אין הרבה נשים שלא עולות במשקל דרמטית בזמן ההריון. זה לא רק החשקים, והזלילות, כתוצאה מהתחושה התמידית של "מגיע לי פיצוי אני מייצרת פה בן אדם מאפס תרגיעו!", זה גם התינוק, ומי השפיר, והשלייה וכל מערכת כלי הדם המתפתחת – כולם שוקלים לא מעט.
אבל יש את אלה, שבדרך כלל זוכות למבטים עוינים מנשים אחרות, שלא עולות כמעט בכלל בהריון. אלה עם ה"רק בטן". מדובר בנשים שהיו רזות גם קודם, או בגלל גנטיקה או בגלל שיש להן כוח רצון של ברזל. ולעיתים זה פשוט כי לכל אחת יש מבנה גוף שונה והריון שונה לחלוטין.
עכשיו מתברר שאולי כדאי להרגיע את המבטים העוינים כשאתן רואות הריונית שדופה. מחקר שפורסם לאחרונה מצא שעלייה נמוכה מדי במשקל במהלך ההריון עלולה להעלות את הסיכוי שהתינוק יפתח מאוחר יותר בחיים סכיזופרניה.
מחקר קודם שעסק במשקל של נשים בהריון, בדק נשים המגיעות מאזורים ששורר בהם רעב. על פי המחקר הזה, הסיכויים של הילדים של נשים שנמנע מהן מזון בהריון לפתח תסמונות נפשיות ובעיות מנטליות, כולל סכיזופרניה, היו גבוהים משמעותית.
המחקר החדש נערך בשוודיה, ולא עסק בנשים בתת תזונה אלא בכאלה שמתגוררות במדינות המתועשות ופשוט לא עלו מספיק במשקל בהריון. הוא מצא שיש לילדים שלהם 30 אחוז יותר סיכוי לחלות בסכיזופרניה. "אפילו בחברת שפע עשירה ומוזנת היטב כמו שוודיה, יש אמהות שלא יכולות לעמוד בדרישות התזונתיות להריון בטוח", אומר החוקר המוביל את המחקר יואן מקאיי, מהמרכז האפידמיולוגי לבריאות נפשית בסטוקהולם.
מקאיי הזהיר שהממצאים לא מוכיחים שנשים שלא העלו מספיק משקל במהלך ההריון חושפות את התינוק שלהן לסכנה של פיתוח סכיזופרניה בעתיד. אבל המחקר שלו מצא רק קשר בין שני הדברים – אי העלאה מספקת של משקל בהריון וסכיזופרניה. בנוסף חשוב לזכור שסכיזופרניה היא מחלה נפשית נדירה, שמשפיעה על בערך אחוז אחד מהאוכלוסייה, כך על פי המכון הלאומי לבריאות הנפש האמריקאי.
מקאיי הזכיר שדווקא השמנת יתר נוטה להיות בעיה הרבה יותר רצינית ומסוכנת במדינות השפע המתועשות, אבל שבכל זאת יש עדיין חלק באוכלוסיה שלא מעלה מספיק משקל בהריון. "זה עלול לקרות בשל בעיות בריאות קודמות וקיימות בעת ההריון, או לחץ חברתי לשמור על מה שנחשב אידיאל הגוף הנשי גם בהריון", הוא הסביר. מחלות נפשיות, כולל סכיזופרניה, מוסברות בחלקן על ידי גורמים גנטיים, במשפחות בהן יש היסטוריה של המחלה. אבל מחקרים הראו שגם הסביבה שבה אדם גדל בשלבים קריטיים בהתפתחות, גם משחקים תפקיד חשוב בסיכון לחלות במחלות האלו. "היו עוד מחקרים בעבר שהראו קשר בין אמהות בתת תזונה בהריון לבין פיתוח סכיזופרניה בעתיד, והוא רק מחזק ומחדד את החשיבות של תזונה אמהית בהריון להתפתחות של ילדים בריאים", אמר מקאיי.
המחקר נערך בשוודיה ואסף נתונים על למעלה מחצי מיליון בני אדם שנולדו בין השנים 1982-1989, והם נבדקו מגיל 13 ועד סוף 2011. הממצאים היו שב-2011 לכמעט 3,000 בני אדם היה איזה סוג של מחלת נפש, מעל ל-700 מהם הייתה סכיזופרניה. מתוך האנשים עם ההפרעה הנפשית, 6 אחוז מהאמהות שלהם עלו מעט מאוד במהלך ההריון, פחות מ-4 קילו. מקאיי הבהיר שדרוש מחקר נוסף כדי להעמיק את ההסבר על הקשר בין הדברים.
"יש שם משהו, אבל אנחנו עדיין לא יודעים מה הוא", מחדד ד"ר עזרא סוסר, פרופסור לאפידימיולוגיה ופסיכיאטריה באוניברסיטת קולומביה בניו יורק שהוא גם אחד החוקרים שערכו את המחקר. " נשים לא צריכות לדאוג יותר מדי מהממצאים הללו, אלא אם כן הן בתת משקל חריף במהלך ההריון. זה יכול להצביע על כך שחסר להם רכיב תזונתי ספציפי, שבמידה והיו נותנים להן אותו, היה יכול למנוע סכיזופרניה, כמו שחומצה פולית מונעת מומים מולדים". סוסר ביקש גם להבהיר שאין צורך להעלות הרבה במשקל בהריון כדי להציל את התינוק מהמחלה. "נשים צריכות לאכול באופן בריא והיטב, ולשים לב שהן עומדות בכללי האצבע לתזונה בהריון".
ולמען הסדר הטוב, לפי המלצות שפרסם לאחרונה האיגוד האמריקאי לרפואה:
• BMI נמוך מ-20 (נשים רזות מאוד) - צריכות לעלות 12-18 קילו
• BMI בין 20-25 (משקל גוף תקין) - צריכות לעלות 11-16 קילו
• BMI בין 25-29 (עודף משקל - Overweight) - צריכות לעלות 7-11 קילו
• BMI גדול מ 30 (השמנת יתר - Obesity) - צריכות לעלות 5-9 קילו
>> איך אתם לא רואים שאני בהריון?