שירז טל ורוב וונדרס (צילום: אביב חופי)
מזל טוב לאמא הטרייה שירז טל שילדה אתמול בת בגיל 40 | צילום: אביב חופי

נפצח בברכות מזל טוב לשירז טל שילדה בת ראשונה בגיל 40, גם מיכל אמדורסקי הביאה לעולם בת שלישית במרץ השנה בהיכנסה לעשור החמישי לחייה ולא נשכח לאחל "שיהיה בשעה טובה" לעדי אשכנזי, הריונית בפעם השלישית, והיא גם כן בת 40. 

טל, אשכנזי ואמדורסקי הן הפרצופים המוכרים של תופעה גוברת בעשור האחרון: אם בעבר גיל 40 היה הגיל שאפשר להתחיל לחשוב על נכדים, הרי שהיום יש לא מעט נשים שרק מתחילות לחשוב על הילד הראשון. הסיבות לכך רבות: שיקולי קריירה, בעיות פוריות וזוגיות מאוחרת הן רק חלק מהן. יש כמובן גם לא מעט נשים שהתחילו מוקדם אבל השקיקה לבן זקונים, רגע לפני שהביציות יירדמו, גוברת על הגיל והתרגיל וגם הן מוצאות את עצמן מתגלגלות בגיל בו אמורות היו לשכוח מחיתולים.

אבל על אף המציאות החדשה, חשוב לזכור שהריון בגיל מבוגר טומן בחובו קשיים רבים, אבל גם, תתפלאו, יתרונות ייחודיים. על מנת לסבר את האוזן ושנהיה מסונכרנים, כל אישה מעל 35 נחשבת לאם מבוגרת. בפועל, מציין ד"ר נחום זוהר, מנהל השירות לרפואת האם והעובר במרכז הרפואי העמק מקבוצת הכללית, "בשנים האחרונות הוגמש הגבול ונדחק כלפי מעלה, והקו נמתח בגיל 40".  

"הריון בגיל מאוחר גובה מחיר"

קבוצת הגיל שהריונותיה נחשבים למורכבים ביותר היא נשים בנות 45 ומעלה, ואף שבעבר נחשבה לידה בגיל כזה לאיזוטריה, כיום אין מדובר בתופעה נדירה במיוחד. מפאת הגיל המבוגר, יחסית, אחד השיקולים המרכזיים בהחלטה על הריון בגיל מבוגר הוא השיקול הרפואי.

מיכל אמדורסקי (צילום: ברק פכטר)
הפכה לאמא בשלישית בגיל 40. מיכל אמדורסקי | צילום: ברק פכטר

ככל שהאשה מבוגרת יותר, עולים סיכוייה לסבול מבעיות פוריות שונות, שיקשו עליה את הדרך להריון הנכסף. אבל גם משהושג הריון, הגיל גובה את מחירו. "הריון בגיל מבוגר בהחלט טומן בחובו יותר סכנות", אומר ד"ר זהר. "הסיבה לכך היא מחלות רקע כרוניות, שפשוט נפוצות יותר בגילאים הללו: מחלות לב, ליקויים בכליות, יתר לחץ דם וסוכרת לא טובים לאף אחד, כל שכן כשמדובר באשה הרה".

גם סיבוכי הריון כמו סוכרת הריונית, הפרעות בהשרשת השליה, הפלות חוזרות ורעלת הריון נפוצות יותר ככל שגיל האשה עולה. השליה של נשים מבוגרות יעילה פחות, והן מועדות להיפרדות שליה (אשר גורמת לדימום מאסיבי, ועלולה להסתיים באבדן ההריון ובנזק משמעותי לבריאותה של האם).

גם העוברים פגיעים יותר בהריון מבוגר: מכיוון שהביציות מבוגרות יותר יש יותר הפרעות כרומוזומליות, כמו תסמונת דאון (ולכן זכאית כל אשה מעל גיל 35 לדיקור מי שפיר על חשבון המדינה). מכיוון שיותר נשים מבוגרות נזקקות לסיוע להיכנס להריון ועוברות טיפולי פוריות, עולה מספר ההריונות מרובי העוברים בקרב אוכלוסייה זו. ואם לאשה צעירה לא פשוט לשאת תאומים או שלישייה, עבור אשה מבוגרת מדובר בסיכון משמעותי עוד יותר.

מן הסתם, תהליך הלידה של הריונות בגיל מאוחר אינו תמיד פשוט. "לידות של נשים מבוגרות מסתבכות יותר, נתקעות יותר ואחוז הניתוחים הקיסריים גבוה יותר. מכיוון שפעמים רבות זה הריון ראשון ואחרון, או הריון אחרון אחרי שיש כבר כמה ילדים בבית, האשה והצוות נוטים לכיוון הקיסרי, שכן אין הריונות עתידיים להתחשב בהם ולנסות ללדת לידה רגילה, ומסוכנת יותר במקרים הללו", מסכם ד"ר זהר.

היתרונות: מוטיבציה גבוהה ובשלות נפשית

ואולם, ד"ר זוהר מוצא גם יתרונות בהריונות מבוגרים. "מנסיוני, אשה מבוגרת שנכנסת להריון, במיוחד אם דרכה לשם לא הייתה פשוטה, מקפידה הרבה יותר על הוראות הרופאים, ומגיעה למעקבים באדיקות", הוא מסביר. "יש להן מוטיבציה גבוהה יותר לשמור על תזונה נכונה, לבצע פעילות גופנית, ממש לפי הספר".

בדיון על אמהות מאוחרת, עולה תדיר אלמנט הבשלות. אשה מבוגרת יותר נתפסת כבשלה ומוכנה יותר להורות מאם צעירה, ורבים סוברים כי בכוחם של נסיון החיים והמוכנות הנפשית לפצות על החסרונות שבהורות המבוגרת.  

ר', שילדה את בתה הבכורה בגיל 47, מספרת על תחושות אחרות. "עם כל הבגרות והנסיון שכביכול יש לי, לפעמים אני חושבת שההחלטה שקיבלתי לא הייתה שקולה", היא אומרת בגילוי לב. "אני מאוהבת בילדה שלי על מעל לראש, אבל להגיד שההחלטה להביא אותה הייתה שקולה ואחראית? ממש לא".בניגוד להפחדות ששמעה מהסביבה ולאזהרות שקיבלה מרופאיה, ר' עברה את ההריון בקלות יחסית, ואף הצליחה ללדת את בתה בלידה וגינאלית ללא סיבוכים מיוחדים. עם זאת, במבט לאחור, היא מודה כי ההחלטה להרות מתרומת זרע, אולי ההכרעה המשמעותית ביותר שקיבלה בחייה, לא נעשתה באופן רציונלי במיוחד.

עדי אשכנזי (צילום: ראובן שניידר )
הריונית בפעם השלישית. עדי אשכנזי | צילום: ראובן שניידר

"הייתי כמעט בת 45 כשהתחלתי לנסות להרות", היא מספרת, "בקצה קצהו של זמן הפוריות שלי. הלחץ והפחד שאפספס את הרכבת דחפו אותי להחלטה שבדיעבד התבררה כטובה ביותר שעשיתי בחיי, אבל אני אשקר אם אגיד שהיו שיקול דעת או אחריות בבחירה הזו. אני מאחלת לכל מי שרוצה בכך הריון וילדה מדהימה כמו שלי, אבל צריך להיות מודעים גם לקשיים".

"היתרונות והחסרונות שלובים זה בזה"

בהיבט הנפשי, החלוקה ליתרונות וחסרונות של הריון בגיל מבוגר מורכבת יותר. "קשה לדבר על פלוסים ומינוסים מובהקים", אומר ד"ר אלון רשף, מנהל המחלקה לבריאות הנפש במרכז הרפואי העמק מקבוצת הכללית. "היתרונות והחסרונות שלובים זה בזה, ובשל מורכבות ההחלטה על הריון כזה כמובן שיש הבדלים בין שיקוליה של כל אשה".

_OBJ

ד"ר רשף מבדיל בין הריון ראשון בגיל מבוגר, לבין הריון של אשה מבוגרת שכבר התנסתה באמהות. קשה מדי לאפיין אמהות מהסוג הראשון, בשל ריבוי הסיבות האפשריות להחלטה: שיקולי קריירה, בעיות כלכליות, קשיי פוריות, עיכוב במציאת בן זוג וכו'.

אצל אמהות מהסוג השני, שמחליטות להביא בן זקונים, רשף מזהה את אותו שילוב מדובר של חיוב ושלילה. "מצד אחד, בחלק מהמקרים יש אלמנט של התכחשות לגיל המתקדם, ניסיון לא בריא לחדש את הנעורים של האם באמצעות הילד.

במקרים אחרים, שבהם אמהות מבוגרות מנסות להביא ילד כדי לפצות על אבדן של ילד בוגר, יש ניסיון לריפוי שכמעט לעולם אינו יכול להצליח, וגובה את מחירו מהאם ומהילד. מאידך, יש משהו מאוד תמים ויפה באמא מבוגרת שחווה שוב את אותן חוויות שעברה עם ילדיה הבוגרים, ומחדשת את האמהות המוקדמת", אומר ד"ר רשף, "כמובן שיש לבחון כל מקרה לגופו".

סייעו בהכנת הכתבה: ד"ר נחום זוהר, מנהל השירות לרפואת האם והעובר במרכז הרפואי העמק מקבוצת הכללית; ד"ר אלון רשף, מנהל המחלקה לבריאות הנפש במרכז הרפואי העמק מקבוצת הכללית.

>>מהו הגיל האידיאלי ללדת?