צעדים למניעת הידבקות בשפעת החזירים בעולם: משרד הבריאות הבריטי (NHS) מפרסם אזהרה חמורה לנשים בהריון ולהורים לתינוקות וקורא להימנע משהייה במקומות הומי אדם ומנסיעות מיותרות בתחבורה הציבורית. גם לגבי ילדים גדולים יותר ההמלצה תקפה, כדי למנוע מצב שבו הם ידבקו במחלה וידביקו את אחיהם הקטנים.
האזהרה יצאה אחרי שנשים הרות ותינוקות הוגדרו בקבוצת סיכון להידבקות בשפעת החזירים (או בשמה המקצועיA/H1N1), כשהסיכון לילדים בני שלוש ומטה גדול פי שלוש מאשר למבוגר. אצל נשים בהריון המערכת החיסונית חלשה יותר בתקופת זו, צוין באזהרה.
עם זאת, המומחים מעריכים שבמרבית המקרים של שפעת החזירים, המחלה לא תפגע באם או בעובר, ורק במקרים נדירים ייאלצו לבצע לידה מוקדמת או הפלה מכוונת.
למרות האזהרות, בבריטניה אין הנחייה לחבוש מסכה על הפה והאף, מכיוון שהם מאמינים שהמסכה יכולה למנוע רק מקרים בודדים של הידבקות. המומחים הבריטים ממליצים על שיטה יעילה יותר לטעמם - שטיפת ידיים על בסיס קבוע. כך גם ההמלצה של משרד הבריאות בארץ.
בארץ: אין הנחיות חדשות לגבי נשים הרות
על פי חוזר של משרד הבריאות בישראל דווח עד כה על 506 חולים וההערכה: כרבע מהישראלים יחלו בשפעת החזירים. "מי שיש לו תסמינים של שפעת ונמצא באחת מקבוצות הסיכון: נשים בהריון, חולים במחלות כרוניות או מדוכאי חיסון, צריך ללכת להיבדק ולא לזלזל", נמסר מדוברת משרד הבריאות בישראל.
בארץ מאושפזים כעת ארבעה בני אדם במצב קשה משפעת החזירים. אחת מהם היא יולדת בת ה-25 שנדבקה במחלה ואושפזה לפני כשבוע בבית החולים "אסף הרופא". היולדת מאושפזת ביחידה לטיפול נמרץ כשהיא מונשמת ומורדמת, ואין כרגע שיפור במצבה.
האישה הגיעה לבית החולים בשבוע ה-36 להריונה בעקבות דלקת ריאות שנגרמה עקב סיבוך של שפעת החזירים. לאור מצבה הוחלט ליילד אותו בניתוח קיסרי. התינוק בריא ובמצב טוב.
ד"ר מירי וינברגר, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות ב"אסף הרופא", מסבירה שאצל נשים בהריון כל שפעת, גם עונתית, עלולה להסתיים במחלה קשה עד כדי סכנת חיים לאם. "זה נדיר אבל זה קורה. אצל נשים הרות שפעת היא מחלה קשה, כמו גם אבעבועות רוח והידבקות בליסטריה", אומרת ד"ר וינברגר. "אין לנו עדיין נתונים לגבי השפעות של שפעת החזירים על עוברים אבל לגבי שפעת רגילה אני יכולה לומר שמחקרים הראו שיש יותר לידות מוקדמות, לידות פגים ולידות של תינוקות במשקל נמוך בהשוואה לנשים שלא חלו בשפעת במהלך ההריון. לכן ההמלצה היום היא להתחסן מפני שפעת עונתית בהריון", מסבירה ד"ר וינברגר.
לדבריה, הסיבה לכך טמונה במערכת החיסונית החלשה של נשים הרות. "בהריון יש דיכוי של תאי T (לימפוציטים) כדי שגוף האם לא ידחה את העובר, וזו אותה מערכת שנלחמת בווירוסים, כך שנשים בהריון חשופות יותר לווירוסים. אצל תינוקות עד גיל שנתיים גילו שהמערכת החיסונית ככל הנראה עדיין אינה בשלה ואינה נלחמת טוב בווירוסים וגם לגביהם ההנחיה היא חד משמעית – לחסן מפני שפעת", אומרת ד"ר וינברגר.
לשפעת החזירים אין עדיין חיסון ולכן חשוב לפנות עם הופעת תסמינים חשודים לבדיקה. "אני מקווה שעד החורף יהיה חיסון לשפעת החזירים, כרגע יש תרופה יעילה בשם תמיפלו, מה שאין במקרה של שפעת עונתית", אומרת ד"ר וינברגר.
תסמינים ושמירה על הגיינה אישית
לפי הנחיות משרד הבריאות בארץ, תסמיני המחלה כוללים חום, שיעול או כאבי גרון (תסמינים דומים לשפעת רגילה). בנוסף ייתכנו כאבי ראש, עייפות, נזלת, כאבים בגוף, צמרמורות, שלשול והקאה.
השפעת החדשה מדבקת באופן הדומה לשפעת העונתית, בעיקר על ידי שיעול ועיטוש של אנשים חולים או באמצעות מגע ידיים, מגע בחפץ (שעליו הנגיף) ואחר כך נגיעה בפה או באף.
המלצת משרד הבריאות היא לשמור כמה שיותר על הגיינה אישית. לרבות בשטיפת ידיים עם סבון, לכסות את הפה והאף בזמן התעטשות ולהימנע ממגע בעיניים ובפה בידיים שאינן שטופות.