 40. הסיבות לבעיות פוריות רבות ומגוונות, והרבה פעמים בלתי מוסברות. ולמרות שלא תמיד אפשר לדעת מה יכול לעודד הריון – לפעמים מדובר בלחץ, בעיה הורמונלית, בעיה מכנית, ספירת זרע נמוכה ועוד – סביר להניח שכדאי לעשות כל מה שרק אפשר כדי לעודד הריון. וכשמדובר במה אנחנו שמות על הצלחת, אז זו בכלל לא שאלה.
המומחים טוענים ששינויים בתפריט יכולים בהחלט לסייע להשגת הריון, בדיוק כמו שיש מאכלים שכדאי להימנע מהם בהריון, ובינינו – זה לא שיש לך מה להפסיד. אז מה כדאי להכניס לפה בזמן שאת רוצה להתעבר? הנה 7 מזונות מומלצים.
1. קטניות: אנחנו מודעות לזה ששעועית היא לא הידידה הכי טובה של מערכת העיכול – אבל מחוץ מלעודד גזים, מדובר באחד המאכלים הבריאים שיש. חלבון ממקור צמחי, עשיר בחומרים מזינים, ומגוון רחב של אפשרויות: חומוס, טופו, עדשים, שעועית וכל קטניה שיש. חוקרים מאוניברסיטת הרווארד ערכו מחקר על קרוב ל-20 אלף אחיות שניסו להיכנס להריון וגילו ממצא מדהים: בעיות פיריון היו גבוהות ב-39 אחוז אצל הנשים שצרכו חלבון מן החי, קרי בשר ועוף. הנשים שאכלו חלבון מן הצומח הראו פחות סימנים שעלולים להצביע על בעיות פוריות.
2. גלידה: הנה משהו שממש לא אכפת לנו להכניס לתפריט. ולא, אנחנו לא מדברות על גלידת יוגורט או גרסה דלת שומן אחרת, אלא על הדבר האמיתי. אותו מחקר מהרווארד על האחיות מצא שמנה אחת או שתיים של מוצר חלב מלא, כמו גלידה למשל, עשוי להגן מפני חוסר פוריות שחלתית. מוצרי חלב דלי שומן, למרבה ההפתעה – עושים בדיוק את ההפך, כך אומר עורך המחקר, ד"ר ג'ורג' צ'אוורו, מומחה לתזונה ולחקר המחלות, שהוא גם מחבר הספר "דיאטת הפוריות". על פי התיאוריה שלו, הסרת השומן ממוצרי חלב משנה את איזון הורמוני המין, שבתורם משבשים את הביוץ.
3. עלים ירוקים: נכון, מדובר באימת אוהבי המזון באשר הם. כי הרי אין דוחה יותר משייק ירוק, או מהעמסת עלים ירוקים כאחרונת הפרות. אבל היי – אנחנו בעניין של להכין תינוק. תרד, חסות, ארוגולה, מנגולד, ברוקולי, קייל וכל העלים הירוקים למיניהם עשירים מאוד בחומצה פולית וויטמין B – מחקרים אחדים הראו שהם משפרים את הביוץ. ולא רק – גם גברים מרוויחים מעלים ירוקים. חומצה פולית מסייעת לספירת זרע גבוהה יותר ולהפחתת בעיות גנטיות בעובר. חוקרים באוניברסיטת ברקלי בקליפורניה בדקו 97 גברים לא מעשנים וללא היסטוריה של בעיות פוריות, ומצאו שלגברים שצרכו הרבה מהוויטמין הזה היו 20 אחוז פחות זרעונים לא תקינים.
4. גרעיני דלעת: אצלנו קוראים להם גרעינים לבנים, והם עשירים בברזל ממקור צמחי – כזה שיש בעיקר במזונות שמחוזקים בברזל. מחקר אחד מצא שנשים שצרכו באופן קבוע תחליפי ברזל למיניהן, נהנו מ-40 אחוז פחות בעיות בכניסה להריון מאשר אלה שלא צרכו ברזל. כמובן שעדיף להימנע מהגרעינים המומלחים, ועדיף לצרוך אותם בצורתם הטבעית, או לקלות אותם בבית.
5. לחם מקמח מלא: פחמימות מורכבות, כמו חיטה מלאה למשל, לוקחות זמן רב יותר לעיכול. כתוצאה מכך רמות הסוכר בדם ורמות האינסולין, הן הרבה יותר יציבות מאשר כשאוכלים קמח לבן. אבל מה לזה ולכניסה להריון? אינסולין גבוה יכול לשבש את הפעילות ההורמונלית של הגוף. מחקר הולנדי שחקר 160 זוגות שמנסים להרות, מצא שלנשים עם רמות גבוהות של סוכר בדם יש חצי מהסיכוי להיכנס להריון במהלך חצי השנה של המחקר. לכן עדיף לבחור לחמים כהים, אורז מלא ואפילו פסטה מלאה.
6. שמן זית: אחד השמנים הבריאים הוא למעשה שומן בלתי רווי, והוא מסייע להפחית תהליכים דלקתיים בגוף – תהליכים שעשויים לשבש ביוץ והתעברות וכן את התפתחותו המוקדמת של העובר. במקום שמן רגיל או חמאה – תמיד עדיף להשתמש בשמן זית.
7. סלמון פראי: כן, זה לא מוצר שמאוד קל לשים עליו יד בארץ, אבל כדאי בהחלט לנסות. הדג הזה עשיר באומגה 3 – חומצת שומן איכותית במיוחד שמסייעת לווסת הורמוני מין וכן מעלה את קצב זרימת הדם לאזורים הרלוונטיים כמו רחם ושחלות. לסלמון יש רמות נמוכות של כספית הרבה יותר מאשר בדגים אחרים, וזה לא ממש משנה איך צורכים אותו. העיקר שיהיה בתפריט שלך.