ילדה מחבקת את בטן אמה ההריונית (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
מה בודקים ואיפה? כל הפרטים | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
מזל טוב גילית שאת בהריון! החיים שלך הולכים להשתנות באופן דרמטי. את מוצפת רגשות ומחשבות, האם זה בן או בת? באיזה שם אבחר לקרוא לו? האם אהיה אמא טובה? אבל הכי חשוב - האם התינוק שלי יהיה בריא? מדובר בתקופה מרגשת אך מורכבת, וככל שההיריון יתקדם - תעברי עוד ועוד בדיקות כדי להבטיח את השקט הנפשי לקראת הלידה.

כיום, לאחר שתעברי את כל הבדיקות המתבצעות בצורה שגרתית על ידי הקופה (כמו בדיקת שקיפות עורפית), תקבלי תשובה סטטיסטית בלבד ותוכלי להגיע לאחוזי וודאות לשלום העובר של כ- 95%. עד לפני זמן לא רב האפשרות היחידה לדעת יותר הייתה בדיקת מי השפיר, אבל כיום עומדת אופציה נוספת בפני נשים שרוצות לדעת יותר בשלב מוקדם בהריון מבלי לקחת סיכונים מיותרים. מדובר בבדיקה גנטית חדשה שנקראת NIPT - בדיקת דם האם לזיהוי תסמונות בעובר.

מה זה בעצם? בהריון משתחררים לדם האם מקטעי DNA של העובר. ומהשבוע ה-10 להריון כ-10% ממקטעי ה-DNA החופשי בדם האם מקורם בעובר. בדיקה זו אינה מחליפה את בדיקת מי השפיר אך מדובר בבדיקת דם פשוטה ולא פולשנית שניתן לבצע החל מהשבוע ה-10 להריון, והיא מגיעה לרמת דיוק לשלום העובר של כ- 99% (משתנה בין תסמונות לתסמונות ובין החברות השונות). כיום קיימות בשוק חמש חברות שמבצעות את הבדיקה. אז לפני שתחליטי איזו בדיקה לעשות, כדאי שתבואי מוכנה: הנה מילון מונחים וכמה שאלות ותשובות שחשוב להתייחס אליהן לפני ההחלטה:

כמה תסמונות נבדקות בכל בדיקה?

ישנן לא מעט תסמונת, חלקן נדירות וחלקן שכיחות יותר. אם כבר החלטת לעשות את הבדיקה אז את רוצה לדעת כמה שיותר על העובר שברחמך וזה אומר שהבדיקה תבדוק כמה שיותר תסמונות. אך נתון זה צריך להיות משולב עם נתוני הספציפיות והרגישות. כלומר, במילים אחרות – האיכות חשובה לא פחות מהכמות.

מהי רמת הרגישות של כל אחת מהתסמונות?

המושג רגישות משמעותו "שלילי כוזב" נשמע מאוד מסובך אך בפועל הוא דווקא מאוד פשוט - המשמעות היא שבדיקה התקבלה תקינה אך בפועל התינוק נולד עם אחת מהתסמונות שנבדקו. הנתונים משתנים בין חברה לחברה וזאת בעיקר בגלל שכל חברה עובדת בשיטה שונה, ביצעה מחקרים שונים וחקרה כמות שונה של נבדקות לאורך שנות קיומה. חשוב שתבקשי את המידע, כי כמו בכל בדיקה אין דבר כזה 100% וחשוב שכל האינפורמציה תהיה מוגשת לך.

איך קוראים את התשובה?

מה יכול להיות שונה בצורת דיווח התוצאה? עשית את כל הבדיקות של הקופה, ובסוף קיבלת דוח מלא במספרים ששוקללו עם הגיל שלך, ממצאי האולטרסאונד וסטטיסטיקת נשים אחרות? בפועל את רוצה לקבל תשובה חד משמעית, חיובית או שלילית, בלי סטטיסטיקות ובלי חשד. חפשי את הבדיקה שנותנת לך תשובות חד משמעיות.

מה כמות הניסיון המצטבר?

ניסיון מצטבר הוא סך כל הנשים שביצעו את הבדיקה בארץ ובעולם, כשהמיקום של ההריונית ברחבי הגלובוס לא רלוונטי. במדע כמו במדע, ככל שיש יותר נתונים כך הבדיקה יותר מהימנה, כלומר, הנתונים של הבדיקה נבדקו ואומתו על מספר רב של נשים. חפשי את הבדיקה עם הניסיון הרב ביותר – חצי מיליון נשים לא טועות.

מהן נתוני הספציפיות של הבדיקה?

המושג ספציפיות משמעותו "חיובי כוזב" - כלומר, מה הסיכוי שיגלו בבדיקה בעיה אבל בפועל לא היה ולא נברא, ותיאלצי לבצע דיקור מי שפיר מיותר. הריון מביא אתו לחצים רבים, והדבר האחרון שתרצי זה להוסיף עוד שמן למדורה אם אין צורך בכך. חשוב שהספציפיות של התשובה תהיה 99% בכל אחת מהתסמונות הנבדקות, כך תוכלי למנוע דיקור מיותר.

האם יש הבדלים בין הבדיקות בהחזרים מהקופות ומהביטוחים?

מכיוון שמדובר בבדיקה פרטית שטרם נכנסה לסל הבריאות ההחזרים של כל הקופות והביטוחים הפרטיים זהים. בכל חברת ביטוח הבדיקה נמצאת תחת שם אחר כגון – בדיקת NIPT, בדיקה גנטית בהריון, או בדיקת דם לזיהוי תסמונות. בקופות החזרים לבדיקה נמצאים תחת "סל הריון"  מה שבטוח כאן אין הבדל בין הבדיקות ההחזר זהה לכולן.

 מה שמגיע לך מגיע לך. אל תתייאשי מהר מדי תחקרי טוב טוב את הקופה/ביטוח לפני שתרימי ידיים.

האם הבדיקה מותאמת להריונות מרובי עוברים?

חשוב להדגיש: הריון מרובה עוברים הוא כל הריון שהתחיל עם יותר מעובר אחד (גם אם בסוף השל דילול טבעי או מלאכותי נותר עובר אחד) יש שוני בין הבדיקות. ישנן כאלו שלא בודקות בכלל הריון מסוג זה וישנן בדיקות שבודקות בין 3 ל-13 תסמונות. חפשי למי הבדיקה הכי מקיפה להריון מסוג זה.

היכן מתבצע פיענוח הבדיקה?

עד לפרסום כתבה זו אין בדיקה שמבוצעת בארץ, אולם גם זה יגיע. כל הבדיקות נשלחות אל מעבר לים. צריך להבין לאיזו מעבדה הבדיקה נשלחת, האם יש לה אישורים רלוונטיים וחשוב לפעמים גם לחפש עליה קצת באינטרנט, יש  מעבדות ציבוריות שמחויבות להעביר את המידע.

_OBJ

 >> נשארת עם שאלה ללא מענה? מוזמנת לפנות לפרטים ומידע נוסף על הבדיקה