כמות הנוגדנים בתינוקות שנולדו לנשים לאחר חיסון גבוהה פי שלושה, לעומת תינוקות שנולדו לנשים לאחר החלמה. כך עולה ממחקר חדש שנערך לאחרונה ב"אסותא אשדוד". עוד עולה מהמחקר כי רמת הנוגדים אצל התינוקות הייתה גבוהה בכ-50 אחוזים מהאימהות עצמן.
המחקר בחן כ-40 נשים שנחלקו לשתי קבוצות: כאלו שחלו בנגיף והחלימו וכאלו שחוסנו נגד קורונה - רובן במהלך הטרימסטר השני. במהלכו, נבדקו רמת הנוגדנים אצל היילודים בשתי הקבוצות. בבדיקת דם טבורי שנלקח מחבל הטבור לאחר הלידה, נמצא כי נעשתה העברה משמעותית של נוגדנים דרך השלייה אל העובר.
"הוכחנו שהחיסון יעיל לא רק בהגנה על נשים בהיריון אלא גם בהגנה על התינוק במהלך חודשי חייו הראשונים", אומר פרופ' ערן ברזילי, מנהל יחידת אולטרסאונד נשים ויולדות בבי"ח הציבורי אסותא אשדוד, שניהל את המחקר.
אמנם ידוע כי הסיכוי לפתח מחלה קשה בגין קורונה בגיל הינקות הוא מזערי, אך פרופ' ברזילי מסביר שאפקט ההגנה על התינוק הוא רק הבונוס. "חשיבות החיסון היא בעיקר בהגנה על נשים בהיריון. לצערי, כבר נתקלנו במספר במקרים עצובים של נשים בשלב זה של חייהן שאיבדו את העובר, ככל הנראה בשל הנגיף, ובמקרים מצערים במיוחד אף איבדו את חייהן. צריך לזכור שהקורונה היא מחלה שיכולה להרוג, ונשים בהיריון נמצאות בקבוצת סיכון משמעותית יותר. כעת ברור לנו שלא רק שהחיסון בטוח, אלא שלפי הממצאים נראה כי הוא מספק הגנה גם לעובר. מעבר לכך, מובן שתמיד עדיף למנוע מחלה מאשר להידבק בה, גם אם הסיכון שבצידה הוא נמוך".
פרופ' ברזילי מסביר שעדיין לא ברור מהו טווח ההגנה של החיסון על העובר, אך אם משווים אותו לחיסונים אחרים שבעזרתם ניתן להעביר נוגדנים לאם (כמו למשל חיסון נגד שעלת), ההערכה היא כי העובר מוגן לפחות למשך שלושת חודשי חייו הראשונים. "אם תוצאות המחקר יעודדו נשים נוספות בהריון להתחסן, כבר עשינו את שלנו", אומר פרופ' ברזילי לסיכום.