המונח "הריון בסיכון" נשמע כמו אנדרסטייטמנט מעודן כאשר נתקלים בסיפורה המדהים של פולה קאוט, בריטית בת 38. אצל פולה התגלה הריון מחוץ לרחם שסיכן את חייה, אולם היא סירבה לעבור הפלה, ניצחה סיכויים של אחד ל-3 מיליון וילדה תינוקת בריאה.
גדלה 30 שבועות בחלל הבטן והצליחה לשרוד
התינוקת, אווה, גדלה במשך 30 שבועות שלמים בבטנה של אמה, ולא מדובר בדימוי ציורי. במקום להיות עטופה בשק מי שפיר בתוך רחם מגונן, שהתה התינוקת בחלל הבטן של האם - והצליחה לשרוד.
"ניסינו להיכנס להריון במשך שנה", מספרת פולה, "וברגע שהבנו שיש סיכוי, אפילו קטנטן, שנקבל ילדה בריאה, לא היינו מסוגלים לעשות הפלה. אנחנו עדיין לא מאמינים שיש לנו בת בריאה ויפה כל כך, זה בפירוש נס".
פרופ' אייל שיינר, ראש ועדת ההתמחות ורופא בכיר בחטיבה למיילדות וגינקולוגיה בבית החולים סורוקה, מקבוצת הכללית מסביר, כי הריון מחוץ לרחם, המתרחש בכאחוז אחד מההריונות, הוא למעשה "טעות בניווט".
הביצית המופרית אמורה לנדוד מהחצוצרה לרחם, אך לא מגיעה אליו. המיקום השכיח ביותר להשתרשות מוטעית הוא בחצוצרה, אולם לעתים רחוקות משתרשת הביצית המופרית בשחלה, בצוואר הרחם או בחלל הבטן. המיקום האחרון הוא הנדיר ביותר, ומתרחש באחוז אחד מכלל ההריונות האקטופיים (חוץ-רחמיים).
"הריון מחוץ לרחם עלול להוות סכנה ממשית לאם ולעובר"
יש לציין, כי הסיכון בהריון כזה הוא עצום, הן לאם והן לעובר.
מכיוון שהביצית השתרשה במקום לא טבעי, השליה פגיעה יותר, ובכל רגע עלול להיווצר דימום קשה שיגבה את חייה של האם. בנוסף, לחץ שיפעיל העובר על איבריה הפנימיים עלול לפגוע בתפקודם או בזרימת הדם התקינה אליהם.
גם הליך הלידה אינו פשוט במקרה כזה. פולה קאוט כמעט מתה על שולחן הניתוחים ונזקקה לשמונה מנות דם שלבסוף הצילו את חייה.
הסכנות לעובר אינן פחותות מהסכנות לאם. "עובר שגדל מחוץ לרחם הוא בעל 20% סיכון למומים בפנים ובגפיים, בגלל לחצים מכניים שמופעלים עליו", מסביר ד"ר חן גולדשמידט, מומחה לרפואת נשים במרכז הרפואי בילינסון מקבוצת הכללית. בנוסף, זרימת הדם לשליה אינה מובטחת בשל מיקומה היחידי, כך שאספקת המזון והחמצן שיקבל העובר מוטלת בספק.
לכך נלווים סיבוכי הפגות הרגילים, כמו ריאות שטרם הבשילו, בעיות עיכול ועיכובים התפתחותיים, שכן בלתי סביר להשלים הריון מלא מחוץ לרחם. ואכן, התינוקת אווה הוצאה בניתוח קיסרי בשבוע ה-30 להריון, ונאלצה לשהות כשלושה חודשים בפגייה, עד שמערכות גופה השבריריות הבשילו והתחזקו מעט.
התופעה הנדירה יחסית, של הריון חוץ רחמי, יכולה להופיע אצל נשים הנמצאות בקבוצת הסיכון להריון כזה, כגון נשים שעברו הריון כזה בעבר, נשים שנותחו בחצוצרות או סבלו מדלקת באגן, מעשנות, נשים שקיימו יחסים עם פרטנרים רבים ולמרבה האירוניה, גם בקרב מטופלות בהפריה תוך רחמית.
מכיוון שהתסמינים ההתחלתיים אינם שונים מסימניו של הריון רגיל, חשוב לשים לב לדימומים או כאבי בטן חריגים, וללכת להיבדק אם יש חשד כלשהו למיקום לא תקין של ההריון.
>>מסתבר שהכל אפשרי: האם שתרמה את הרחם שלה לבתה על מנת שתוכל להרות