עודף משקל הוא אחד הנושאים הנפיצים והכואבים ביותר. גם מי שחי (ובעיקר חיה) איתו בשלום גורר שלל עלבונות וקשיים מהילדות, וגם כמבוגרים, הסביבה תמיד משדרת, ולא תמיד בנימוס, חוסר שביעות רצון מכל גרם מיותר.
בהריון אמנם "מותר" לנשים לשחרר רסן ולעלות במשקל עם הרבה פחות שיפוטיות מהרגיל, אבל דווקא אז - חשוב עוד יותר לשמור על משקל תקין. התקופה שלפני ההיריון, מהלכו וכמובן הלידה מושפעים מאוד מהמשקל האמהי, וכדי להבין בדיוק מדוע ועד כמה שוחחנו עם פרופ' אדי וייסבוך, מנהל היחידה לרפואת האם והעובר במרכז הרפואי "קפלן".
1. לנשים מלאות קשה יותר להיכנס להיריון. "עודף משקל עלול לפגוע באיזון ההורמונלי בגוף, ולפגוע בסדירות המחזור ובביוץ", אומר פרופ' וייסבוך. הדבר נכון במיוחד כאשר מדובר ב-PCO, תסמונת השחלות הפוליציסטיות. נכון, מדובר בביצה ותרנגולת, והקשייים ההורמונליים מפריעים מאוד לירידה במשקל - "אבל אפילו ירידה של 5%-10% ממשקל הגוף יכולה לשפר מאוד את המצב ולסייע בכניסה להיריון".
2. הסיכון להפלות עולה. "כאן הסיכון קשור בעיקר למחלות רקע שנובעות מההשמנה, כמו סוכרת למשל", מסביר פרופ' וייסבוך. "כמובן שיש עוד גורמים להפלות וגם נשים רזות וממוצעות עלולות להפיל, אבל בהחלט יש כאן סיכון נוסף".
3. וכך גם הסיכון ללידות מוקדמות. "אנחנו מדברים על לידות מוקדמות יזומות יותר מספונטניות - כלומר, מצבים שבהם אנחנו נאלצים לסיים את ההיריון וליילד את האישה בניתוח קיסרי או בהשראת לידה", מסביר פרופ' וייסבוך. "גם כאן הסיבה היא לא ההשמנה באופן ישיר, אלא סיבוכים שלה, כמו סוכרת ורעלת היריון".
4. יש יותר אולטרסאונד וגינאלי. כולנו מחכות לשלב שבו נפסיק עם הבדיקות הנרתיקיות ונעבור לאולטרסאונד בטני נעים וסולידי. ובכן, אם את בעודף משקל רציני, זה כנראה יידחה. "עובי דופן הבטן משפיע מאוד על היכולת שלנו לראות את העובר באולטרסאונד", מסביר פרופ' וייסבוך. "נכון שהיום המכשור שלנו מתקדם מאוד, אבל עדיין, אם מדובר באישה שמנה לא תמיד נצליח לראות כל מה שצריך וניאלץ להשלים את הבדיקה עם מתמר נרתיקי".
5. אם התינוק במצב עכוז, קשה יותר להפוך אותו. היפוך חיצוני מוצלח יכול להיות ההבדל בין לידה רגילה לניתוח קיסרי, אבל בקרב נשים שמנות יש הרבה פחות סיכוי שההיפוך יצליח. "קשה להגיע לרחם ולאחוז כמו שצריך בעובר כדי להפוך אותו", מסביר פרופ' וייסבוך, "וככל שהדופן עבה יותר, כך פוחת הסיכוי שנליח להפוך את התינוק".
6. יש יותר סכרת היריון בקרב נשים שמנות. "אנחנו בהחלט רואים יותר סוכרת היריון בקרב נשים בעלות עודף משקל", אומר פרופ' וייסבוך. "מעבר לסיבוכים המיידיים בהיריון ובלידה, סוכרת הריונית מגבירה את הסיכון של האישה לסבול מסוכרת מסוג 2 בהמשך החיים".
7. עודף משקל מעלה את הסיכון לניתוח קיסרי. "עודף משקל שולח נשים לניתוח קיסרי, גם בגלל גודל העובר, שכן עוברים של נשים שמנות נוטים להיות גדולים יותר, והן בגלל סיבוכים שכבר הזכרנו, כמו רעלת היריון, סוכרת הריונית ועוד".
8. וגם מסבך את ההחלמה ממנו. לנשים בעלות עודף משקל קשה יותר להתאושש מהניתוח", קובע פרופ' וייסבוך - "הן נוטות יותר לזיהומים וההחלמה שלהן איטית יותר, בין היתר בגלל שכבות של הבטן שלא מאפשרות לצלקת להתאחות כראוי".