לפני שתתחילו לא לישון לילות בגלל השיניים של התינוקות, יהיו לכן תשעה חודשים לשמור על השיניים שלכן בזמן שאתן מגדלות את דור העתיד בבטן. משום מה, לשיניים יש מעמד מיתי בתרבות, והן משמשות סמל בחלומות, בסיס להמון פתגמים - וכן, עומדות במרכזן של לא מעט אמונות טפלות ותפיסות לא ממש מדעיות. שוחחנו עם ד"ר רונן בורדובסקי, רופא שיניים ומנהל מרפאת מאלו קליניק ישראל, כדי לברר מה נכון ומה לא בכל הנוגע לשיניים בזמן ההיריון.
1. כל הריון עולה בשן - לא נכון.
"אין שום סיבה אובייקטיבית לאובדן שיניים בהיריון. חומר השן אינו יכול להתרכך בזמן הריון או להיחלש. חומר השן הינו מינרל שאינו משנה את מצבו לאורך כל החיים-גם לא בהריון. הסיבה למיתוס זה היא בתקופות קדומות יותר, שבהן לא הייתה מודעות להיגיינת פה ונשים היו מאבדות שיניים בזמן ההיריון בגלל ההקאות, שמעלות את רמת החומציות בפה ומאכלות את ציפוי השיניים, שהופכות פגיעות יותר".
2. אסור לטפל בשיניים בזמן הריון מחשש למומים בעובר - לא נכון.
"מחקרים רבים הוכיחו כי נשים שסבלו מזיהומים בחלל הפה ילדו עוברים במשקל נמוך, וגם הפלות ולידות מוקדמות קורות יותר אצל נשים שסובלות מזיהומים בשיניים, בחלל הפה ובחניכיים. למעשה, חוסר טיפול בשיניים גורם לכאבים שמאלצים את הגוף לשחרר חומרים הנקראים פרוסטהגלנדינים - הורמונים הגורמים להתכווצויות של הרחם".
3. החניכיים מדממות מאד בזמן ההיריון והשיניים כואבות ורגישות יותר - נכון.
"היריון הוא מצב הורמונלי מיוחד, בו כמות ההורמונים עולה והחניכיים מתנפחות, נוטות לרגישות יתר ומדממות. כדי להקל על המצב, כדאי לצחצח ביסודיות אך בעדינות, ולהשתמש במברשת רכה".
4. אסור לבצע צילומים בהריון מאחר שהקרינה מגיעה לעובר - לא נכון.
"צילומי רנטגן הם למעשה קרינה מייננת שאינה בריאה לרקמות האנושיות, אולם במכשירי הרנטגן המודרניים עם שימוש בסינר עופרת המגן על הגוף, כמות הקרינה המגיעה לעובר היא אפסית ולכן אינה מזיקה. צילום חזה, לדוגמה, יוצר פי 800 קרינה לעובר, ואם זה לא משכנע, הקרינה הקוסמית (קרינת הרקע הקיימת בעולם לה כולם חשופים) היא גדולה יותר מצילום דנטלי. ביצוע טיפול שיניים ללא צילום עלול לגרום לטיפול שיניים לקוי ונזק למטופלת. נכון שאם יש ברירה עדיף לא לבצע את הצילומים בשליש הראשון ליתר ביטחון, אבל בהחלט מדובר בפרוצדורה בטוחה למטופלת ולעובר".
5. העובר לוקח סידן מהשיניים - לא נכון.
"התפתחות העובר נעשית ממחזור הדם ורקמת עצם, ולא ממינרל השן. רק רקמת עצם יכולה לשחרר או לקלוט סידן מהגוף, ומינרל השן אינו מאבד סידן עקב גדילת העובר ולכן לא משנה את חוזקו. בשל כך, אין צורך לחשוש מכך או לאכול מזון עתיר סידן בכמויות מופרזות".
6. צחצוח שיניים מגביר את ההקאות - נכון.
"מדובר בסוג של ביצה ותרנגולת - הצחצוח גורם להקאה, אבל אחרי ההקאה יש צורך עז לצחצח את השיניים כדי להיפטר מהטעם והתחושה הלא נעימים. עקב העלייה בכמות ההורמונים והרגישות המוגברת של האישה בהריון כל גירויי פנימי של חלל הפה עלול להחריף את רפלקס הגאג – אותו רפלקס הגורם להקאה, ולכן נגיעת מברשת שיניים בחלק האחורי או בחיך העליון האחורי עלולה לעורר רפלקס זה. יחד עם זאת, אי צחצוח שיניים עלול לגרום להתפתחות עששת ולכן מומלץ לצחצח עם מברשת קטנה של ילדים".
7. אסור לקבל זריקות הרדמה כי זה מגיע לעובר - לא נכון.
"חומר ההרדמה המקומית הניתן בטיפולי שיניים הוא לידוקאין המכיל אדרנלין. לחומר זה יש השפעה מקומית בלבד, ולמעשה טיפול שיניים בהריון ללא הרדמה גורם להפרשת אותם פרוסטהגלנדינים הגורמים להתכווצות רחם או לתזוזת האישה בזמן הטיפול - דבר שעלול לגרום לנזק טיפולי".
8. השימוש בגז צחוק אסור - נכון.
"עקב מחסור במחקרים בתחום חל איסור על השימוש בגז צחוק בזמן ההיריון, משום שלא ידוע אם הדבר מזיק או לא ולכן לא לוקחים שום סיכון ולא משתמשים בו, אלא בהרדמה הרגילה בזריקות, שכאמור בטוחה לאישה ולעובר".
9. אסור לקחת תרופות נגד כאבים או אנטיביוטיקה מחשש לנזק לעובר - לא מדויק.
"קיימות תרופות שאכן אינן מומלצות לנטילה בזמן הריון, אולם רופא שיניים רציני ומעודכן ירשום לאישה רק תרופות מותרות - וקיימות רבות כאלו. אי נטילת תרופות המומלצות מהרופא עלול לגרום לכאבים מיותרים או לאי הצלחת הטיפול הרפואי, ולכן חשוב להקפיד ליטול תרופות שנרשמו. אם יש ספק, אפשר תמיד לפנות למרכז טרטולוגי ולברר האם התרופה אכן בטוחה לשימוש בהיריון".
10. עדיף לסיים טיפול שיניים מתוכנן לפני ההיריון - נכון.
"טיפולי השיניים בזמן ההיריון מותרים, אולם תמיד נוח יותר לסיים את כל הטיפולים טרם הכניסה להריון, מה גם שאצל חלק מהנשים ההיריון מוריד את סף הכאב וגורם להן לסבול מטיפולים שלא היו מרגישות לפני כן".